Arad. Cel mai important târg organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, care adună sute de participanţi şi mii de vizitatori, a fost prilejul perfect pentru Grupurile de Acţiune Locală (GAL-uri) să-şi spună păsurile şi planurile de viitor. Ocazia a fost una festivă, pentru că Agromalim a găzduit, la Expo Arad International, vineri, Conferinţa Regională a Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL). O conferinţă care s-a bucurat de prezenţa preşedintelui FNGAL, Alexandru Potor, devenit între timp şi ministru secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, şi a lui Iulian Bucătaru, director CFRIR 5 Vest (Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest). Gestionată ca la carte de arădeanca Marinela Petran, vicepreşedinte FNGAL, conferinţa federaţiei a scos în evidenţă forța pe care GAL-urile o au în atragerea de fonduri europene și gestionarea lor, dar şi necesitatea creşterii finanţării pe viitoarea etapă de finanţare, care începe de la anul.
Mai mult de opt mii de proiecte sunt estimate a fi depuse pe această perioadă de finanţare de către GAL-urile din ţară, a declarat în cadrul conferinţei Alexandru Potor, dintre care aproape 150 sunt într-un domeniu extrem de greu de gestionat, cel al serviciilor sociale. Ministrul secretar de stat a vorbit despre faptul că Grupurile de Acţiune Locală au reuşit să gestioneze proiecte mici, la care se muncește la fel de mult ca și la cele mari, proiecte dedicate tinerilor, că au intrat și în sfera proiectelor de cooperare și a celor de creare de cooperative, în timp ce Marinela Petran a dus discuția și spre finanțările pe POCU și POCA.
„S-a muncit și se muncește enorm la nivel de GAL-uri pentru toate aceste proiecte, unele extrem de greu de implementat, cum este cazul celor pe servicii sociale. Nu este ca și cum vorbim de proiecte pentru un investitor privat, unde motorul e investiția care îți aduce profit, ci este mult mai mult de muncă aici. Dar dincolo de ce s-a muncit şi se vede în rezultate, în proiectele finanțate de GAL-uri, concluzia este că avem nevoie de mai mulți bani pentru a face toate lucrările pe care ni le-am propus”, a precizat Alexandru Potor.
Acesta a vorbit de alocarea de acum, de 8,1 miliarde de euro de la UE, completată până la 9,7 miliarde de euro finanțarea națională, dar și de cea care ar urma să vină din 2020 încolo, de doar 6,7 miliarde euro de la UE, care va trebui completată cu o sumă mai mare de către Guvern, pentru a se ajunge măcar la 9,1 miliarde de euro, în condițiile în care apetitul beneficiarilor acestor fonduri a crescut. „Vom avea nevoie de mai mulți bani iar soluția este contribuția mai mare la nivel național. Pentru asta trebuie să luptăm acum. O a doua soluție ar fi o țintire mai bună a felului în care sunt împărțite sursele financiare. Suntem prea săraci să cheltuim bani pe lucruri care nu ne sunt de folos”, a încheiat ministrul secretar de stat, amintind aici și de consorțiul, grupul de inițiativă creat pentru negocierea unei alocări mai mari de fonduri pentru perioada de finanțare 2020-2024.
Au intervenit în discuții, care s-au dovedit extrem de aplicate și profesioniste, și Iulian Bucătaru, director CFRIR 5 Vest, Marinela Petran, vicepreședinte FNGAL, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, care a insistat pe eforturile locale pentru atragerea banilor, dar și liderii de GAL-uri din vestul țării, care și-au spus viziunea cu privire la viitoarea finanțare.
Concluzia
Poate o concluzie mai clară decât cea formulată de Iulian Bucătaru pentru discuțiile extrem de la subiect purtate cu ocazia Conferinței FNGAL pe zona de vest a țării nici nu se putea: „Cu GAL-urile se lucrează cel mai bine și mai ușor pentru că oamenii de aici înțeleg despre ce este vorba”. Nu mai trebuie decât să vină finanțarea, am spune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!