ARAD. Sunt puține festivitățile la care, ca ziarist, chiar vrei să fii acolo, de la început până la sfârșit. Și mai puține sunt acelea în care vorbitorii chiar au ceva de spus, pentru că, de cele mai multe ori, ei se poticnesc în discursuri seci, de complezență. N-a fost însă cazul acestei festivități dedicate celor 15 ani de când SMURD Arad există, pentru că mesajele oamenilor care au făcut parte, într-un fel sau altul, într-un moment sau altul, din acest angrenaj, au venit, în primul rând din suflet. Dar mai ales din pasiune.
Evenimentul s-a bucurat de prezența dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a crezut în visul său de a „construi” în România un serviciu de urgență profesionist. Și cel care a reușit să găsească în fiecare județ din țara asta, oamenii providențiali. La Arad aceștia au fost Iosif Matula, fostul președinte al Consiliului Județean Arad, col. Marcel Lucaciu, fostul inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad și dr. Monica Puticiu, primul coordonator UPU-SMURD. Aceștia au fost oamenii care au luptat, alături de Arafat, pentru ceea ce numim astăzi SMURD.
Nevoia de profesioniști
Iosif Matula a povestit exact momentul în care a realizat că serviciul de urgență arădean are nevoie de mai mult:
„Am fost martor la decesul unei tinere de doar 16 ani pe care niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, asistenți pe ambulanță, nu au reușit să o salveze pentru că nu aveau o butelie de oxigen. Un alt deces al unui șofer prins în interiorul mașinii putea fi evitat dacă am fi avut cu ce să-l scoatem în timp util de acolo. Și atunci mi-am dat seama că nu vom face față cu ceea ce avem. Când mi s-a propus să cumpărăm primele ambulanțe SMURD, n-am stat pe gânduri, deși erau bani mulți la vremea aceea și nu prea înțelegea nimeni cum vom face.”
La rândul său, col. Marcel Lucaciu a vorbit despre pașii de început, despre greutățile întâmpinate, despre efortul de care a fost nevoie pentru a pune bazele SMURD:
„N-a fost, cu siguranță, un drum ușor. Nu înțelegea prea multă lume ce vrem să facem, de ce ne trebuie un alt serviciu de urgență, când exista ambulanța. Și era greu de înțeles fără ca măcar să fi experimentat ce înseamnă SMURD. Am petrecut un weekend cu Raed la Târgu Mureș, unde am putut să văd exact despre ce vorbim. Și de atunci, ne-am zbătut, noi, ăștia puțini câți eram, să aducem serviciul de urgență medicală și la Arad. Și iată, suntem deja la 15 de ani de la acel moment. Și e greu să ne mai imaginăm Aradul fără intervențiile lor.”
Sentiment de confort și siguranță
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și gazda evenimentului, a punctat, la rândul său:
„În câteva cuvinte, aș dori să mă refer la colaborarea dintre Consiliul Județean Arad și ISU. Noi am cumpărat primele ambulanțe SMURD din județ și continuăm cu achiziționarea lor. Am cumpărat ambulanțe SMURD și pentru unitățile de la Ineu, Vinga și Nădlac. Am câștigat proiecte europene prin care am cumpărat aparatură, utilaje pentru intervenții, autospeciale pentru transport și stingerea incendiilor și, de dată recentă, o targă specială pentru pacienții supraponderali și un autobuz pentru deplasările specialiștilor. Ne raportăm la aceste proiecte ca la niște investiții în viața și siguranța arădenilor, dar nu doar a lor, fiindcă, fiind județ de tranzit, suntem traversați zilnic de peste 40.000 de autoturisme înspre punctele de trecere a frontierei. Și chiar dacă autostrada a redus frecvența accidentelor rutiere, în schimb a crescut gravitatea lor, în unele cazuri. Bilanțul acestui deceniu și jumătate reflectă în date statistice parteneriatul nostru și activitatea dumneavoastră. Dar, efectiv, rezultatul acestei activități înseamnă arădeni care au rămas alături de familiile lor fiindcă i-ați salvat; înseamnă familii care au astăzi acoperiș deasupra capului fiindcă dumneavoastră ați intervenit la timp; înseamnă un sentiment confortabil de siguranță fiindcă avem pe cine să ne bazăm la greu.”
