ARAD. Balul Comunității Arădene, ediția a V-a – un eveniment care s-a remarcat prin eleganță, performanță și care a scos, încă o dată, în evidență capacitatea arădenilor de a dărui – s-a desfășurat sâmbătă seara la Palatul Cultural, în organizarea asociațiilor Europeanul și Sf. Martin.
În deschidere, Aurelian Boiț, inițiatorul acestui proiect, a vorbit, în deschidere despre visul său de a premia excelența, la nivelul cel mai înalt:
„În seara aceasta, avem alături mulți oameni plini de suflet, care și-au făcut timp pentru a veni la acest eveniment filantropic, cu scopul de a onora excelența, oferind recunoaștere tinerei generații. Ingredientele care au stat la baza realizării acestui eveniment sunt iubirea, dedicația și filantropia, principii pe care cavalerismul le urmează consecvent, pentru că a fi astăzi cavaler nu mai reprezintă o noblețe de nume, ci de suflet. Astăzi, cavalerii de pretutindeni nu mai poartă sabie fizic, ci sabia cuvântului.”
La rândul său, primarul Călin Bibarț a vorbit despre comunitate și gratitudine:
„Sunt convins că toți cei prezenți astăzi aici nu au venit pentru bal, ci pentru ideea de comunitate. Comunitatea suntem toți. Fiecare dintre noi care trăim în acest frumos oraș, luând în considerare nu doar cum ne-am dori să fie, ci și așa cum este, dar cu toții convinși fiind că dincolo de toate, pentru noi contează Aradul. Și de aceea cred că această comunitate nu este doar o simplă comunitate, ci familia numită Arad. Și așa cum într-o familie toți suntem pentru unul și unul pentru toți, la fel cum într-o familie încercăm să ne arătăm respectul pentru cei care sunt un bun exemplu pentru generația viitoare, la fel, și în comunitatea arădeană facem acest lucru, inclusiv printr-un astfel de eveniment care este mult mai mult decât un simplu bal”, a spus Călin Bibarț.
Premii speciale
Cu credința că „Împreună putem schimba destine!”, peste 150 de elevi au urcat pe scena Palatului Cultural, la invitația Danielei Boiț și a lui Zoltan Lovas, amfitrionii evenimentului. Au fost premiați olimpicii arădeni care prin dăruire, seriozitate și pasiune au obținut rezultate excepționale în domenii precum științe, limbă și comunicare, arte, sport, dar și elevi care provin din medii sociale vulnerabile și, cu toate acestea, au obținut rezultate foarte bune la învățătură.
Ca de fiecare dată, cea mai bună performanță anuală obținută de un elev arădean a fost recompensată de Ambasadorul Franței în România. Anul acesta, premiul special intitulat Prix d’excellence de l’Ambassade de France en Roumanie i-a revenit lui Alexandru Ștefan Georgescu, care a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Istorie.
Premiul oferit în semn de omagiu adus alpinistului Zsolt Torok, plecat dintre noi prea devreme, i-a revenit lui Victor Bâja, pentru pasiunea sa pentru alpinism și cățărare. Tânărul arădean a escaladat toate vârfurile Munților Carpați, iar în prezent se pregătește pentru o expediție pe Himalaya.
Personalități remarcabile
Nu au fost uitați nici voluntarii și medicii în proiectul „Împreună Salvăm Vieți”, o inițiativă generoasă născută în perioada de pandemie. Anul acesta, au fost recompensați studenți ai UAV și UVVG care fac voluntariat. Tot la aceeași categorie au fost premiați dr. Gheorghe Nini și asistenta medicală Filip Dan Hortensia. Premiile au fost înmânate de doctorul Virgil Musta, şeful secției de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, cel care a avut inițiativa acestui proiect.
La capitolul Premii pentru performanțe remarcabile au fost premiați Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, Marcel Coraș, Emilia Eberle, Alex Ciupe, Alexandru Moț, Florin Atimuț și Andreea Tocaian, pilot de linie la o companie aeriană.
Un nou proiect
Cu ocazia ediției a V-a a Balului Comunității Arădene a fost lansat și un nou proiect ce se dorește a fi implementat în Arad, la care s-au angajat Asociațiile Europeanul și Sfântul Martin, alăturându-se astfel inițiativei Clubului Rotary Cetate. Proiectul are în vedere construirea unui campus destinat tinerilor care se confruntă cu dependența de droguri. Se dorește ca persoanele cu adicții care au nevoie de ajutor să beneficieze de o internare pentru o perioadă de 30 de zile, pe parcursul cărora să primească asistență medicală și psihologică care să îi ajute să depășească dependența și să se reintegreze în societate, pentru a putea avea o viață normală. În scopul ridicării acestui campus, Rotary Cetate Arad a făcut o donație de 10 mii de lei, iar cu această ocazie s-a făcut un apel la mediul de afaceri arădean care dorește să sprijine această inițiativă, să vină alături de cei care au demarat proiectul.
Cross of Merit
Începând cu ediția a III-a, în cadrul Balului Comunităţii Arădene, Ordinul Sfântul Martin acordă distincția Cross of Merit. Decoraţia se poate acorda unor membri ai Ordinului Sf. Martin sau unor personalităţi reprezentând societatea civilă, mediul academic, lumea culturii sau a diplomaţiei, din România sau din străinătate. Anul acesta, distincțiile s-au acordat Simonei Niculescu – ambasador al României la UNESCO, lui Steven E. Mayer, membru al consiliului executiv al Institutului de Studii Geopolitice din cadrul UAV Arad, lui Ștefan Epistatu – expert în tehnologia informației și securității cibernetice, lui Ovidiu Pecican, istoric și scriitor cu 90 de volume publicate, lui Ioan Tulcan din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, a UAV, preotului paroh Sorin Seviciu de la Parohia Greco-Catolică Arad-Șega, lui Daniel Smuc, Suveran Mare Maestru al Ordinului Teuton al României, baschetbalistei Monica Brosovsky, lui Remus Barna și Valentinei Done.
Balkanic Harmonies
Atmosfera serii a fost întregită de numeroase momente artistice, reunite sub conceptul „darArt”, care au îmbinat muzica și dansul. Printre invitații speciali, s-au numărat mezzosoprana Ljubica Vraneš din Serbia, tenorul român Sorin Lupu, Corul Academic al Filarmonicii Arad, Concertino Accordion Band din Republica Moldova și dirijorul Marius Hristescu. Un moment inedit a fost cel al debutului în rol de solistă a Danielei Boiț. Ansamblul de dansuri sârbești AKUD Mladost a adăugat un plus de rafinament spectacolului, surprizele serii aducând o fuziune captivantă între tradiția balcanică și modernitate. De asemenea, trupa de dans X Style a Asociației Club Sportiv Doma Art Style, elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și studenții Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara au contribuit cu momente artistice inedite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!