ARAD. Doar 11 imobile istorice au proprietari care îşi doresc să le scoată din mizerie în acest an. Cel puţin asta reiese din răspunsurile oficiale primite la Primărie în urma notificărilor transmise proprietarilor din 57 de clădiri istorice cu faţadele aflate în diferite stadii de degradare.
În Arad sunt inventariate 230 de clădiri cu probleme în zona istorică şi protejată a Aradului, ale căror faţade şi acoperişuri ar trebui renovate, iar primele 57, în ordinea gravităţii, au primit notificări din partea Primăriei Arad pe tema obligaţiei de a trece la reabilitarea clădirilor.
O Comisie a Primăriei a stabilit, anul trecut, zona de acţiune din perimetrul ansamblului urban, identificând aici 230 de clădiri cu probleme, care pot pune în pericol siguranţă cetăţenilor. Zona studiată de comisie cuprinde Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Mihai Viteazu, străzile Crişan, Cloşca, Horia, Episcopiei, Alecsandri, Blaga, Eminescu, Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Nicolae Grigorescu, Parcul Reconcilierii, Piaţa Catedralei, Piaţa Avram Iancu, dar şi bulevardele Milea, Decebal şi Dragalina.
Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, e expirat termenul în care asociaţiile de proprietari erau aşteptate să ofere un răspuns oficial la notificările emise de instituţie.
Proprietarii a două imobile care erau incluse în prima etapă de acţiune au demarat deja lucrările, ne informează Corina Drăghici. „Au început din proprie iniţiativă şi pe cont propriu execuţia lucrărilor. Au fost emise deja certificate de urbanism, autorizaţiile necesare”, spune aceasta.
24 de răspunsuri
Nu toţi proprietarii s-au sinchisit să răspundă notificărilor de la Primărie. „S-au primit răspunsuri de la proprietarii din 24 de imobile. Ceilalţi nu au răspuns la notificare”, spune Corina Drăghici. Trebuie subliniat, însă, că dintre cele 24 de răspunsuri marea majoritate sunt… oarecum de formă. Adică nici pe departe cum se aşteptau reprezentanţii administraţiei locale. „15 răspunsuri au fost parţiale. Fie că s-a ataşat un acord parţial al proprietarilor de a se porni lucrările, nu al tuturor proprietarilor, cum cere legea, fie au fost răspunsuri vagi”, spune Corina Drăghici.
9 angajamente ferme
Din cele 24 de răspunsuri, au fost însă şi câteva aşa cum le cere legea! Şi-au asumat angajamente ferme proprietarii a 9 imobile din centrul istoric. Mai exact, s-au ataşat la documentaţiile către Primărie toate documentele solicitate, precum şi acordul scris al asociaţiei de proprietari pentru demararea lucrărilor.
Pasul următor
Cele 57 de imobile vor intra, într-un fel sau altul, în reabilitare. Cert este că acei prorpietari care şi-au asumat reabilitarea, beneficiază de proceduri simplificate (în termen foarte scurt) de primire a avizelor necesare de la Primărie. În plus, o parte dintre documentaţiile tehnice sunt gata (pentru câteva zeci de clădiri din centrul vechi), fiind realizate pe fonduri europene de către Primărie. Acestea le vor fi puse la dispoziţie proprietarilor gratuit. În cazul celor care lasă în sarcina Primăriei reabilitarea faţadelor, administraţia va începe cu întocmirea studiilor necesare, în acest an fiind prevăzuţi bani în buget pentru plata lor.
230 cu probleme
Cele 230 de imobile inventariate fac cu siguranţă obiectul Legii 153/2011, modificată în 2013, lege care obligă proprietarii să treacă la reabilitarea faţadelor pe banii lor sau pe banii de împrumut ai primăriei, pe care trebuie să-i ramburseze apoi în termen de 5 ani. Legea spune că proprietarii au la dispoziţie 60 de zile de la momentul la care au primit notificarea pentru a decide dacă vor renova faţadele pe banii lor sau ai autorităţilor.
În primăvară, Consiliul Local a probat proiectul care stabileşte Programul multianual, Listele de inventariere a clădirilor, Zonele de acţiune prioritară şi a Regulamentele de intervenţie aferente, pentru creşterea calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor.
12 exemple pozitive
În luna aprilie, Municipalitatea a premiat proprietarii din 12 clădiri istorice pentru că s-au ocupat, din proprie iniţiativă, de reabilitarea imobilelor.
Imobilele care au fost premiate pentru calitatea reabilitării sunt cele situate pe: str. Vasile Alecsandri nr.6, Revoluţiei nr.56, Vasile Milea nr.23 şi nr.6, Praporgescu nr.31, Ceahlău nr.2, Cloşca nr.11-13, Dimitrie Bolintineanu nr.19, Episcopiei nr.30, Crişan nr.12, Ion Georgescu nr.4, Octavian Goga nr.32.
CITESTE SI:
Reabilitarea fatadelor „ucisa” de saracie
Citiți principiile noastre de moderare aici!