La rândul său, generalul Dan Paul Iamandi, inspectorul general al I.G.S.U, vădit emoționat de încărcătura momentului, le-a mărturisit celor prezenți:
„Sunt trei momente în viață când, inevitabil, mi se face pielea de găină: la intonarea Imnului Național, la depunerea Jurământului de Credință și atunci când vizionez intervențiile SMURD, cum s-a întâmplat și astăzi. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și vă iubesc”, a încheiat generalul, nu înainte de a-i mărturisi colonelului Marcel Lucaciu că Aradul face parte din inima sa.
Să faci și pe urmă să îți ceri iertare
Ultimul care a luat cuvântul a fost Raed Arafat care a rememorat momentele de început ale proiectului său de suflet:
„Stând la prezidiu, am avut ocazia să rememorez momentele de atunci. Mi-am amintit discuțiile cu fiecare, cum colaboram cu fiecare, ca să ajungem unde suntem acum. Deviza SMURD-ului, pe care o cunoaște toată lumea: <cine salvează o viață, salvează o lume întreagă> a fost și va râmâne cea mai importantă deviză, pentru că salvarea unei vieți înseamnă, într-adevăr, salvarea unei lumi. Pentru că fiecare viață salvată înseamnă ceva, chiar dacă nu neapărat pentru cei care fac acest lucru și care intră la un moment dat într-o rutină, dar pentru familia persoanei respective, pentre prietenii acelei persoane, aceasta este cea mai importantă treabă: să dai o persoană înapoi lumii sale. Când vorbim de SMURD știm implicarea și știm că în momente dificile, și unii colegi ai noștri și-au dat viața în încercarea de a-i salva pe alții. Practic, noi, de la o echipă de intervenție care a fost creată în 1990 cu mulți colegi dintre care unii sunt aici în sală – nu sunt bătrâni, sunt maturi cu experiență – de la această echipă, și prin faptul că populația a avut încredere în noi, după care autoritățile au avut încredere în noi, am ajuns să avem o parte dintr-un sistem integrat, complex, la nivel național. În 2006 am scris împreună cu alți colegi capitolul pe urgență în medicină din legea sănătății, era pentru prima dată când puneam în legalitate tot ceea ce facem, pentru că noi am lucrat o perioadă foarte lungă la limita legii. Sunt două modalități în care lucrezi: faci o lege ca să pornești ceva sau pornești ceva după care faci legea în așa fel încât să încapă în ea. Noi am mers pe varianta a doua. Și mai este încă un lucru: ceri voie să faci ceva sau faci ceva și după aceea ceri iertare pentru ceea ce ai făcut, dacă ai supărat pe cineva.”
Diplome și plachete
În cadrul festivității au fost acordate plachete tuturor celor care și-au adus aportul, de-a lungul anilor, la reușita serviciului de medicină de urgență. Acestea au fost înmânate de către col. Cristian Gârbău, inspectorul șef al ISU Arad, generalul Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și de dr. Monica Puticiu.
La eveniment au mai luat parte, dintre oficialități, europarlamentarul Gheorghe Falcă, prefectul Județului, Toth Csaba, primarul municipiului, Călin Bibarț, deputatul PNL Sergiu Bâlcea, deputatul PSD Mihai Fifor, vicepreședinții CJA, Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, suprefectul Marius Sulințan, dar mai ales ofițeri și subofițeri ai ISU și SMURD și cadre medicale care activează sau au activat în cadrul SMURD Arad.
FOTO: S.A.
Trimite articolul
XTalmud este sursa citatului si nu ma mira ca Arahat are acest verset reprezentativ asociat cu el. Si in Talmud sunt chestii pe care daca le citesti te ingrozesti.
Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă – se axează pe prezervarea vieții celui care e salvat și a salvatorului insa doar Hristos își dă Viața pentru a salva lume întreagă, nu?
-
#sursa citatului, ai punctat nesperat de bine, felicitările mele! Caci, inițialul citat se refera strict la kazari, si zice ca: “cine salvează un evreu, salvează o lume intreaga!”.