ARAD. Preţuri de top pentru un judeţ în care oamenii sunt plătiţi mult mai prost decât marea majoritate a românilor. Cifrele date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă că, în ciuda faptului că avem salarii cu circa 200 lei mai mici decât media naţională a salariilor, pentru viaţa de zi cu zi suntem nevoiţi să cumpărăm printre cele mai scumpe produse alimentare din întreaga Românie! INS a publicat recent preţurile medii şi indicii preţurilor la principalele produse vândute în pieţele agroalimentare din municipiile reşedinţă de judeţ, în Buletinul statistic de preţuri. Datele de aici pot fi de-a dreptul revoltătoare. Paradoxal, chiar dacă preţurile din 2013 sunt, în unele cazuri, înjumătăţite faţă de cele cerute în 2012, produsele au rămas tot printre cele mai scumpe din ţară. Cei mai scumpi cartofi din ţară au putut fi cumpăraţi, potrivit datelor medii din statisticile oficiale pe primul semestru al anului, la Arad şi Timişoara: 2,5 lei kilogramul. Cei mai ieftini au fost la Târgovişte, cu un preţ mediu de 1,14 lei kilogramul. Varza timpurile şi de vară a avut la Arad tot un preţ demn de luat în seamă: 1,80 lei kilogramul.
Singurele municipii unde aceasta a fost mai scumpă sunt Baia Mare şi Miercurea Ciuc, unde preţul mediu a fost calculat la 1,88 lei kilogramul. La Buzău, de exemplu, varza s-a vândut cu 78 de bani kilogramul. Tomatele de câmp, inclusiv cele din solarii, s-au vândut cu un preţ mediu de 2,38 lei. Aici ne-am plasat pe un „onorabil” loc 12 în topul celor mai scumpe municipii. La Baia Mare, roşiile au fost cele mai scumpe din ţară – s-au vândut cu 3,8 lei kilogramul, iar la Alexandria au fost cele mai ieftine – 1,30 lei. În ceea ce priveşte castraveţii, situaţia nu este cu mult diferită. Ocupăm locul secund! Cu un preţ mediu calculat la 2,52 lei kilogramul, doar Baia Mare ne-a depăşit, cu 2,70 lei kilogramul.
Ardeiul gras a avut, la rândul său, un preț piperat la noi. La Arad s-a vândut cu 3,67 lei kilogramul, preţ care pune Aradul pe locul 5 în top. Mai scump a fost doar la Sfântu Gheorghe – 5,89 lei, Baia Mare – 3,79 lei, Cluj Napoca – 3,88 lei, Miercurea Ciuc – 4 lei. Cei mai ieftini ardei au putut fi cumpăraţi la Piteşti, cu 1,44 lei kilogramul. Nici la pepeni verzi nu am fost „iertaţi”. Cu un preţ mediu de 1,75 lei kilogramul, ne situăm pe locul 7 în topul celor mai scumpe oraşe. Cei mai scumpi au fost la Miercurea Ciuc, 2 lei kilogramul, iar cei mai ieftini, la Slobozia: 78 de bani kilogramul.
Locul 11 la ouă
Preţul la ouă a fost unul mediu pe ţară. Cu 0,50 lei bucata, Aradul ocupă locul 12, alături de alte 12 municipii în care un ou a costat tot 50 de bani. Cele mai scumpe ouă au fost la Piatra Neamţ – 1 leu bucata, iar cele mai ieftine, la Piteşti, 0,33 lei bucata.
Preţ decent la lapte
Laptele dulce s-a vândut în pieţele din Arad la un preţ mediu de 2,5 lei litrul. În alte 15 municipii s-a vândut la acelaşi preţ. Lucru pozitiv, dealtfel, dacă se ţine cont că în 20 de oraşe preţul la lapte a fost de 3 lei litrul. Cel mai ieftin lapte a putut fi cumpărat la Alexandria, cu 1,5 lei litrul.
Preţul la brânză din lapte de vacă a fost de 18 lei kilogramul, care situează Aradul pe un îmbucurător loc 23! Cea mai scumpă brânză s-a comercializat la Târgovişte, cu 26 lei kilogramul.
Fasole foarte ieftină
Prețul la fasole păstăi a fost, însă, unul acceptabil, dacă e să facem o comparație cu cel cerut în alte municipii. La Arad a costat 3 lei. A fost unul dintre cele mai mici prețuri înregistrate la nivel național, în doar 7 municipii fiind mai mic de 3 lei. Prețul la fasole a fost chiar și de 6,08 lei kilogramul, la Sfântu Gheorghe, iar în municipiile vecine, Timișoara și Oradea, prețurile au fost, de 4,19 lei, respectiv 3,83 lei kilogramul.
Nu s-a scumpit nimic!
Pentru o mai bună comparaţie, vă putem informa că niciunul dintre produsele enumerate mai sus nu a avut preţul mai mare decât anul trecut. Dimpotrivă, mare parte din produsele alimentare s-au vândut mai ieftin decât anul trecut. Situaţie întâlnită la cartofi, varză, roşii, castraveţi, fasole, ardei. Cea mai mare ieftinire s-a înregistrat la roşii, care au fost cu peste 63% mai ieftine în 2013 faţă de 2012. Laptele, brânza, ouăle şi-au menţinut preţul de anul trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!