ARAD. S-a tras cortina, definitiv, peste dosarul în care 17 angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Arad şi un angajat al ANAF au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Şi, contrar aşteptărilor, magistraţii au decis să îi achite pe toţi. Dosarul a fost deschis încă din anul 2016, iar în luna ianuarie a anului 2017 toate punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad au fost luate „la puricat” de procurorii DNA. Anchetatorii adunaseră suficiente informaţii şi probe pentru a demonstra că obiceiul frontieriştilor de a primi „taxe” de 5-10 euro nu a dispărut niciodată. 17 dintre poliţişti şi un angajat al ANAF au fost trimişi în judecată. După ani de zile de procese, a venit şi sentinţa definitivă: achitare pe linie.
Tribunalul Arad a fost prima instanţă care a dat o sentinţă în acest dosar, în ianuarie 2020. Judecătorii au constatat nulitatea absolută a rechizitoriului întocmit de DNA, pe baza unor vicii de procedură. Ulterior, dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii de aici stabilind că dosarul trebuie repus pe rol şi rejudecat în primă instanţă, respectiv înapoi la Tribunalul Arad. Pentru a doua oară, în iulie 2021, Tribunalul a decis să îi achite pe toţi inculpaţii, stabilind totodată ca sumele primite de aceştia cu titlu de mită să fie scoase de sub sechestru. Tot pentru a doua oară, dosarul a ajuns, în apel, la Curtea de Apel Timişoara. Zilele trecute, instanţa a luat aceeaşi decizie ca şi Tribunalul Arad: achitare pe linie, sentinţa fiind definitivă. Aşadar, cei care până mai ieri erau inculpaţi sunt acum „curaţi ca lacrima” şi îşi vor vedea, pe mai departe, de treaba lor la Poliţia de Frontieră. Este vorba despre Marcel Dudaş, Ioan Marinel Pristoleanu, Gabriel Gudiu, Ciprian-Călin Selagea, Cătălin-Corneliu Ancuţa, Ştefan-Eugen Nedelcu, Nicolae Gabriel Teodor, Sorin-Romulus Păcurar, Marcel-Grigore Todoran, Teodor Ardelean, Călin-Liviu Bodârlău, Claudiu-Alexandru Cicortaş, Gheorghe-Daniel Galben şi Emil-Nicu Chira, cu menţiunea că ultimul este angajat al ANAF. Ei sunt cei care, deşi filmaţi în timp ce primesc şpagă, au scăpat de pedepse în baza unor vicii de procedură.
Patru condamnări
Alţi patru colegi de-ai lor nu au avut acelaşi noroc ca şi frontieriştii menţionaţi mai sus. Conştienţi fiind de faptul că există probe solide împotriva lor, Florin Avram, şef de tură la Vărşand, şi poliţiştii de frontieră Costel Poenaru, Bogdan-Lazăr Paladie şi Ovidiu Mărginean au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au primit condamnări la închisoare cu suspendare. Dacă mai aveau puţină răbdare şi nu le era frică de puşcărie, probabil că şi ei se numărau printre şpăgarii „spălaţi” de instanţă.
Ce spuneau procurorii
În ianuarie 2017, după ce au descins în punctele de frontieră din judeţul Arad, procurorii DNA anunţau faptul că „în perioada 17 august – 6 decembrie 2016, inculpatul Avram Florin, comisar de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, a pretins și primit de la două persoane (oameni de afaceri) sume cuprinse între 150 euro și 41.000 euro și alte bunuri, pentru a permite introducerea în România a unor produse care nu aveau documente justificative. În unele situații, inculpatul a pretins foloasele respective pentru influențarea polițiștilor de frontieră și a vameșilor de la granița cu Serbia și Ungaria, astfel încât aceștia să permită intrarea, în România, a unor T.I.R. – uri cu țigări de contrabandă și cu anvelope uzate. În același context și în același scop, în perioada 29 august – 12 decembrie 2016, ceilalți 17 inculpați au pretins și primit de la aceleași persoane, în legătură îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, mai multe sume de bani, în totale peste 800 euro”. Cu toate acestea, se pare că şpaga nu mai este pedepsită în Arad.
Trimite articolul
XSI completurile de judecata care i-au achitat pe indivizi, din cine sunt formati si ce legatura au cu acestia? Ceva descinderi pe la instante?
-
nu avem voie sa comentam independenta justitiei
-
Nu puteți comenta ceva ce nu exista!
