INEU. Zilele acestea, la Ineu este în curs de desfășurare lucrarea de montare a structurii acoperișului Bazinului Didactic de Înot, de pe Aleea Oituz. Lucrările la bazinul finanțat de către Compania Națională de Investiții au început în toamna anului trecut și vor fi finalizate, cel mai probabil, în cursul lunii august.
Bazinul de înot este construit în baza unui proiect-tip, aplicabil la nivel național, conform CNI.
„Construcția este realizată după un proiect tip și se adresează uzului didactic, cu posibila utilizare publică în perioada de timp din afara orarului școlilor din localitate și nu se adresează activităților competiționale. Bazinul de înot are o adâncime variabilă între 1,20 și 1,80 m și o dimensiune de 25*12,5 m. Este prevăzut cu 5 culoare de 2,5 metri lățime și cu blocstarturi la capătul de 1,80 m adâncime, în conformitate cu normele europene. De asemenea, elevii care vor folosi acest bazin de înot vor avea acces la 2 vestiare, diferențiate pe sexe, prevăzute cu dotări moderne, dușuri și grupuri sanitare, iar profesorii vor avea propriul vestiar. Totodată, în clădirea care adăpostește bazinul de înot se regăsește și un cabinet de prim ajutor. Capacitatea acestuia este de 65 de persoane, construcția fiind proiectată pentru a fi utilizată simultan de două clase de elevi, împreună cu profesori și personalul de întreținere”, se arată pe site-ul CNI.
1,5 milioane de euro
Proiectarea bazinului a fost scoasă la licitație la sfârșitul anului 2020, la valoarea estimată de 8,9 milioane de lei, fără TVA, în care erau cuprinse cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului: 362.980,28 lei; cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică a proiectantului: 173.506,82 lei; cheltuieli pentru investiţia de bază: 8.210.025,22 lei; alte cheltuieli: 174.719,46 lei.
Contractul a fost atribuit de către CNI în luna noiembrie a anului 2021, asocierii formate din firmele Costa VOC Impex, Proexco SRL și Kesz Construcții România. Oferta depusă de cele trei firme se ridică la 7.747.000 lei, adică 1,5 milioane de euro, cu mult sub valoarea totală estimată a investiției, de 8.9 milioane de lei.
Deschis publicului larg
Potrivit primarului din Ineu, Călin Abrudan, elevii, dar și locuitorii orașului, ar trebui să beneficieze de această investiție încă din toamna acestui an:
“Cred că odată cu începerea școlii, elevii vor beneficia de această facilitate. Dar și ineuanii vor avea acces la bazinul de înot, în fiecare zi, după ora 14:00. Accesul adulților se va face contracost, dar deocamdată nu am discutat detalii legate de tariful de intrare sau de costul unui abonament. Aceste aspecte urmează a fi stabilite înainte de darea în folosință a bazinului”.
Proiecte similare
Conform site-ului Companiei Naționale de Investiții, administrațiile locale din județul Arad au depus până acum 29 de proiecte pentru construirea unor bazine de înot. Dintre acestea, unul singur a fost finalizat – cel de polo din municipiul Arad, în valoare de peste 23 de milioane de lei. Un altul, tot din municipiu – „Construire bazin de înot didactic” are indicatorii aprobați, valoarea proiectului fiind de 12.7 milioane de lei, în timp ce un al treilea – cel de la Ineu – figurează ca fiind „în derulare”. Celelalte proiecte sunt doar pe lista sinteză.
Trimite articolul
XBazinul olimpic “Delfinul” din Arad, îl redeschideți primăvara asta?