Arad. 8 milioane de lei, adică 1,6 milioane de euro, anunță Primăria Municipiului că va investi în refacerea Aleii Borsec, din zona 500 a cartierului Micălaca, cu scopul declarat de primarul Călin Bibarț de a o transforma într-o zonă mai puțin gri și de a o aduce în… contemporaneitate. Lucrările ar urma să dureze 12 luni.
Prima reacție, credem noi, oarecum firească, la auzul acestui anunț a fost să ne întrebăm de ce Aleea Borsec? Ce s-a întâmplat cu o alee în care s-au mai investit în urmă cu ceva ani, e drept, alți bani, tot pentru a o aduce la standarde mai înalte? Cum se face că tocmai acea alee trebuie să intre în contemporaneitate, printr-o investiție de o asemenea anvergură, când Bulevardul Revoluției, spre exemplu, pare încă din secolul trecut? Sau Ștrandul Neptun, sau Centrul Vechi, sau zona Boul Roșu, Lacul Pădurice, inundat de mizerii și cu o fântână nefuncțională, care nu par să fi făcut pasul în acea planificată contemporaneitate la care aspiră Aleea Borsec. Poate explicația ar fi aceea că tocmai prin Aleea Borsec se face primul pas spre intrarea în contemporaneitate a municipiului.
Ca să ne lămurim cât de mult s-a degradat Aleea Borsec și câtă nevoie are de investiția de 1,6 milioane de euro am făcut o scurtă plimbare în zona pietonală. O primă observație ar fi că la nivel de paviment, aleea încă se află cu mult deasupra Bulevardului, care e plin de denivelări survenite în urma prea multor lucrări la care readucerea la starea inițială pare să fi fost doar o opțiune.
Aleea Borsec este, însă, mai mult decât practicabilă, dalele nu s-au lăsat decât într-un singur loc, care ar fi trebuit trecut la partea de întreținere. Într-adevăr, în unele porțiuni iarba a crescut printre dale, dar și aici e vorba tot despre o chestiune rezolvabilă cu efort minim din partea celor care o au în grijă. De o vopsea nouă ar avea nevoie și băncile de pe alee, care nu par să mai fi văzut culoare de prea multă vreme. Spațiile verzi, la rândul lor, pot fi reîmprospătate, la fel cum puțin cosmetizată ar putea fi și fântâna care are urme de grafitti, dar și de neîngrijire, chit că, spune primarul, modelul acela de fântână nu mai e la modă, ne trebuie neapărat altul. Pe Aleea Borsec. Zona e verde, are copaci, are umbră, are cam de toate. Ce nu are, sau nu a avut de-a lungul anilor cu pricina, este întreținerea permanentă din partea administrației, acea curățenie și o mână de vopsea care ar fi păstrat investiția făcută în urmă cu mai mulți ani. Dar nici măcar în condițiile în care minima îngrijire a lipsit nu putem spune că Aleea Borsec necesită investiția de 1,6 milioane de euro pentru o schimbare radicală la față, de care nu are cu adevărat nevoie.
Ce l-a determinat, însă, pe primarul Călin Bibarț să înainteze acest proiect, când sunt zone în municipiu, unele centrale, care n-au mai văzut urmă de investiție de ani de zile, rămâne un mister. Ne-am putea lua, însă, după gurile rele care spun că edilul a considerat că cei mai prietenoși arădeni, dispuși să-l susțină în viitoarea bătălie electorală, i-a întâlnit, pe timpul deplasărilor în cartiere, tocmai acolo, în zona 500. Zonă care are un parc, chiar în proximitatea Aleii Borsec, bine întreținut, are străzi asfaltate în această vară și trotuare refăcute. Motiv pentru care cei care locuiesc acolo și-ar fi exprimat susținerea necondiționată pentru edilul local. Nu la fel au făcut, însă, cei care locuiesc pe centru și care nu s-ar angaja măcar verbal în susținerea actualului primar. Bine, nici n-ar avea prea multe motive, pentru că centrul nu a reprezentat vreodată, din punct de vedere electoral, o prioritate. Așa că targetul rămân cartierele, care par a fi mai ușor de mulțumit.
Cu toate acestea, alte voci spun că, de fapt, nu se va întâmpla nimic pe Aleea Borsec, doar niște studii și planuri, care mai înghit niște sume din bugetul local și cam atât.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe mai departe cu cele 1,6 milioane de euro și poate ne vom lămuri cândva și de ce Aleea Borsec este prima zonă a Aradului destinată contemporaneității. Investiția nu va spori, cu siguranță, potențialul turistic al municipiului și nu va schimba substanțial nici fața cartierului.
Vor fi, însă, niște bani neinvestiți în lucrări care ar putea ridica măcar puțin imaginea Aradului, deși sunt destui arădeni care nu-și doresc ca municipalitatea să se apuce de investiţii serioase pentru a nu strica și mai mult aspectul urbei. Chiar și așa ciuntit de investiții ratate și apăsat de aerul părăginit care traversează Bulevardul de la un capăt la altul, e parcă mai bine decât ce-ar putea ieși în urma modernizării orchestrate de administrația locală.
Trimite articolul
XBă, da pe toți vă cumpără Bâlcea?
Ce repede se duce în spate articolul, parcă ar fi o nimica toată.
Ma bine cumparati vreo 4-5 Lamborghini de bani aceia, ca e mult mai contemporan
Îmi cer scuze, d-le Primar, as avea o întrebare, din partea unui plătitor de taxe locale. D-le Primar, nu aveti frica de Dumnezeu?
După terminarea reabilitări se va pune taxa la intrare , intratipe site-ul primăriei să vedeți ce scrie !
În Micalaca Bibarț nu mai are votanți.
-
Nici în centru .
sunt multe pavele si borduri, de acolo iese comision, pe centru vrea fonduri europene, acolo e mai greu de furat si umflat preturi
Bibarț ar face bine să finalizeze stadionul UTA cu care PNL Arad s-a fălit !
Vrea meciuri internaționale ale naționalelor României că să ne facem de râs nu numai în România ci și în Europa. Cu meciuri în perioada de toamnă gazonul arată că o orezărie !
Care zona gri ca sunt pavaje colorate,spre deosebire de centru care e tot gri ca și sufletul primarului ce l-a comandat.Macar cu distingerea culorilor dacă ar sta bine.Ce e bun spargem ce e rău lasăm.
E nenorocire dacă totusi mulți din locuitori mor de foame cu investiti zero in infrastructura.???????????
Murim de foame nenorocire pentru asemenea investiti.
Bibart, cu parcarea pe strazile din Alfa te lingi pe BOT de la voturi. Mai bine votez USR decat sa te votez pe tine. Nu ti-e rusine?