-
Era de asteptat. Cum sa fie condamnati spagarii de alti spagari?! Nici nu vreau sa ma gandesc cat au primit judecatorii ca sa nu-i condamne… Da, traim intr-o tara unde justitia este oarba. La noi cred ca si idioata, da na, asta-i doar o parere personala…
peste tot se zice cam asa ”sa nu comentam deciziile justitiei”…..Oare de ce?
intreb si eu asa ca tot omu,
-
Judecătorii judecă pe baza probelor, nu pe ceea ce se aude că se întampla ca fenomen general. Cu sigurantă, aici nu s-au adus probe, de aceea s-a desființat rechizitoriul….nu poți condamna oamenii pe povești și delatiuni ca pe vremea lui Băsescu.
Si ne tot miram ca UE nu ne primeste in spatiul Schengen. Uite raspunsul de ce… (pe langa traficul cu tigari bineinteles)
de si-ar lua si ei si “judecatorii” lor medicamente la copii de toti banii de spaga, AMIN
Judecători corupți pîna în măduva oaselor!
-
Si mai primesc si pensii speciale
Dumnezeeii ei de Justitie si act de dreptate in tara asta….. bai filmati in timp ce incalca legea si ne spun in fata ca sunt nevinovati…. dreptatea nu e egala pentru toti……. mizeriile astea din justitie au avut din nou ocazia sa ne arate ca dreptatea e doar de fatada iar daca dai spaga scapi …
Crede si nu cerceta, zice biblia. daca au scapat, inseamna ca sunt nevinovati. Saracii, cred ca se prapadesc de ras :)))
Sa-si primeasca si salariile cu sporuri cu tot inapoi , eventua si compensatii pentru rusinea publica .
Cei care au documentat cazul cu inregistrari si filmari sa fie sanctionati pentru tupeul avut ……
Ca sa fie totul o mizerie pana la capat .
Doamne in ce tara traim .
Ne meritam soarta …… si e loc si de mai rau …
Numai butonul lui Putin ne mai salveaza . Poate ar fi mai bun si acela …… pana la urma .
Alta scapare din mizeria asta nu mai este .
Ar trebui arestați judecătorii. Intr-O tara normala ăsta e procedura.
acesti frontieristi, la fel ca si cei care i-au judecat, vor iesi la pensie cand nu vor avea inca 50 de ani, pe niste pensii nesimtite.
Da, din banii nostrii.
Sa-i cheltuie pe laxative.
ROMAnia, banul rezolvá totul
Achitati pe CEDO !!!!!! Pe considerente CEDO !!!! UE !!!!!! Coministilor !!!
Mai oameni buni, i-au achitat trei instante. TREI !!!! DIFERITE !!!! Pe rationamente CEDO, democratice, asa se judeca intr-o tara civilizata, libera. Deunde atata inversunare ???? Cum sa scrieti ineptiile astea ??? JUdecatori corupti si alte aberatii ???
-
Au fost prinsi cu furaciunea si s-au scos “nevinovati” pe vicii de procedura, ca incompetentii dna nu stiu sa faca un rechizitoriu, dar salarul stiu sa-l incaseze lunar. De acolo nemultumirea… ca sunt vinovati si toata lunea stie.
-
Nu au prinsi cu nimic. Daca erau prinsi erau prinsi in flagrant !!! Aici s-amers pe deductii, pe interpretari subiective. Intelegeti domnu’ Popa? NU sunt certitudini, sunt supozitii !!! Frustrant sau nu, in lumea civilizata, la care aspiram astia cu macar o umbra de creier in cap, asta inseamna NEVINOVAT !!!
-
-
Ce n-as da, sa fi in situatia de a-ti hotara instantele din Romania soarta impotriva sistemului. Sa vad cum ai aceiasi prelegere…
-
Pai iti spun ce ‘prelegere’ as avea: daca e pe lege, tac si imi asum, daca e pe abuz ne intalnim dupa… si imi asum si asta…Cam asa…
-
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮 Justitia romana
Majoritatea vamesilor au vile si masini de lux, suvuri de 5-60000 euro cate 2 – 3 unii dintre ei. Pe langa ca au salarii foarte mari mai iau si spaga daca tot nu estw lege? Si de la cine au luat de la niste amarati de căpșunari. Asta e romania mult iubita. Nu mai vn de aroganta si mandria cu care se comporta in societate. Ti e scarba de ei. Nu au facut nimic toata viata doar au incasat spagi si apoi se pensioneaza la 43 de ani ca sa se poata angaja din nou la stat. Sa traiti bine!
-
Cred că vorbești despre politistii de frontieră, ca vameși nu mai există din 2008 de cand am intrat in UE. Si, ei se pensionează la 43 de ani. Dar, să iți spun ceva: și in UE polițistii se pensionează tot la fel.