Sala Ferdinand a Palatului Administrativ s-a dovedit a fi neîncăpătoare, marţi, 19 martie, când administraţia locală a marcat Ziua Mondială a Asistenţei Sociale. Organizator al evenimentului a fost Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Arad, asistenţilor sociali din cadrul instituţiei alăturându-li-se colegi şi parteneri de la alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale care activează în domeniu.
„Buen Vivir”
Inițiativa de a sărbători Ziua Mondială a Asistenței Sociale a fost aprobată de organizațiile membre ale Federației Internaționale a Asistenților Sociali la Adunarea Generală din Adelaide, Australia, în 2004. Data a fost convenită la Adunarea Generală din Brazilia, în 2008, urmând ca ziua să fie marcată în fiecare an în a treia zi de marți din luna martie.
Anul acesta, tema zilei este „Buen Vivir: Un viitor comun pentru o schimbare transformatoare”, care subliniază necesitatea ca lucrătorii sociali să adopte abordări inovative, conduse de comunități și bazate pe înțelepciunea locală și pe coexistența armonioasă cu natura. Tema subliniază rolul transformator pe care îl au asistenții sociali în schimbările pozitive din comunitățile lor.
„O zi specială”
„Este o zi specială pentru noi toți, mai ales pentru oamenii care lucrează în domeniul asistenței și protecției sociale. De fapt, este o zi a sărbătoririi lor, a tuturor angajaților și a specialiștilor ce lucrează în acest domeniu, atât din instituții publice, din cadrul ONG-urilor, dar și a voluntarilor care ne sunt mereu alături. Mulțumim pentru toată implicarea în sprijinul comunității arădene și a nevoilor comunității arădene și, în același timp, le doresc multă putere de muncă, pentru că noi cunoaștem greutatea și dificultatea muncii pe care o depun ei. Să știe că noi mereu le suntem alături” – a transmis Oana Pârvulescu, director al DAS Arad.
„Trăim pentru a-i ajuta pe ceilalţi”
La rândul său, primarul Călin Bibarţ a subliniat: „Orice societate, orice comunitate are de la drumuri – ca la o primărie – până la asistenţă socială, de la fotbal până la şah, ca să spunem aşa. Prin urmare, eu mă bucur că în domeniul acesta, şi România – dar aici vorbesc în primul rând despre Arad –, de-a lungul anilor a reuşit să acceseze pe de o parte fonduri europene în dotări, pe de altă parte, din bugetul local, să finanţeze nu doar cofinanţările, ci şi dezvoltarea, astfel încât cei aflaţi în nevoie să poată beneficia de ajutor. Pentru că, dacă ne gândim aşa, cu toţii trăim şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi, nu trăim doar pentru noi. La fel, şi o comunitate, un oraş, trăieşte şi pentru el şi pentru dezvoltarea sa, dar trăieşte şi pentru a-i ajuta cei aflaţi în nevoie, a-i ajuta pe cei cu care poate soarta a fost mai puţin favorabilă. Şi, cel mai mult când fac o astfel de afirmaţie, mă gândesc la copii, la tânăra generaţie. Prin astfel de măsuri, de investiţii, reuşim de cele mai multe ori să aducem în comunitate tineri, copii şi să-i formăm astfel încât comunitatea să aibă de câştigat. În situaţia în care nu am fi investit, aceşti oameni deveniţi maturi ar fi fost o pierdere pentru societate şi comunitate şi o permanentă generare de probleme în comunitate. De aceea sunt convins şi cred că e foarte important să ne aplecăm spre acest domeniu, să investim în acest domeniu cu foarte multă atenţie pentru cei mici care mâine vor deveni mari şi pot fi un sprijin pentru noi sau o problemă pentru noi. Mă bucur că la Arad, de cele mai multe ori, sunt un câştig pentru comunitate şi un sprijin” – a conchis primarul Călin Bibarţ.
Moment de reculegere
Evenimentul prin care s-a marcat Ziua Mondială a Asistenţie Sociale a început cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria fostei directoare a instituţiei, Etelca Nagy, recent trecută la cele veşnice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!