Mai multe dintre clădirile din perioada imperială a Aradului și-au recâștigat înfățișarea din vremea lor de glorie. Și chiar dacă în cazul altor clădiri mai sunt multe de făcut, în situația celor reabilitate și restaurate deja, Primăria a dorit să recunoască meritul proprietarilor care au plătit din propriul buzunar lucrările, așa că le-a acordat plachete și diplome cu ocazia celei de-a doua ediții a Galei Clădirilor Istorice.
Zona protejată din centrul municipiului Arad cuprinde clădiri dintre care cele mai multe au fost construite în perioada când orașul făcea parte din Imperiul Habsburgic, iar apoi Imperiul Austro-Ungar. Cele mai multe au rezistat timpului, dar sutele de ani scurse au lăsat urme în special pe fațadele clădirilor. Revendicate și vândute sau cumpărate imediat după Revoluția din 1989, clădirile somptuoase s-au trezit cu mai mulți proprietari. Mulți dintre cei care au apartamente în aceste clădiri sunt pensionari, un impediment în plus pentru a începe investiții costisitoare cum este, de exemplu, cea de renovare a fațadelor. Și asta pentru că este necesară respectarea unor proceduri speciale în cazul clădirilor istorice, chiar dacă acestea sunt locuințe private în acest moment.
Pentru că Primăria nu a avut cadru legislativ să plătească renovarea fațadelor, zeci de proprietari au demarat lucrările pe cont propriu, plătind zeci de mii de lei de familie. Dar pe lângă renovarea fațadelor, este nevoie de restaurarea integrală a clădirilor de patrimoniu.
Cuvântul laureaţilor
Clădirea de pe Bulevardul Dragalina nr.14 a fost restaurată pe o perioadă de 1 an și 5 luni. Lucrările au costat 52.000 de euro, suma fiind suportată de cele şapte familii care locuiesc în imobil, spune Ioan Câmpan, unul dintre proprietari. Acestora le-a fost cel mai greu să găsească forța de muncă respectând raportul calitate-preț. Pe Bulevardul Dragalina a mai rămas doar o clădire nefăcută.
În numele proprietarilor de pe strada Mihai Eminescu nr.10, Angela Petrean Varjasi zice că nu crede că cine a renovat o fațadă poate să spună ca este foarte ușor. Greu a fost cu durata și mâna de lucru. „Noi suntem mulțumiți. Clădirea era într-o stare avansată de degradare, am ajuns să chemăm pompierii pentru că unele ornamente cădeau. Acum ne bucurăm că nu mai cade în cap la nimeni.”
Pe lângă persoanele fizice și președinții asociațiilor de proprietari care și-au renovat fațadele clădirilor, printre cei premiați s-au aflat și instituții publice sau universitățile din Arad, care funcționează în clădiri de patrimoniu restaurate. De pildă, UVVG a restaurat patru clădiri (B-dul Revoluţiei nr.85, 87, 92 şi 94), iar UAV – clădirea Facultăţii de Teologie (str. Academia Teologică 11-13, str. Sava Tekelia nr.14).
Pentru cei mai mulți proprietari, aprecierea trecătorilor care admiră fațadele clădirilor este adevărata răsplată.
Aprecierea autorităţilor
Proprietarii din 36 de clădiri istorice au fost premiați în acest an, la cea de-a doua ediție a Galei Clădirilor Istorice. Evenimentul are ca scop intenția autorităților de a-i încuraja, în continuare, pe cei care locuiesc în clădiri istorice să refacă fațadele degradate, astfel contribuind la refacerea aspectului centrului orașului.
„Vrem să apreciem efortul proprietarilor şi ne bucurăm că reușim să avem cât mai multe clădiri renovate. Cei care nu îşi reabilitează imobilele degradate sunt supraimpozitați. De aceea, în plus faţă de ceea ce legea ne permite, noi acordăm scutiri de taxe. Prin această Gală, dorim să le arătăm respectul nostru, să îi premiem” – spune primarul Călin Bibarţ.
Pe lângă diplome și plachete, proprietarii care își renovează fațadele primesc și scutire la impozitele locale de până la cinci ani. Cei care, însă, au clădiri extrem de degradate riscă impozite care pot fi cu 500 la sută mai mari.
Trimite articolul
XBibartule… imperiul habsburgic este tot una cu imperiul austro-ungar..
-
De unde sa stie padurarul (cu p mic),el doar de drujbe si Cargus stie , nici pe alea prea bine , asa incat functia este prea mare ptr un om asa de mic !!!! Sa vina momentul votului sa dispara in neant !!!
Fără o Popă în primul rînd clar că nu era valabilă ședința !! 🙂
-
Domnul prezent in primul rand a fost preotul decan Cristinel Ioja de la Academia Teologică, de pe Strada Sava Tekelia nr. 14, cladire reabilitata care a fost premiata in cadrul acestei Gale si a primit diploma si placheta!!
-
Scuze mereu se gasesc.
-
da bine ca astia is milionari si au palate pe centru ia sa venim noi la putere sa ii nationalizam si sa dam casele la oameni care acuma stau pe chiri nesimtite
-
asa e !!!
cu ajutorul lui dumnezeu ne vom lua tara inapoi !!! -
dumnezeu ne va ajuta daca votam pentru romani adevarati
-
Proletari din toate tarile unitiva!😆😆😆
Deci sa facem cât mai multe renovari
Tot orasul ar trebui renovat , Falca a lasat in urma lui o ruina adevarata . Oare cine a platit masina aia ce i-a fost furata in ungaria , pe vremea cand era la CJArad ? Tot noi aradenii?