Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arad (ASMA), Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Asociaţia „Pro Prietenia” Arad, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Primăria Municipiului Arad, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad – Biroul Rutier şi Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Arad, au desfăşurat în perioada 24-28 octombrie a.c., la Rectoratul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, B-dul Revoluţiei 94-96, cât şi în liceele din municipiu, proiectul „Săptămâna Sănătăţii în Arad”, destinat tuturor arădenilor.
Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, a fost constituită în baza Ordonanţei Guvernului României nr.26/2000, prin Sentinţa Civilă nr. 1551 din 25.03.2004 a Tribunalului Arad.
Proiectul „Săptămâna Sănătăţii în Arad” a fost unul din numeroasele acţiuni ale Asociaţiei Studenţilor Medicinişti, care pe lângă activitatea de cercetare ştiinţifică studenţească, participarea la congrese medicale în ţară şi străinătate, desfăşoară numeroase acţiuni de voluntariat în beneficiul sănătăţii arădenilor.
Peste 200 de studenţi străini şi români de la de la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, însoţiţi de cadre didactice din învăţământul superior medical arădean, au oferit arădenilor consultaţii medicale gratuite, determinarea valorilor glicemiei şi a tensiunii arteriale. Target-ul proiectului a fost peste 2.000 de persoane, cu vârsta peste 40 de ani şi 2.500 de elevi din unităţile de învăţământ liceal şi postliceal din Municipiul Arad.
Elevii au beneficiat de sesiuni de informare privind alimentaţia corectă, dezvoltarea armonioasă – prin activităţi fizice şi sportive, educaţia sexuală, siguranţa rutieră, cât şi combaterea consumului de droguri şi alcool ( în toate liceele din Municipiul Arad, desfăşurându-se o campanie pentru combaterea fumatului, consumului de droguri şi alcool).
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că studenţii de la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, sub supravegherea cadrelor didactice, a doamnei decan, au învăţat cum să afle glicemia unui bolnav şi tensiunea arterială la un pacient. „La acţiune au participat, alături de UVVG, o serie de prieteni ai noştri: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad, deci avem o activitate extrem de complexă, care are în vedere acest deziderat la ora actuală, educaţia prin sănătate. Prin această acţiune organizată de studenţii medicinişti, am venit în sprijinul locuitorilor din Arad pentru a constata starea de sănătate a acestora. Este o acţiune de voluntariat şi îi felicit pe studenţii noştri şi pe organizatorul de excepţie al acestei manifestări, domnul Popescu, care a iniţiat „Săptămâna Sănătăţii Arădene”, care are extensie şi asupra liceelor din Arad, unde se desfăşoară o acţiune de educaţie a elevilor, fiind cuprinşi peste 2500 de elevi din Arad. Mă bucur că studenţii noştri au ştiut să aplice ceea au învăţat la cursuri şi în urma practicilor pe care le desfăşoară în Clinicile Universitare. Demonstrăm că Facultatea de Medicină este un puternic stâlp pentru învăţământul medical arădean, care se înscrie, prin organizarea unor ample acţiuni, în rândul centrelor medicale importante din România”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Din numărul total de persoane chestionate s-a constatat că, numărul nefumătorilor domină pe cel al fumătorilor, dar categoria de vârstă declarată fumătoare este cea cuprinsă între 19-29 de ani. În urma determinării glicemiei postprandiale, s-au depistat în rândul persoanelor chestionate un procent destul de ridicat, cu valori ale glicemiei peste 120 mg % (de 28.06%), ceea ce înseamnă că, un procent însemnat de persoane prezintă risc moderat şi crescut de a dezvolta diabet, dacă nu se iau măsuri preventive prin informare şi educaţie.
În urma verificării tensiunii arteriale la 2113 de arădeni, s-a constatat că un procent de 27,21 % dintre aceştia prezintă valori ale tensiunii care se încadrează în hipertensiune arterială, o afecţiune care face anual multe victime. S-au depistat valori mai crescute ale tensiunii arteriale începand cu varste relativ tinere, ceea ce ne obligă să luăm măsuri prin campanii de informare în randul categoriei de varstă identificate.
Antonino Nicolò, student în anul IV, în cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, reprezentant al studenţilor străini din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „În chestioanerele completate am solicitat să precizeze care ar fi bolile despre care doresc să fie informaţi. Din numărul total al persoanelor chestionate, 58 % au dorit să primeasca informaţii despre afecţiunile cardiovasculare, fapt ce ne semnalează o conştientizare a populatiei asupra riscului reprezentat de aceste afecţiuni. Alte afecţiuni despre care subiecţii chestionaţi au solicitat informaţii suplimentare au fost cele legate de aparatul digestiv (7 %), diabet (14 %) şi osteoroporoza (21 %). Un fapt deosebit de îngrijorător este că deşi Aradul se situează pe un loc „fruntaş” în patologia oncologică, un număr redus de persoane s-au arătat dornice de a cunoaşte mai multe despre modalitatea de prevenire şi depistare precoce a acestor afecţiuni, care sunt curabile daca sunt diagnosticate în stadii incipiente. În urma rezultatelor obţinute de către studenţii medicinişti, se constată că, deşi populaţia arădeană este informată, trebuie conştientizată asupra unui stil de viaţă sănătos bazat pe alimentaţie, mişcare corespunzătoare şi controale medicale periodice. Toate acestea sunt esenţiale pentru prevenţia şi depistarea unor afecţiuni care de atfel pot fi tratate daca sunt depistate precoce”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!