E mai bine la ţară. Mai puţin stresant, mai uşor iar aerul e mai curat. O lecţie pe care arădenii au învăţat-o, se pare, tot mai mult în ultimii ani, dacă ar fi astfel să interpretăm datele celei mai recente statistici legate de „mişcarea migratoare” din ţară, regiune şi judeţ.
Oraşul a crescut puţin în preferinţe în ultimii ani, dar din 1990 şi până acum balanţa a înclinat din ce în ce mai drastic în favoarea vieţii la ţară. Dacă înainte de Revoluţie toţi doreau să stea la oraş, acum, după scăderi şocante ale procentului celor care au ales oraşul în detrimentul mediului rural şi după creşteri nesemnificative la acest capitol în ultimii ani, ponderea celor care stau la oraş e aproape egală cu a celor care au ales mediul rural.
Statistica spune clar că, dacă în anul 1990, la nivel naţional, din totalul stabilirilor 87.9% erau în mediul urban şi doar 12,1% în mediul rural, în 2010 situaţia stătea cu totul altfel: în mediul urban stabilirile au coborât la 51,5%!
Trendul este acelaşi şi la nivel regional: în 1990 în mediul urban se regăseau 83,6% din totalul stabilirilor, în timp ce în 2010 procentul scăzuse până la 53,1%. Mediul urban nu a dus-o mai bine nici la nivelul judeţului Arad în această perioadă: în 1990 exista o pondere de 80,4% de stabiliri în mediul urban, dar în 2010 ponderea scăzuse până la 48,7%.
Cum era de aşteptat, plecările din mediul urban arădean au înregistrat o creştere statistică, semn că tot mai mulţi dintre arădeni fug de aglomeraţia şi agitaţia oraşelor.
JA- A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!