Pe scurt, consilierii au respins solicitarea unei autorizaţii pentru firma SC DEMECO SRL, care doreşte să construiască pe terenul fostului combinat chimic un punct de colectare a deşeurilor periculoase. Totodată, ştiindu-se că firma îşi va continua demersurile în instanţă, Hotărârea prevede ca firma să realizeze, pe cheltuiala proprie, un studiu de impact asupra sănătăţii locuitorilor comunei în caz că procedurile vor merge mai departe.
Cetăţenii nu vor
Chiar din start, în comună s-a creat un puternic curent împotriva acestei investiţii, cetăţenii având încă în minte poluarea de pe vremea funcţionării combinatului, aşa că peste 2.000 de semnături s-a adunat pe petiţia lansată de către primarul Ioan Crişan. „Sunt cetăţean al acestei comunităţi, iar cetăţenii nu doresc ca în apropiere de casele lor să fie construit un asemenea depozit. Consilierii, indiferent de culoarea politică, au votat în virtutea dorinţei cetăţenilor. Ne vom întâlni cu toţii, din nou, la Casa de Cultură, unde vom face o dezbatere cu sute de oameni, la care vom invita, ca şi astăzi, pe reprezentanţii tuturor instituţiilor care au un cuvânt de spus în această problemă”, spune primarul.
Înainte de vot…
De la ora 13,00, în sala de şedinţe a Primăriei, la solicitarea primarului, a avut loc o întâlnire a tuturor părţilor implicate, respectiv consilierii, reprezentanţi ai Agenţiei de Mediu, Gărzii de Mediu, DSP etc. Foarte important, DSP a trimis şi un document în care spunea că ar fi necesar un studiu de impact. Adică, acela pe care s-au cerut consilierii prin vot.
Reprezentanţii firmei au răspuns la o serie de întrebări ale consilierilor, încercând să-i asigure pe cei care urmau să voteze că nu este niciun pericol. Chiar dacă cei de la Mediu au insistat pe faptul că nu au nicio bază legală să refuze eliberarea autorizaţiei de mediu, o propoziţie rostită de către unul dintre ei a sunat ca un clopoţel de alarmă: „Nu spun că nu produce poluare, pentru că produce, ca orice activate productivă, dar trebuie să se încadreze în limitele admise”. Replica unui consilier a fost pe măsură: „De când m-am născut, am crescut în poluarea de la combinat. Ca cetăţean al acestei comune, sunt împotriva oricărui obiectiv care produce mai multă poluare decât o spălătorie de maşini!”.
Argumente
Un alt argument împotriva eliberării autorizaţiei a fost acela că Vladimirescu este în plină expansiune, iar construirea unui depozit de acest gen ar însemna stoparea oricărei dezvoltări pe orizontală. Dealtfel, reprezentanta DSP a precizat că distanţa minimă între o locuinţă şi un agent poluator trebuie să fie de un kilometru. „Avem mult mai puţin până la ultimul loc de casă pe care l-am vândut”, a precizat Ioan Crişan.
Miros de şantaj?
Reprezentanţii firmei au încercat să-i convingă pe cei prezenţi că este exclus să poată construi ulterior un incinerator de deşeuri sau să construiască pe teritoriul judeţului mai multe locuri de depozitare, pe terenuri pe care le cumpără (cum ar fi balastiere închise), dar argumentele lor nu prea păreau crezute. Drept urmare, au trecut- cel puţin aşa a sunat- la un uşor, teoretic şantaj: dacă nu primeşte autorizaţie, firma va închiria proprietăţile sale unor producători care operează cu pesticide, iar atunci chiar că infestarea solului şi a aerului ar fi ca şi asigurată, pe când tratamentele pe care le fac ei exclud o asemenea posibilitate! (Afirmaţie contrazisă pe loc de către un consilier, care a citat un paragraf din stufoasa solicitare de acordare a autorizaţiei, în care se spunea că dacă, accidental, unele deşeuri periculoase nu ar putea fi tratate, atunci…).
Una peste alta, deşi a avut episoade în care inclusiv primarul şi-a ieşit din pepeni, furios că reprezentanţii firmei îi tot întrerupeau pe vorbitori, întâlnirea a fost una care a adus unele clarificări. Clarificarea definitivă, însă, o va aduce instanţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!