E neliniște mare în cartierul Gai, după ce un dezvoltator imobiliar și-a făcut publică intenţia de elaborare a unui PUZ în vederea realizării unui proiect imobiliar de amploare, vizavi de RAR, între străzile Fântânii și Faurilor. Pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare ar urma să se ridice nu mai puţin de nouă blocuri, din care patru cu 13 niveluri (2S+P+9E+PH) şi cinci cu zece niveluri (S+P+7E+PH).
Vestea că în cartierul de case își vor face loc nu mai puțin de nouă blocuri cu înălțimea de 37,5 metri a dat naștere unui val de nemulțumiri din partea celor care locuiesc acolo. Ei spun că nu se opun dezvoltării cartierului, însă nu își doresc o dezvoltare haotică ce le-ar putea aduce mai multe probleme decât au deja, în „departamentul” canalizării sau al traficului rutier sufocant. O problemă de extremă importanță pentru cei din Gai este și „atentatul” la intimitate pe care l-ar reprezenta construcțiile cu regimul de înâlțime de 38 de metri.
Și pentru că Gaiul este un cartier extrem de unit și bine organizat, mai ales în jurul Asociației Gai – Cartierul Nostru (AGCN), doar câteva zile le-au trebuit „liderilor” de grup pentru a lansa o petiție online și pentru a strânge, pe hârtie, peste 300 de semnături, în cadrul acțiunii: „Spune NU construirii de blocuri în cartiere de case!”.
În cursul zilei de luni, AGCN a anunțat lansarea unei petiții online „pentru a se opune proiectului de construire a unor blocuri de înălțime ridicată în Cartierul Gai din Arad.
“Această inițiativă vine în contextul preocupării comunității locale cu privire la impactul negativ pe care construcțiile propuse l-ar avea asupra caracterului autentic și frumuseții cartierului nostru. Propunerea de a construi blocuri cu înălțime de până la 37.5 metri pe Calea Aurel Vlaicu nr 284 a stârnit îngrijorări printre locuitorii din cartierul Gai. Această dezvoltare ar putea duce la supraaglomerarea zonei, deteriorarea calității vieții și distrugerea peisajului urban pe care îl iubim și îl apreciem atât de mult. În calitate de reprezentanți ai comunității, Asociația Gai – Cartierul Nostru a decis să acționeze și să lanseze această petiție online pentru a atrage atenția autorităților locale și a lua măsuri în vederea protejării caracterului distinctiv al cartierului Gai și a intereselor locuitorilor săi”, spune Flavius Dumitraș, președintele asociației.
Deschisă pentru semnături
Petiția, intitulată “Spune NU construirii de blocuri în cartiere de case! Azi e despre GAI- Arad, maine poate fi cartierul tau!”, este deschisă pentru semnături și sprijin online. “Prin intermediul acesteia, dorim să demonstrăm autorităților locale că suntem uniți și hotărâți să ne apărăm comunitatea și să protejăm mediul înconjurător. Invităm pe toți cei care împărtășesc aceleași preocupări și valori să semneze petiția și să se alăture eforturilor noastre de a stopa proiectul de construcție a blocurilor în cartierul Gai. Pentru a semna petiția și a afla mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.petitieonline.com/spune_nu_construirii_de… Pentru mai multe informații sau solicitări, vă rugăm să ne contactați la adresa de mail: cartierul.gai@gmail.com”, mai spun reprezentanții celor din Gai.
Memoriu și listă cu semnături
Concomitent cu lansarea petiției online, un al grup de cetățeni s-a axat pe adunarea de semnături și depunerea unui memoriu adresat primarului Călin Bibarț, prin care se solicită respingerea investiției propusă constând în ”PUZ și RLU aferent – zonă cu funcțiuni mixte – locuințe colective în regim de înălțime 2S + P + 9E + PH și funcțiuni complementare, servicii și comerț, turism, administrativ, spații verzi și locuri de parcare, jud. Arad, mun. Arad, cartier Gai, str. Aurel Vlaicu nr.284” imobil înscris în CF 310277 Arad – și racordarea acesteia la rețeaua de utilități existentă.”
