ARAD. Ultimele zile ale săptămânii trecute au însemnat record după record în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, înregistrate în Arad. 394, 395, 407 și 508 – acestea au fost cifrele raportate de către Direcția de Sănătate Publică în zilele de miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Și aceste cifre înseamnă (și) tot mai mulți pacienți care au nevoie de administrare continuă sau intermitentă de oxigen și care vin în Unitatea de Primire Urgențe pentru evaluare. Și acolo rămân cu orele, până când un pat se eliberează pe secțiile Covid, sau în cazurile mai grave, la terapie intensivă.
Majoritatea, cu forme severe
Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență, zilnic, în medie, 40-50 de pacienți diagnosticați cu virusul SARS CoV-2 așteaptă eliberarea unui loc pe secțiile COVID-19 – în timp ce toate paturile de pe secții sunt ocupate cu pacienți care luptă pentru viață! Majoritatea prezintă forme severe de boală, cu afectare pulmonară mare și necesită suport de oxigen!
“Medicii, asistenții medicali, infirmierele, brancardierii lucrează la foc continuu pentru a asigura investigațiile, tratamentul și îngrijirile medicale necesare fiecărui pacient în parte! Pe masa din triaj sunt zeci de fișe medicale ale pacienților care așteaptă un loc – se ține în permanență legătura cu secțiile pentru a afla cât mai repede câți pacienți externează. Este greu de imaginat ce se întâmplă în Unitatea Primire Urgențe sau pe secțiile COVID-19 unde aproape fiecare pacient este dependent de masca de oxigen. Fiecare luptă pentru viață și speră să ajungă cu bine la familie! Pentru investigațiile radiologice sau imagistice, acești pacienți sunt transportați într-un scaun rulant sau pe targă, cu butelia de oxigen lângă ei. Pacienții sunt evaluați și de către medici infecționiști, pneumologi și, în funcție de gravitate, de medici de anestezie și terapie intensivă, apoi așteaptă eliberarea unui loc în secții. Așteptarea se întinde pe câteva ore pentru pacienții care necesită internare în secție COVID-19 și pe câteva zile pentru pacienții care au nevoie de terapie intensivă.
Până la eliberarea unui loc, personalul medical din urgențe îngrijește, rând pe rând, atât pacienții aflați deja sub tratament, cât și pe cei tocmai sosiți în urgențe”, este imaginea descrisă de SCJU Arad.
Sprijin de la studenți și medici de familie
Personalul este și el epuizat, astfel că s-a apelat la studenții mediciniști, dar și la medicii de familie. O parte dintre ei au răspuns apelului și s-au alăturat, în mod voluntar, cadrelor medicale de la spital. Faptul este descris și în postarea celor de la spital:
„Colegii noștri din urgențe sunt mereu pe baricade – rămân peste program pentru a da o mână de ajutor chiar dacă a doua zi se întorc din nou pe ”front”! În sprijinul lor au venit studenți de la medicină iar, de câteva zile, după-amiaza vine și câte un medic de familie, după programul din cabinetul de medicină de familie. Avem o echipă unită și îndreptată spre nevoile pacientului, o echipă care de o lună de zile depune eforturi susținute în încercarea de a salva fiecare viață care trece pragul acestui spital!”
FOTO: SCJU
Trimite articolul
XMajoritatea sunt daci liberi nevaccinati. Oricat s-ar stradui unii sa infirme, asta e realitatea!
-
unul mai destept ca altul :))
solicitam poze si pozele cu dacurile libere ! sa ii auzim dreaku acu de guristi ca erau tare tri in clanta. hai ca e loc la kuki nu tre sa ste prin salvari, ocupa masinile de pomana. sa faca bine sa isi ia si neamurile si progeniturile diasporeze cu ei ca impreuna or sarit de cur in sus.
-
” Solicităm ca “” proștii să rămână înghețați””, altfel riscăm să inundăm pe ceilalți. Caz clar, geo și celălalt de deasupra ta care ” se semnează cu nick-urile altora.
Îi scump curentul ăsta de ce nu scrieți păi cum să stau măcar dacă e scump curentul lemnele nici ce să-ți permiți să cumperi la primiri Urgențe merg medicii de familie non-stop unii sunt epuizat de stresul ăla de a vedea numai sărăcie în jurul lor oricât ar putea ei să ajute nu nu nu stă în puterea lor să ia o situație în care să o poată rezolva la nivelul de a aduce o țară la o valoare a muncii pe care mulți oameni fac și ajung în spitale ce să tratez la ei că n-ai ce durerea asta sufletească care o provoacă sentiment de impostura in spitale Exista o femeie Raduțiu care chiar muncește si face sa meargă trabaaa Mulțumim Divinului ceresc
-
Cea mai lunga fraza ever… Sigur se bucura aia de nu mai poate cand vede ca ii scrii numele pe aici
-
Cum epuizati? Nu ai vazut filmarile cu “cei din linia intai” cum danseaza pe coregrafii exersate timp de mai multe zile? Sunt filmarile disponibile online cu angajatii de la diferite spitale. Deci cum e asta cu epuizatii?? De ce nu filmeaza astia si ce este real in sectiile de covid? Daca ar pune medicii filmari de acolo, i-am crede, dar cat timp apar doar video-uri unde ei danseaza si se distreaza, scuza-ma dar nu cred povestea…
-
@Max, vezi ca eroina ta, sosoaca s-a vaccinat :))) hahahaha, tzeapa. Bine, ea s-a vaccinat din motive medicale. hahahaha. probabil altii s-au vaccinat din motive matematice, sa faca statistici :))) hahahaha dacii liberi, iar v-au prins romanii cu pantalonii in vine :)) hahahahahahahahahaha
-
Va rug dacă puteți sa faceți rost. de ce tratament medicamentos au beneficiat bolnavi de covid. Sa vedeți cam ce medicamente au primit și de ce sunt atâtea morți.. Oxigenul.. Nu este tratament.. Oxigenul este amelioratori. iar dacă bolnavi de covid nu au primit tratament ce se întâmplă cu ei?????? SCAPĂ CINE POATE… Oricum ii admir pe medici… Trebe sa fi tare sa te lupți cu o boala fără arme..