ARAD. Călin Bibarț, primarul municipiului, a organizat sâmbătă dimineață, o conferință de presă în Parcul Eminescu, alături de reprezentanții firmei care se ocupă, din luna iunie, de copacii Aradului.
Fish Royal Glass, reprezentată de Cosmin Truța și Valentin Latti, ambii cu experiență și specializare în Germania, a încheiat un contract cu Gospodărirea Comunală și a preluat de la începutul verii toate lucrările de întreținere a arborilor din municipiu.
Cosmin Truța, arborist și alpinist utiltar, care lucrează în Germania din 2011, exact pe acest segment, a venit în Arad pentru câteva zile cu scopul de face măsurători de specialitate în cazul mai multor arbori seculari care au nevoie de intervenții.
Salcâmul japonez din Parcul Eminescu
Primul arbore la care s-au oprit specialiștii a fost salcâmul japonez din Parcul Eminescu, a cărui vârstă este estimată undeva la 150 de ani. Impunător, cu un coronament care se desfășoară pe 30 de metri, arborele ar avea nevoie de intervenții pentru a fi pus în siguranță. De altfel, coronamentul acestuia a mai fost ajustat la începutul verii.
Pentru a găsi soluțiile cele mai bune, Cosmin a folosit un rezistograf, cu care a măsurat rezistența arborelului, la nivelul trunchiului.
„În urma măsurătorilor, aș propune să reducem din coronament, pentru a-l împiedica să se răstoarne din rădăcină. În același timp, am putea să reducem tensiunea pe crengi, pentru că și în sus pe crengi avem bureți care distrug lemnul. O să încercăm să-l păstrăm cât mai mult, dacă sunteți de acord”, a fost soluția prezentată primarului care a dorit să știe cu exactitate: „și ce tăiem?”
„Nu tăiem. O să trebuiască să-l lăsăm pe el mai târziu să-și refacă o coroană secundară, trebuie să reformăm coroana, asta înseamnă că o să reducem mai mult de 50 la sută din volumul de coronament. Momentan este undeva la 32 de metri, ceea ce înseamnă că vom ajunge undeva la 20 de metri înălțime. Părerea mea. Cu asta, îl lăsăm pe el mai departe să vedem cât timp mai rezistă, cum se dezvoltă anul viitor și după aceea încă o dată controlăm.”
Pe hârtie, rezultatele măsurătorilor sunt niște grafice, pe care cel care le-a efectuat le-a explicat în felul următor:
„Conform graficelor, mai avem lemn sănătos până la 25 de centimetri, din 1,10 metri cât are diametrul său. Dacă ar fi un tub complet ar avea o rezistență de 200 la sută. E ciudat, pentru că dacă ar fi plin ar avea rezistență de 100 la sută, cu condiția ca să aibă mai mult de 30 la sută din diametrul lui ca să fie sănătos, ca și tub am avea o rezistență de 200 la sută, pentru că permite la vânt să lucreze fără să crape. În cazul de față, nu mai avem tub, avem întreruperi ale tubului, în cel puțin 6 locuri. Din cauza aceasta trebuie să reducem, să evităm să se rupă.”
Legislația nu ajută
Referitor la recomandările pe legislația din România, Cosmin Truța a punctat:
„Dacă nu este un arbore declarat monument, atunci administrația poate decide ce să facă cu el. Nu există momentan în România o lege care să protejeze arborii ca să nu se mai doboare. Din păcate. Este o legislație europeană, dar legislația din fiecare țară primează, își pune în aplicare regulile proprii. Din păcate, asta este la noi. Încercăm să-i păstrăm, de aceea am început colaborarea din nou cu primăria, ne-au solicitat dacă putem să ajutăm în cazul acesta. Din păcate, am ajuns prea târziu. Nu știu ce a fost în cealaltă parte, nu pot să-mi spun părerea, dar știu că deocamdată în Arad mai sunt câteva locații – și în Parcul Copiilor avem doi stejari care arată mult mai rău decât salcâmul de aici – care trebuie verificate. Noi încercăm să păstrăm ceea ce avem, nu vrem să doborâm.”
Stejarul din Parcul Copiilor
Următoarea oprire a fost la unul dintre stejarii seculari din Parcul Copiilor „Zsolt Török”, situat chiar în vecinătatea labirintului intens folosit de cei mici. Înainte de începerea măsurătorilor, din analiza trunchiului, specialistul a explicat că arborele este colonizat de „croitorul mare al stejarului”, care invadează cu preponderență stejarii mai bătrâni de 60 de ani. Și împotriva căruia nu poți lua măsuri pentru că este specie protejată la nivel de Uniune Europeană. Chiar dacă arborele nu arată prea bine, specialiștii au decis că, nici în acest caz, nu se pune problema tăierii lui.
„Va trebui să intervenim pe partea cu fisura și să dăm jos creanga de pe partea stângă, care este uscată, și să vedem anul viitor cum se descurcă”, a explicat Cosmin Truța.
