PECICA. Festin culinar duminică, la Pecica, unde a avut loc obișnuitul eveniment gastronomic al sfârșitului de ani – Pomana Porcului – în organizarea Primăriei și a Consiliului Local. Patru porci de aproximativ 100-120 kg au fost sacrificați la prima oră a zilei, în spatele halei agroalimentare, iar mai apoi patru echipe locale au preparat bucate tradiționale conform rețetelor românești, maghiare, sârbești şi slovăcești.
“Ne bucurăm că, iată, după doi ani de pauză din cauza pandemiei de Covid-19, am putut să reluăm concursul de preparare a produselor tradiționale în orașul Pecica, care a ajuns la cea de-a 11-a ediție. Evenimentul a avut loc pentru prima dată în anul 2010, în cadrul unui proiect transfrontalier, în parteneriat cu un oraș din Ungaria. Tematica din acest an a fost dedicată etniilor care trăiesc de sute de ani în oraș”, a precizat primarul orașului Pecica, Petru Antal.
Printre cei care au pregătit bucatele tradiționale s-a aflat și fostul ministru al afacerilor interne, Constantin Traian Igaș.
La finalul „concursului” de gătit, juriul a desemnat cei mai buni cârnați, după evaluarea atentă a aspectului, dar mai ales a gustului.
Tradiții din tată-n fiu
În vestul ţării, pomana porcului sau proaspăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tată-n fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria. Toate produsele din concurs au putut fi gustate gratuit de către vizitatori, fiind pregătite câteva sute de porţii de mâncare.
Cei interesați au putut achiziționa produse tradiționale, printre care mezeluri proaspete şi afumate, produse de patiserie, miere, și evident celebra pită de Pecica.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XDomnul MInus Zero Grade, face reclamă, ești jenant individule !!!
Domnul ex minitru -Minus Zero Grade – face reclamă, dar tot jenibil e. !!!