Colecția de artă ce stă acum pe simezele Muzeului de Artă a fost donată de Muzeul Național de Arte Frumoase din Budapesta cu ocazia inaugurării Palatului Cultural din Arad în anul 1913. Sunt lucrări caracteristice pentru școala de pictură maghiară din a două jumătate a secolului XIX și primul sfert de secol XX, reprezentând scene de gen, peisaje, portrete sau naturi moarte. Poartă semnăturile unor pictori ca Vastagh György, Neogrády Antal, Feszty Árpád, Nyilassy Sándor, Boemm Rita, Pállya Cellesztin, Réti István, Balla Frigyes Fülöp. Expoziția conține și o micro-galerie de portrete ale unor personalități arădene, personaje care au ocupat funcții administrative, bancheri, comercianți, medici, din secolul XIX și prima jumătate a secolului următor.
Curatorul expoziției, dr. Adriana Pantazi, istoric în cadrul Complexului Muzeal Arad, a povestit parcursul colecției în cauză până a ajunge din nou în față aradenilor: “este vorba de o dublă restituire. Pe de o parte restituim un detaliu din vechea pinacotecă a Palatului Cultural inaugurată odată cu deschiderea acestuia în 26 octombrie 1913. Pe de altă parte restituim pulicului arădean de astăzi o parte din personalitățile arădene ale secolului 19 și din prima jumătate de secol 20. În 1889, la Arad, se deschidea prima expoziție de artă maghiară în sala festivă a gimnaziului regal, liceul “Moise Nicoară”. Timp de 8 ani, am mai fost încă 10 astfel de expoziții și astfel s-a născut ideea unei pinacoteci publice a orașului Arad. După aceste repetate expoziții temporare, Asociația culturală Kolcsey împreună cu municipalitatea orașului au hotărât să înființeze o pinacoteca și s-au făcut primele achiziții de pictură. (…) Atfel că, în 1914, când s-a făcut primul inventar al Palatului Cultural, segmentul de artă reține puțin peste 150 de lucrări.
Alături de dr. Adriana Pantazi, au fost prezenți Levente Bognar, viceprimarul Aradului, cât și Fekete Károly, reprezentând Asociația Kőlcsey Arad, cea care a propus și inițiat construirea Palatului Cultural. La deschiderea lui, în octombrie 1913, Asociația Kolcsey a donat orașului colecțiile de relicve, de numismatică, inclusiv biblioteca, obținând în schimb conducerea “spirituală” a Palatului Cultural. Fekete Károly s-a arătat multumt că această legătură “spirituală” rămâne strânsă și acum, după mai bine de 100 de ani.
“Restituiri. O galerie de altădată” se poate vizita până în data de 2 mai 2019, iar programul de vizitare e de marți până duminică, între 09.00-17.00 (luni – închis). Intrarea este liberă pentru copii.
Acest proiect expozițional a fost organizat de Complexul Muzeal Arad, cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!