Județul nostru este fruntaș la nivel național în ceea ce privește educația ecologică. O spunem cu toată încrederea. Suntem căutați atât de vecinii noștri din județul Timiș, dar și de cei din județele învecinate. Cine sunt „vinovații”? Puținii angajați, dar pasionați din cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad. Conform unei statistici a administrației parcului, în anul 2015 au participat la programele de educație ecologică din Pădurea Ceala nu mai puțin de 2.685 de copii și elevi. Preponderent, vizitatorii au venit în pădure din județele Arad și Timiș. În acest an, ne spune Paul Hac – directorul parcului, sunt făcute deja programări pentru toată perioada.
Educație ecologică
Dar haideți să vedem care sunt atelierele care îi atrag pe tineri. Drumul unui râu – copiii construiesc, cu ajutorul unor machete, un segment din natură de-a lungul unui râu; Producerea de cerneală – folosind creșterile anormale de pe stejari, numite gale, se produce o cerneală de calitate chiar sub privirile copiilor- ; Reciclarea hârtiei – participanţii sunt implicaţi într-un proces de reciclare a hârtiei, folosind ziare vechi -; Confecționarea unei căsuțe pentru păsări – copiii vor confecţiona, din hârtie, o căsuţă pentru păsări după un model-; Excursie educațională pe un traseu tematic – traseul tematic are o lungime de 2,5 km şi străbate o pădure bogată de luncă-; Jocuri educaționale și distractive – copiii vor participa la activităţi de sudare a echipei, responsabilizare, asumarea riscului, dezvoltarea respectului reciproc-; Sunetele păsărilor – păsările din Lunca Mureșului vor prinde viață cu ajutorul imaginilor și sunetelor în sala de conferinţe a Centrului de Vizitare din Pădurea Ceala.
„În mod tradițional, în ultimii ani, reciclarea hârtiei a fost programul care a avut cel mai mare succes la copii, însă producerea de cerneală și drumul uni râu încep să devină și ele preferatele copiilor”, ne spune Paul Hac.
Educarea, o prioritate
„Educarea din punct de vedere ecologic a copiilor și tinerilor reprezintă o prioritate pentru administrația Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad. Ne exprimăm speranța că se vor înființa și alte centre de educație ecologică, la nivel zonal sau chiar național, care să preia genul acesta de educație non-formală în natură. Adică lucrăm cu ei direct în natură. Noi lucrăm cu peste 3.000 de copii, uneori chiar 4.000, însă sigur, în zonă ori județ sunt cu mult mai mulți. Noi nu am face față unui număr așa mare de copii. Așadar, ar fi de dorit să existe mai multe centre în mai multe zone, deoarece copii ar avea parte de diversitate și pot experimenta mai multe lucruri diferite. Oficial, în zonă, noi suntem singurii care facem acest gen de activități, în acest moment. Cu siguranță, situația se va schimba”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului Arad.
În locurile fruntașe
Dacă comparăm aria protejată din Lunca Mureșului cu alte arii protejate din țară se poate observa o diferență. Fără dar și poate, ariile protejate din alte zone dispun de atracții mult mai puternice decât există în Lunca Mureșului, cum ar fi peșteri – speologie, munți – drumeții și peisaje unice, râuri curgătoare – rafting. Şi exemplele pot continua. Cu multă muncă și dedicație, însă, din partea angajaților parcului, județul nostru este în acest moment un punct de reper în zona de vest a țării în ceea ce privește educația ecologică. „Suntem între parcurile și ariile protejate din țară care pe domeniul educației ecologice, în acest moment, atrage foarte mulți tineri, ceea ce ne bucură enorm și ne confirmă încă odată că munca pe care o depunem este utilă pentru tinerii care ne calcă pragul”, a încheiat Hac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!