Relocarea fabricilor din vestul Europei în locaţii din estul continentului, unde forta de munca nu este atât de costisitoare a devenit o practică tot mai des întâlnită în rândul multinaţionalelor. Desfiinţarea fabricilor-mamă din ţări precum Franţa, Italia sau Germania şi păstrarea punctelor de lucru din locaţiile unde forţa de muncă este mai ieftină au dus însă la conflicte de muncă şi proteste vehemente în ţările vestice.
Un ultim caz îi are ca actori pe angajaţii unei companii ce produce produse de tapiţerie pentru autovehicule în Franţa, şi care a decis, potrivit informaţiilor publicate în presa din „Hexagon” să pună lacătul pe fabrica-mamă şi să păstreze doar punctul de lucru de la Curtici.
Angajaţii francezi acuza societatea ce confecţionează textile pentru automobile că a relocat o parte din activitatea firmei la fabrica din România, ceea ce contravine planului social adoptat de societate. Reprezantanţii locali ai agentului economic au refuzat să precizeze, însă, dacă sunt adevărate sau nu informaţiile apărute în Franţa.
Aradul a fost căutat şi de alte firme care şi-au relocat activitatea, chiar la începutul acestei luni edilul-şef al municipiului făcând public faptul că liderul mondial în domeniul echipamentelor de protecţie şi siguranţă industrială intenţionează să deschidă o fabrică în muncipiu, după un proces de relocare.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!