Ceea ce era de aşteptat s-a produs. Un proiect de hotărâre extrem de neclar la prima citire a iscat discuţii ieri în şedinţa CLM. Intitulat vag proiect de horărâre privind taxa hotelieră pe anul 2012, acesta cuprinde doar două articole. Primul vorbeşte de faptul că „pentru anul 2012, taxa hotelieră instituită se stabileşte în acelaşi cuantum şi condiţii prevăzute la Art. 1, lit.g) din Hotărârea CLM Arad nr.342/29.12.2010 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2011” iar al doilea de faptul că această decizie se va comunica Prefecturii „în vederea exercitării controlului cu privire la legalitate”.
În atare condiţii, şi normal că opoziţia a găsit motiv de gâlceavă.
Momentul s-a dovedit a fi numai bun ca aleşii liberali şi social-democraţi să ceară renunţarea la această taxă dând un exemplu cu greutate: Bucureşti. Motivul: un posibil sprijin dat agenţilor economici. De cealaltă parte, Puterea a precizat că administraţia nu bagă mâna în buzunarul firmelor din Arad, ci „ia puţin” de la fiecare turist care ne trece pragul.
Încă din start, însă, Tiberiu Dekany s-a interesat dacă acest proiect a stat la transparenţă decizională (a fost vorba de al treilea proiect pe care alesul liberal l-a suspectat că nu a îndeplinit această procedură). Apoi…
Dekany a mai indicat şi faptul că proiectul nu a fost bine redactat, în condiţiile în care taxa hotelieră se stabileşte la momentul votului taxelor şi impozitelor locale anuale. Liberalul nu a uitat să le amintească aleşilor Puterii şi executivului faptul că, la Bucureşti, administraţia locală a renunţat la această taxă pentru a veni în sprijinul hotelierilor şi să precizeze că în Capitală cuantumul taxei era de 3% din tariful de cazare şi nu de 5%, tariful maxim permis de lege şi impus hotelierilor din Arad.
Nici Gheorghe Săplăcan nu a rămas indiferent la acest subiect. Pesedistul a formulat un amendament la proiect prin care a cerut anularea taxei hoteliere pentru a veni în sprijinul agenţilor economici, în această perioadă de criză. „Aş propune eliminarea taxei hoteliere, ţinând cont de situaţia economică în care ne aflăm şi de analiza făcută pe gradul de ocupare a hotelurilor din Arad. În ultimii 3 ani, acesta a fost sub 50%. Nu cred că este o problemă să renunţăm la această taxă şi să venim în sprijinul hotelierilor”, a punctat Săplăcan.
Doar critici
Puterea a văzut în cererea opoziţiei doar un nou motiv de a discredita măsurile luate de administraţia locală şi nu o cerere serioasă care să vină cu adevărat în sprijinul economiei locale. Mai mult, Ovidiu Moşneag, preşedintele de şedinţă, a ţinut să le reamintească aleşilor că această taxă nu o plătesc, în fapt, hotelierii, ci turiştii care se cazează la hotelurile din Arad, încercând să indice faptul că aceşti bani adunaţi la bugetul local nu sunt luaţi din buzunarele arădenilor, ci ale străinilor. Potrivit lui Dekany, Primăria a adunat din taxa hotelieră un milion de lei.
Regula Puterii
Cum era de aşteptat, Opoziţia şi Puterea nu au ajuns la consens. Tot cum era de aşteptat, la vot au avut de câştigat doar propunerile Puterii. Cu 16 voturi „pentru” şi 5 „abţineri”, proiectul – care nu pare să vorbească despre ceva anume – a trecut la vot. Ca de altfel toate proiectele supuse la vot, inclusiv cel legat de voluntariat (un alt subiect care i-a pus în tabere adverse pe aleşi).
Proba verităţii
Nefiind convins de faptul că afirmaţiile secretarului CLM legate de faptul că prevederile acestui proiect au fost supuse procedurii de transparenţă anul trecut, Tiberiu Dekany şi-a luat măsuri de precauţie. A cerut executivului să-i înmâneze procesul verbal şi stenograma şedinţei, cu răspunsul Lilioarei Stepănescu referitor la îndeplinirea procedurii de transparenţă decizională în acest caz.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!