În organizarea Instituției Prefectului, la Arad a fost sărbătoriă Ziua Drapelului Național. În dimineața zilei de 26 iunie, de la ora 10:00, la Catedrala Veche „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a avut loc slujba de sfințire a drapelului, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și preotul militar Adrian David.
La sfârşitul ceremoniei religioase drapelul a fost înmânat unui ofițer al gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare, pe catargul amplasat în Piața Catedralei. Manifestările militare și religioase au continuat.
Momentul a fost completat de citirea mesajului prim ministrului României de către subprefectul Doru Sinaci. La eveniment au mai participat și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și viceprimarul Municipiului Arad, Ilie Cheșa. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Istoria tricolorului
Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.
Semnificaţia culorilor drapelului
Roşul – semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.
Galbenul – exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.
Albastrul – semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.