După mai bine de două decenii, Filarmonica din Arad conlucrează din nou cu criticii şi realizatorii muzicali din România, şi organizează în data de 30 septembrie, cu începere de la ora 19.30, în sala mare a Palatului Cultural, o gală a tinerelor talente, alese din elita generaţiei actuale de muzicieni. Sunt invitaţi pianistul Marius Deneş, elev al Liceului de Muzică ,,Dinu Lipatti” din Bucureşti, violoncelistul Mircea Marian de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, pianista Sânziana Mircea de la liceul de muzică din Bucureşti dar şi arădeanul Alex Florescu, elev al Liceului de artă ,,Sabin Drăgoi”, membru al dinamicului ansamblu de percuţie „Prezent”. Dirijorul concertului va fi maestrul arădean Dorin Frandeş.
Seara tinerilor concertişti va fi patronată de unul dintre cei mai renumiţi critici muzicali ai momentului din România, respectiv Ecaterina Stan, binecunonscutul redactor al postului de radio România Cultural, de data aceasta prezentă la Arad în calitate de membru al Uniunii Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali ,,Mihail Jora”.
Programul concertului va cuprinde partituri de repertoriu precum Concertul nr.1 pentru pian de Franz Liszt, Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor de Antonin Dvorak, Rondo alla turca de Wolfgang Amadeus Mozart, Prokleti Koreni de Nebroja Zivkovic şi Andante Spianato şi Marea poloneză de Frederic Chopin.
Cătălin Marius Deneş
Elev în clasa a X-a la clasa de pian a profesoarei Ligia Pop, de la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucuresti, Cătălin Marius Denes este un competitor de excepţie.
Apariţiile sale în clasamentele concursurilor de profil sunt menţionate încă din anul 2002, odată cu obţinerea primei poziţii la concursul de muzică românească şi modernă. Anul următor presupune o multiplicare a acumulărilor şi performanţelor, palmaresul pianistului incluzând premiul I absolut la Concursul internaţional ,,Ginette Gaubert“ de la Paris, premiul I la Concursul internaţional Piano Romania şi premiul al II-lea la Concursul internaţional ,,Konzerteum“de la Atena. Tot anul 2003 înseamnă şi prima participare la Concursul Internaţional ,,Rovere D’Oro” de la San Bartolomeo Al Mare, unde timp de trei ani consecutiv îi va fi atribuită prima poziţie. Seria succeselor internaţionale continuă în 2005, odată cu obţinerea premiului I la concursul ,,Lorenzo Perosi“ de la Tortona, al premiului al II-lea la Concursul ,,Valsesia Musica” de la Milano şi în 2006 cu premiul I la concursul de la Salerno ,,Giuseppe Terracciano”.
În vârful clasamentului a fost acceptat şi la Concursul Naţional Paul Constantinescu de la Ploieşti (2004), la Concursul W.A. Mozart de la Târgovişte (2005) şi pe lângă premiul I a obţinut şi premiul special ,,Lorry Walfisch“ la Concursul Mihail Jora din Bucureşti în 2008.
Premiul muzical ,,Eugen Barbu” acordat de Fundaţia Umanistă România Mare şi Premiul de excelenţă oferit de Ministerul Educaţiei în anul 2008 completează lista de reuşite ale tânărului muzician.
Alex Florescu
Elev în clasa a XI-a la Liceul de Artă ,,Sabin Drăgoi”, studiază instrumentele de percuţie din clasa a III-a. A participat anual la Olimpiada Naţională de Muzică şi a fost cuprins printre primii în clasamentele ediţiilor concursului. Alex Florescu a obţinut premiul I la fazele zonale ale Olimpiadei din 2003 până în 2006, premiul de excelenţă la faza zonală şi premiul al II-lea la nivel naţional în 2007, premiul II la Olimpiada Naţională de la Bucureşti în 2008 iar în acest an, premiul I la Olimpiada Naţională de la Bistriţa şi poziţia secundă la Concursul internaţional de percuţie de la Timişoara. Cântă cu mare implicare în ansamblul “Prezent”, ansamblu în care a crescut în adevăratul sens al cuvântului, aplicând pe scena de concert ceea ce asimilează în numeroasele ore de studiu . A concertat în toate oraşele mari din ţară şi peste hotare, în Ungaria, Germania, Luxemburg şi Austria.
Mircea Marian
Din anul 2006 este student la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi studiază violoncelul sub îndrumarea violoncelistului Marin Cazacu. Pe parcursul anilor de instrucţie, Mircea Marian s-a perfecţionat la numeroase cursuri instrumentale, de muzică de cameră şi orchestrale. În agenda competiţională a violoncelistului figurează 11 premii I şi două poziţii secunde obţinute în întreceri naţionale şi internaţionale, impunându-se a fi menţionate: premiul I la Concursul Internaţional de interpretare ,,George Georgescu”, premiul I şi premiul special la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi ,,Eugen Coca” de la Chişinău şi premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen (Austria, 2008). Premiul I i-a fost decernat deopotrivă la concursurile naţionale de interpretare de la Deva, Sighetu Marmaţiei, Timişoara şi Reşita precum şi la Concursurile ,,Garabet Avachian” şi ,,Mihail Jora”.
Sânziana-Denise Mircea
Eleva clasei a XII-a a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, câstigând zece premii I, dintre care cele mai importante sunt cele de la Festivalul şi Concursul Internaţional de Piano Forte Beethoven şi clasicii – Salerno- Italia, Concursul Internaţional de Pian Ciudad de San Sebastian – San Sebastian- Spania, Festivalul Concurs J.S.Bach – Cluj Napoca, Concursul Naţional Carl Czerny – Piatra Neamț, Concursul Gradus ad Parnassum – Bucureşti.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!