Garda Financiară Arad a reuşit să depisteze o reţea de firme fantomă, constituite doar pentru a crea iluzia că operaţiunile economice comerciale s-au desfăşurat conform prevederilor legale. „În data de 26 martie s-a finalizat verificarea la o societate din Arad, pentru a verifica operaţiunile comerciale”, se explică în raportul întocmit de insituţia sus-amintită.
Societatea controlată, însă, nu funcţiona la sediul social declarat şi nu avea nici alte puncte de lucru. „GFA nu au putut intra în posesia evidenţei financiar contabile aferente perioadei în care societatea a desfăşurat activitate, iar agentul economic nu a depus la organul fiscal teritorial competent în anul 2009 niciuna dintre declaraţiile obligatorii prevăzute de lege”, ne spune Anton Pop, director coordonator al GFA.
Potrivit declaraţiei informative privind livrările, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional a rezultat faptul că în semestrul II a anului 2009 agentul economic verificat a efectuat livrări de bunuri către patru societăţi, în valoare totală de 831.840 lei, dar nu a declarat niciuna dintre aceste operaţiuni.
În ceea ce privesc operaţiuni bancare, Garda Financiară a depistat că toate actele şi faptele de comerţ au fost efectuate de o terţă persoană, împuternicită de către administratorul societăţii. „În urma controalelor, s-a constatat că agentul economic din Arad întocmeşte documente fictive. Prejudiciul minim estimat este în sumă totală de 1.374.968 lei”, declară Pop.
Dosarul a fost transmis Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad în vederea stabilirii exacte a prejudiuciului, urmând ca mai apoi actele să fie înaintate organelor în drept.
Despre frauda carusel
Menţionăm că „frauda carusel” este o fraudă la TVA organizată între mai multe entităţi, în vederea obţinerii rambursării de către stat a unei taxe care nu a fost niciodată achitată în amonte sau în vederea reducerii TVA datorate de o societate către bugetul consolidat al statului. În acest scop, sunt înfiinţate sau reactivate societăţi care pretind realizarea unui comerţ intern sau internaţional, dar care nu platesc TVA datorată, pentru a permite celorlalte verigi din lanţul de fraudă să realizeze deducerea unor plăţi fictive de impozite şi să obţină astfel o rambursare sau o reducere a TVA datorate.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!