Primul argument adus în memoriul semnat de Adrian Cioia, Matistyak Beatrix, Matistyak Ionuț Ciprian, Malița Cătălin, Szimcsak Otto Zsolt și Cornel Viorel Sîrb, se referă la faptul că „zona studiată nu este suficient de mare astfel încât să se constate faptul că pe toate laturile adiacente zonei există doar locuințe proprietate privată cu regim de înălțime parter sau maxim P+1E. Propunerea unui PUZ pentru un regim de înălțime de 2S + P + 9E + PH este total nejustificată, inoportună, fiind afectată intimitatea locuitorilor din vecinătatea complexului pe o distanță considerabilă, iar proiectul propus nu are niciun studiu cu privire la această situație. În acest cartier de case, la achiziția proprietăților locuitorii au avut argumente liniștea, intimitatea și zona. Așadar, potențialul maxim de înălțime ar trebui să fie S + P + 1E (+ M) astfel încât să fie respectat standardul zonei și protejarea intimității proprietăților, dar și designul urbanistic al zonei care ar trebui să fie studiată. Mai mult decât atât, proiectul nu respectă reglementările legale privind aliniamentul propus de 28 m față de regimul de înălțime de 37,5 m.”
Parcări și infrastructură
“Totodată, numărul de parcări propus nu respectă prevederile legale raportat la dimensiunea proiectului, respectiv numărul maxim de locuri de parcare de 837 este insuficient față de minimul de 1.116 locuitori (asta dacă se au în vedere maxim 2 adulți/locuință propusă) + realizarea unei zone de servicii. În mod evident, cele 837 locuri de parcare nu pot deservi o astfel de zonă cu locuințe colective cu un număr de 558 apartamente (ce presupune cel puțin 1.116 locuitori adulți și 2 mașini/familie cu 2 adulți), la care se adaugă și o zonă de servicii, fiind cert că locuitorii noii zone de locuințe propuse vor parca pe străzile adiacente, ceea ce conduce la afectarea circulației în zonă, străzile Fântânii, Faurilor și Laptelui având o lățime de maxim 5-6 metri”, se mai arată în memoriul ajuns pe masa primarului.
Infrastructura de utilități apă, canalizare, dar și cea de energie electrică este în prezent subdimensionată, iar infrastructura rutieră este deficitară, în special pe Calea Aurel Vlaicu, în zona RAR vis-a-vis de proiectul propus, fiind una din zonele cu accidente de circulație frecvente.
“Nu în ultimul rând, precizăm faptul că investitorul privat nu a respectat obligativitatea informării populației prin mijloace de informare în mass-media și prin afișaj la locul investiției, afișarea fiind defectuos realizată cu vădita intenție de a trece neobservat acest proiect”, se mai arată în memoriu.
Investitorul
SC Adama Management SRL are ca obiect de activitate „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” iar în perioada 2014-2022 nu a avut niciun angajat. Potrivit ultimului bilanţ financiar, în 2022 compania a rulat afaceri de 33.024 de lei, încheind anul cu o pierdere de 960.110 de lei. Mult mai bine, totuşi, decât în 2017 – de pildă – când a înregistrat pierderi de 34.059.327 de lei (la o cifră de afaceri de 4.471.448 de lei). Practic, potrivit listafirme.ro, în perioada 2005-2022, Adama Management a raportat exclusiv pierderi, cele din 2022 fiind cele mai mici. Proiectul general a fost întocmit de SC Pro Arhitectura SRL.
Trimite articolul
XÎn Arad nu mai poți face nimic, rămânem un oraș de înapoiați
-
Da, niste “inapoiati” care n-au vrut sa le scada valoarea proprietatilor. Ca voi astia, “dezvoltatorii imobiliari” sunteti toti niste sfinti si vreti doar binele orasului, mars ma de aici, ca v-ati vinde si mortii pentru bani.
Da pentru proiect 👍, avem nevoie de locuințe/ parcari/ dezvoltare/ evoluție… Un proiect bun asta dacă nu cumva vă plac bălăriile?
-
De acord cu tine ca avem nevoie de locuinte, parcari magazine. Dar nu avem nevoie de proiecte care sa ne strice viata. La fel de bine se pot face case cu parcari, cu magazine. Acest proiect e o aberatie arhitecturala,
” Proiectul general a fost întocmit de SC Pro Arhitectura SRL.”. Ăsta de la proarhitectura crede ca firma lui e singura din Arad?. Fălcilă, nu te mai saturi ?.
Link-ul postat al petitiei nu este functional
Dupa ce s-a scos cca.80% din industrie in afara orasului, in zonele industriale, urmeaza sa mutam si orasul inh zona industriala. Asa incet, incet
Proștii ăștia vor să ne dărâme casele. Spuneți NU!!!