Record la ieşirile din România! Peste 26.000 de persoane au trecut granița prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – pe sensul de ieşire din ţară – în 24 de ore. Într-o zi obişnuită, prin acelaşi punct de frontieră şi tot pe sensul de ieşire din România, sunt înregistrate aproximativ 10.000 de persoane. Din cauza numărului foarte mare de persoane care doreau să iasă din România, frontiera de pe autostradă a fost sufocată, cozile de autoturisme întinzându-se pe kilometri întregi, aşteptându-se chiar şi o oră şi jumătate pentru a trece graniţa în Ungaria. Pentru a face faţă situaţiei, Poliţia de Frontieră a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.
De ce această aglomeraţie? Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, „sfârşitul lunii august coincide cu încheierea perioadei de vacanţă petrecută în România, atât de cetăţenii români care lucrează în străinătate, cât şi de străinii veniţi să viziteze ţara noastră, fapt ce determină o creştere a traficului de călători la frontierele României”.
De altfel, în această perioadă cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei sunt cele de pe frontiera de vest, la graniţa cu Ungaria, în condiţiile în care mulţi dintre românii care au venit în concediu în ţară se întorc în statele europene unde muncesc. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră „în perioada sezonului estival (1 iunie – 15 august 2016), frontiera de vest a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane persoane. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera peste 3 milioane de persoane, fiind înregistrată o creştere cu 33 la sută a traficului de călători.
În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat punct pe partea de vest a fost P.T.F. Nădlac II de pe autostradă, cu peste 1,7 milioane persoane, şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 1,3 milioane persoane”. O altă cauză posibilă pentru formarea cozile de la frontiera Nădlac II de pe autostradă este faptul că poliţiştii de frontieră efectuează, începând cu luna noiembrie a anului trecut, verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. „Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe”, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră la acea dată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!