Cum funcționeză rezistograful
După cum spuneam, măsurătorile s-au făcut cu un rezistograf, pe care specialiștii l-au prezentat la fața locului:
„A fost conceput de Frank Rin. Anul acesta a venit cu mine în țară pentru un stejar de la Lipova, pe care, aceeași problemă, vrem să îl păstrăm. El măsoară consumul de curent al burghiului în funcție de înaintarea în lemn. Când are o rezistență mai mare, are și un consum mai mare. Nu are rezistență, are un consum mai mic, de aceea, în funcție de înaintare ne dă pe diagramă consumul de curent al burghiului. Mulți își fac probleme că rămân găuri în trunchi, dar la viteza de înaintare a burghiului, carbonizează, nu rămâne absolut nimic, fapt dovedit în urma cercetărilor. După 20 de ani, când s-a tăiat arborele, nu se vedea absolut nimic. Indiferent ce spun alții, rezistograful nu este foarte agresiv pentru un arbore. În mod normal, în orice rană deschisă apar sporii de bureți. Care încep să colonizeze, încep să distrugă lemnul. La rezistograf nu avem problema asta”, a detaliat specialistul.
„Încercăm să salvăm ce putem”
Primarul Călin Bibarț a explicat, la finalul măsurătorilor, că iată, municipalitatea a apelat la specialiști în această problemă a arborilor, mult dezbătută în ultimele luni, și se va încerca salvarea lor și prelungirea vieții acestora pentru încă niște ani:
„Sper să se apuce de săptămâna viitoare la ambii, pentru că nu îmi doresc, Doamne ferește, să cadă o creangă sau ceva, mai ales aici în Parcul Copiilor. Și vedem în următorii ani cum se comportă. Oricum ca vârstă și degradare biologică se îndreaptă clar spre momentul final, dar încercăm la cei mari să salvăm ce putem și dacă putem. Este o operațiune nu simplă, nu doar aceasta de diagnosticare, ci aceea de intervenție la ei, când se taie o parte din coroană. Se lucrează cu alpiniști, se lucrează cu nacelă, sunt costuri mari și lucrul acesta îl poți face, într-o administrație, pentru câțiva arbori, dar nu pentru câteva mii. Lucru pe care îl vom face pentru cei foarte bătrâni și în locurile importante.”
Trimite articolul
XSpecialistul Bibi…..!!!!
-
Din câte știu Bibi e silvicultor, deci cât de cât în specialitate. Și tu ești silvicultor? 🙂
-
daca e asa nu ar trebui sa fie la primarie ori silvicultor foarte bun ori manager se bat cap in cap cele 2 branse l ai facut pe bibi primar de doi lei😀
mai stim un tamplar cu doctorat cioncalaul
-
Nu-i bai lasati-i acolo ca la vreun vant mai tare se va vedea daca rezista sau pica peste copii sau alte persoane
Normal e sa fie taiati copacii f batrani si inlocuiti cu copaci tineri
-
In primavara cand toaletati copacii de ce nu cereti parerea specialistilor.Mi-ar fi rusine dupa cati arbori ati nenorocit pana acum in Arad.
in mod normal ati fi plantat la Ceala cateva sute dupa ce ati defrisat in 2017, acum vad ca defrisati in oras
-
În 2017? Nu cred că era Bibarț în primărie. Plus că Ceala nu ține de primărie…
Omul orchestra
Oare oamenii astia,specialistii adusi din Germania,nu stiu ca ei habar nu au de nimic ???Bibi le stie pe toate,asa cum a stiut si cu stejarul din acelasi parc care l-a pus la pamant pt ca el fiind un specialis desavarsit a stiut fara aparatura necesara ca e batran si bolnav,a stiut ca e gaunos pt ca are raze x in ochi exact ca si superman.
In urma cu cativa ani administratia a cumparat un aparat cu care se masoara rezistenta arborilor. Unde este? De ce nu e folosita de catre administratie si se platesc alti bani(probabil frumusei) specialistilor? Bibi ar taia tot . Si el ar asfalta tot. .. bordurile trebuie schimbate la fiecare 4 ani.
Lasati copaci in pace…cat timp nu se usca singuri nu va atingeti de ei..mai bine ocupativa cu plantati,si cu întreținerea orașului….aveti o problemă cu copaci ? Sau trebuie facut altceva in interes personal in locul copacilor ? Terminati cu prostiile..
-
da mă să lase copacii bătrâni si pe jumătate uscati asa cum sunt că pică ei singuri peste pietoni sau masini la prima furtună mai mare .
-
daca pica un arbore la 30 de ani pe un pieton putem sa lasam sa dea oxigen linistiti un om polueaza un arbore da oxigen cat nu valoreaza un om care are toate sansele sa fie un nenorocit deci lasati arbori sa dea oxigen si sa faca dreptate😀
e cinic dar asta e adevarul multi au noroc ca ii suporta pamantul asa nenorociti de oameni sunt!
-
vin cu un aparat il pun pe primarie si verdictul e clar …pri atia are caramizi fisurate se doaboara!la fel pun un ekg pe bibi si verdictul e clar e prea gaunos pe dinauntru se doboara!
vin alegerile si momentul cand toata clasa politica aradeana va fii taxata pe linie daca mergeti la vot in masa .. dar Bibi este singurul lider care mai conteaza
Mai au puțin și plantează un Kaufland în locul parcului
Fish Royal Glass este o firma ce manufactureaza produse din sticla (acvarii), cu 0 angajati in 2022 si o cifra de afaceri de 12.000 lei/an… In anii anteriori a avut 1 angajat si o cifra de afaceri muuult mai mica. De unde i-ati pescuit pe specialistii astia 2?
Atitudinea primului drujbist din comuna Arad trebuie dezaprobata vehement !!! Mai intai el ar fi trebuit sa taie toti copacii,manuind cu indemanare drujba,iar apoi sa cheme specialistii competenti care sa-i spuna ca nu a facut bine,ca nu trebuiau taiati(toti)copacii,si ca ei au un rol in natura .