Viaţa în blocurile ANL nu e întotdeauna un vis care coboară în realitate odată cu cheia de la apartamentul repartizat de primărie. Poate deveni destul de repede un coşmar. Aşa a fost cazul celor care locuiesc în blocurile ANL din Sebiş. Nu mai puţin de 42 de apartamente au fost lăsate fără căldură din cauza datoriilor restante înregistrate de câteva familii. Bunii platnici sunt revoltaţi că nu se găsesc soluţii pentru a-i obliga pe cei care refuză să-şi plătească întreţinerea, datorie care se ridică undeva la peste 100 milioane lei vechi.
E vorba de restanţele înregistrate la căldură şi care sunt pe facturile anului trecut. Culmea este că o parte din cei care refuză în continuare să-şi achite datoria nici măcar nu s-au mutat în apartament. Şi ca atare nu vor să plătească un serviciu de care nu au beneficiat. Primăria spune că singura soluţie este ca oamenii să înceapă să plătească, chiriaşii spun că autoritatea locală ar trebui să înceapă procedurile de evacuare pentru cei rău platnici.
Povestea celor din Sebiş e mai veche. Potrivit declaraţiilor locatarilor, au avut tot timpul probleme cu furnizarea căldurii din cauza datoriilor. Anul trecut a fost dată cu raţia iar anul acesta deloc. Cea mai mare datorie se ridică la 10 milioane lei vechi, ne spune preşedintele Asociaţiei de Locatari, Marius Irimie, dar sunt şi multe alte datorii mai mici care duc la creşterea totală a restanţelor.
Centrală pe motorină
Primarul oraşului, Gheroghe Feieş, arată cu degetul spre cei care au conceput sistemul de încălzire al ANL-urilor, pe bază de motorină, care la ora actuală este foarte scumpă. „Am solicitat să ni se permită să schimbăm tipul de combustibil dar ne-a fost refuzat. Ca şi primărie am subvenţionat anul trecut căldura şi dorim să o subvenţionăm şi anul acesta dar trebuie ca şi cei care sunt chiriaşi acolo să dea dovadă de bunăvoinţă şi să înceapă să plătească ceva”, spune Feieş.
Evacuarea, o soluţie?
Locatarii apartamente au statut de chiriaşi şi sunt obligaţi la plata chiriei lunare către Primăria Sebiş şi la plata cheltuielilor de întreţinere. Potrivit contractului, cei care nu-şi plătesc chiria, puţin peste un milion lei vechi, pot fi evacuaţi. Primăria însă nu se grăbeşte să scape de răi platnici. „Nu pot să-i scot în stradă pe cei cu copii. Am mai evacuat dintre ei şi probabil vom fi nevoiţi să mai evacuăm dacă nu-şi plătesc restanţele”, spune Feieş. Ce e revoltător este că o parte din ei nici măcar nu locuiesc acolo şi atunci… ce nevoie au de aceste locuinţe sociale dacă nu le folosesc de mai bine de un an.
Cei mai nemulţumiţi sunt chiriaşii care îşi plătesc la zi toate datoriile şi care nu mai acceptă să plătească din banii lor datoriile altora. Se adună în şedinţe care se finalizează în coadă de peşte şi speră ca cineva să-i poată totuşi pune la plată pe cei rău platnici.
Apa la suprapreţ
Locatarii spun că anul trecut apa caldă, furnizată de centrala pe motorină, a ajuns la costul de 80lei mc, ceea ce i-a determinat să treacă pe boilere pe curent.
ANL-urile nu au trecere în judeţul Arad
Inselaciune cu apartamente ANL
Citiți principiile noastre de moderare aici!