ARAD. Judeţul Arad ocupă primul loc într-un top negru al cazurilor de cancer înregistrate la nivel naţional. Cifrele date publicităţii de oficialii din sistemul public de sănătate trag un cumplit semnal de alarmă! Potrivit datelor din Buletinul Informativ al Cunoaşterii Stării de Sănătate, 3,8 dintr-o sută de arădeni suferă de cancer! Incidenţa cazurilor de cancer la 100 de oameni este cel mai bun indicator care poate dezvălui un tablou complet în această problemă. În acelaşi document se dezvăluie că numărul bolnavilor a crescut la Arad în primul semestru din 2013 faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Dar şi în 2012, Aradul a fost lider la cancer în ţară, cu 3,6 cazuri la suta de locuitori. Asta, în condițiile în care media națională este de 2%.
În ceea ce priveşte numărul exact al bolnavilor de cancer, în perioada analizată din 2013 s-au înregistrat 942 de cazuri noi, comparativ cu 642 în perioada similară a anului precedent. În 2013 au rămas în evidenţă în total 17.195 de bolnavi de cancer în Arad. În 2012, numărul pacienților aflați în evidență era de 16.457.
Judeţul nostru este situat pe primul loc în Regiunea de Vest a ţării şi în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de TBC. Trebuie menţionat, totuși, datele oficiale relevă o îmbunătăţire a indicatorilor de sănătate în Regiunea de Vest. Dacă la Arad, incidenţa cazurilor de cancer este de 3,8 la suta de locuitori, pe locul al doilea în ţară se situează judeţul Bihor, cu 3,5%, urmat de Teleorman, cu 3,2% şi Dolj, cu 3%. La polul opus se situază Ilfov, cu 0,6%, Brăila, cu 0,8% şi Vâlcea, cu 0,9%.
Un alt studiu realizat, de această dată, la comanda Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, relevă date la fel de îngrijorătoare, privind starea de sănătate a arădenilor comparativ cu cea a românilor care trăiesc în judeţele din Regiunea Vest.
„În ceea ce privește bolile hipertensive, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în județul Hunedoara – 36,9% din totalul cazurilor din regiune, şi în judeţul Timiş – 36%. în judeţul Arad se remarcă o incidenţă a acestor boli semnificativ mai mică, fiind înregistrate cele mai puţine cazuri – 3,5% din totalul regional. Bolile cerebrovasculare sunt mai numeroase în Timiş 15,3% din totalul regional. Cele mai multe cazuri de boli pulmonare cronice sunt în Hunedoara – 33,8% din Regiune şi Arad 27,2%. Dacă ne raportăm însă la numărul total de locuitori ai judeţelor, se constată faptul că în judeţul Hunedoara este cea mai mare incidenţă a bolilor cerebrovasculare, hipertensive şi pulmonare cronice (1,91%, 12,97% şi 2,51% din totalul populaţiei judeţului), în judeţul Arad este cea mai mare incidenţă a bolnavilor de TBC (0,12% din totalul populaţiei), iar cancerul are cea mai mare incidenţă în Arad şi Timiş”, se subliniază în capitolul despre starea sănătăţii populaţiei din Planul de Dezvoltare Regională.
„O problemă reală”
„În ciuda dovezilor de îmbunătăţire a indicatorilor de sănătate pentru Regiunea Vest, aceştia sunt îngrijorători. Există o problemă reală. Stilul de viaţă şi chiar formele tradiţionale de activitate economică ar putea avea un anumit rol în explicarea acestei stări de fapt. Realitatea este că starea de sănătate slabă afectează potenţialul uman şi încetineşte dinamismul din regiune influenţând şi dinamismul regiunilor cu starea generală de sănătate mai bună. Problemele de sănătate au un impact mai larg asupra comunităţii – în plan emoţional, fizic şi financiar”, se precizează în documentul menţionat.
Cifre concrete
Cifrele prezentate în Buletinul Informativ cu Principalii Indicatori ai Cunoaşterii Stării de Sănătate pe semestrul I 2013 comparativ cu semestrul I 2012 arată că la Arad au fost înregistrate în 2013 – 207 cazuri de tuberculoză, faţă de 235 – în perioada similară din 2012. Din cele 207 cazuri, 169 au fost cazuri noi şi 38 de recidive. S-au contabilizat şi şase cazuri de TBC la copii, dintre care 5 cazuri noi şi o recidivă.
În evidenţa bolnavilor de diabet zaharat, pe perioada menţionată, au fost 1.116 cazuri noi în 2013 şi au rămas în evidenţă 22.469 de pacienţi.
Ce ne omoară?
Structura cauzelor de deces în Regiunea Vest este similară structurii româneşti. Principala cauză de deces este reprezentată de boli ale sistemului circulator: 59,8%, dintre care boli cardiace ischemice şi boli cerebro-vasculare. Locul al doilea este ocupat de neoplasm (tumori) – 20,2%, urmat de boli ale sistemului respirator – 6,2%, boli ale sistemului digestiv – 4,1%, leziuni, otrăviri alte consecinţe ale unor cauze externe – 3,7%, alte cauze – 6%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!