În urmă cu aproximativ două săptămâni, scriam despre protestul celor din Gai față de proiectul imobiliar al unui dezvoltator care vrea să construiască blocuri cu 13 niveluri, vizavi de RAR, între străzile Fântânii și Faurilor. Pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare ar urma să se ridice nu mai puţin de nouă blocuri, din care patru cu 13 niveluri (2S+P+9E+PH) şi cinci cu zece niveluri (S+P+7E+PH). Ridicarea blocurilor cu o asemenea înălțime în cartierul de case i-a nemulțumit pe găieni care, prin intermediul Asociației Gai – Cartierul Nostru (AGCN), au inițiat o petiție online și au strâns câteva sute de semnături pentru a „Spune NU construirii de blocuri în cartiere de case!”
Urmare a acțiunii lor, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost organizată și o dezbatere publică la care a luat parte și primarul Aradului, Călin Bibarț. Discuțiile au fost destul de încinse, dar după mai bine de o oră de dezbateri și păreri pro și contra, s-a reușit formularea unor direcții de acțiune.
„A fost o dezbatere aprinsă, dar nu vreau să mă axez pe modul de comunicare, ci mai mult pe rezultatele și concluziile cu care s-au încheiat discuțiile. Eu, în calitate de reprezentant al Asociației Gai – Cartierul Nostru, în ultimele săptămâni am adunat ideile a mai multor persoane din comunitatea noastră și am dorit să fac propunerea spre finalul dezbaterii, să nu influențez părerea celorlați. Din păcate a fost aproximativ o oră în care nu am reușit să avem un dialog coerent, dar după ce spiritele s-au calmat am început să găsim soluții împreună. E important să trecem peste bariera animozităților mai ales când discutăm despre subiecte controversate”, a precizat Flavius Dumitraș, președintele asociației.
Locuitorii din Gai sunt conștienți că dezvoltarea zonei le poate aduce și beneficii, dar fără ca dinamica zonei să aibă de suferit. „În această problemă sunt trei părți: investitorul, autoritățile locale și locuitorii direct afectați. Investitorul este cel care vrea să își maximizeze profitul, autoritățile au nevoie de bani la buget și locuitorii își doresc să nu aibă de suferit. Cred că suntem cu toții de acord că dezvoltarea zonei ne poate aduce și beneficii și aici e punctul comun”, a fost punctul de plecare al dezbaterii, enunțat de președintele asociației.
Cererile găienilor
La final s-a reușit conturarea principalelor puncte puse pe hârtie în urma dezbaterii, puncte care vor fi duse mai departe și în discuțiile ce vor avea loc cu dezvoltatorul imobiliar.
„Înainte de a începe orice construcție, investitorul să construiască sensurile giratorii, pe str. Fântânii cu Calea Aurel Vlaicu și str. Faurilor cu Calea Aurel Vlaicu, în felul acesta scăpăm de o problemă actuală. În această zonă din cauza lipsei vizibilității se produc accidente destul de des. Sistemul pluvial și de stocare să fie corect dimensionate pentru toată zona și montarea unei stații de pompare proprii pentru apele menajere. Limita de înălțime pentru blocurile aflate pe axa Calea Aurel Vlaicu să fie egală cu limita celei mai înalte clădiri din zonă, respectiv fosta fabrică Indagrara. (4 blocuri)
Pentru blocurile învecinate cu str. Laptelui să fie o limită de 4 etaje supraterane. (5 blocuri) Asigurarea unei distanțe mai mari între str. Laptelui și blocuri, prin mutarea zonei de spațiu verde și parcări, din latura sudică în cea nordică. Tendința este ca pe axa Căii Aurel Vlaicu zona să se dezvolte prin crearea de locuințe colective, servicii și comerț, dar noi am transmis cât se poate de clar că în zona caselor NU dorim să avem parte de construcții mai mari de P+2. Dacă este să privim partea bună a lucrurilor, creșterea numărului de locuitori al cartierului va fi atractivă și va aduce unele oportunități pentru noi, fie că vorbim de farmacie, magazine sau cafenele ori alte tipuri de activități comerciale”, se arată în minuta dezbaterii publice.Discuții cu dezvoltatorul
Următorul pas, convenit și cu primarul Călin Bibarț, este o întâlnire a reprezentanților Asociației Gai – Cartierul Nostru cu investitorul, proiectantul, arhitectul șef al municipiului Arad.
Trimite articolul
XSă se construiască la greu chiar și zgârie nori, în ciuda nostalgicilor și a hauristilor!!!!!!
Proiectantul nu este firma Pro arhitectura? Pentru că atunci sigur se va face cu toată opoziția găenilor
Nici Pirneava nu va permite asa ceva!
-
Parneava accepta numai castele cu turnulete 🙂