ARAD. Aleea Borsec a intrat în reabilitare la mijlocul lunii aprilie a anului în curs, chiar înainte de startul campaniei electorale. Primarul Călin Bibarț spunea la acel moment că se așteaptă la comentarii negative din partea celor deranjați de lucrări, dar că este dispus să își asume criticile, pentru că modernizarea nu poate aștepta din motive de capital politic.
Proiectul de modernizare a aleeii din Micălaca 500 a fost votat în noiembrie 2022 și scos la licitație în luna aprilie 2023. Deși inițial costurile au fost estimate la 8 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro, la publicarea anunțului pe SEAP, primăria a redus valoarea maximă pe care era dispusă să o plătească pentru acest contract, la 7.066.204 lei fără TVA. În cele din urmă, proiectul a fost atribuit Amahouse pentru suma de 6.879.501,08 lei fără TVA. Termenul de executare a lucrării a fost stabilit la 12 luni, însă municipalitatea a anunțat că, cel mai probabil, proiectul va fi gata până la finele acestui an.
După câteva luni în care s-a lucrat la scoaterea pavajului și refacerea infrastructurii subterane, miercuri seara s-a turnat și primul strat de asfalt, pe una dintre laturile aleii. De fapt, deocamdată doar pe o porțiune de aproximativ 50 de metri, urmând ca până vineri să fie finalizată prima asfaltare. După care se va trece pe cealaltă parte, de unde nu au fost încă scoase pavelele, pentru a nu crea și mai mult disconfort operatorilor economici și trecătorilor. Despre ce urmează a vorbit primarul Călin Bibarț în rondul său de miercuri seara.
„Suntem pe Aleea Borsec. Am ajuns în sfârșit la faza în care se toarnă betonul. Se va lucra probabil trei zile. Lucrăm seara pentru că este foarte cald și în sfârșit în momentul în care va fi betonat nu va mai fi disconfortul pe care l-am avut aici pentru oamenii care treceau, dar mai ales pentru cei care dețin spații comerciale. De la momentul în care se va finaliza asfaltul se va trece la punerea pavelelor, la fântânile arteziene și atunci nu mai e atâta deranj și nu mai e o problemă pentru cei care circulă aici și pentru oamenii care vin la spațiile comerciiale. Nu avem ce face, trebuie să ne cerem scuze pentru deranjul care a fost până acuma. Atunci când lucrezi undeva mai e și deranj”, este relatarea primarului Călin Bibarț, în rondul de miercuri seara.
Proiectul de modernizare
Conform caietului de sarcini, „conceptul urmărit al acestei investiții este îmbunătățirea actului recreațional, respectiv de socializare a cetățenilor care să atragă persoanele de toate grupele de vârstă să interacționeze”.
„Investiția propusă va oferi un spațiu urban armonios prin revitalizarea și modernizarea acesteia astfel încât această zonă să rămână una vie și atractivă”, se notează în documentul citat.
Pavajul va fi, pe zonele laterale din apropierea blocurilor, din travertin – pe o suprafață de 2.600 de metri pătrați. Alți 1.960 de metri pătrați vor fi pavați cu piatră cubică. Corpul central al pieței va fi realizat dintr-o „structură metalică înfoliată cu materialitate de oglindă. Planșeul ornamental are o pantă minimă spre interior pentru scurgerea facilă a apelor de pe partea superioară. Cu ajutorul reflexiilor rezultate din modul de dispunere în plan a lamelelor, se creează noi perspective, uneori parcă ireale” – se arată în caietul de sarcini.
În mijlocul corpului central al aleii va fi amenajată o fântână arteziană „cu mai multe jeturi verticale de apă, care vor putea atinge diferite înălțimi, cu senzori care vor avea ca scop crearea unei coregrafii”. Aceasta va avea suprafața de 105 metri pătrați.
Zonă de graffiti
Zonele verzi ale aleii vor fi și ele reconfigurate, urmând a fi acoperite cu covor de iarbă tip rulou și plante ornamentale rezistente intemperiilor. Suprafața totală de zone verzi va fi de 1.250 de metri pătrați. Așa cum s-a menționat anterior, gangurile dintre blocuri vor fi iluminate. Mai mult, „în ganguri se vor materializa desene tip graffiti care să aducă un aer artistic și modern zonei”, se arată în caietul de sarcini.
În amenajarea aleii vor mai fi cuprinse 15 bănci din beton și lemn – cu lungimea de 4,5 metri, alte 4 bănci din beton și lemn – cu lungimea de 10 metri, 7 bănci rotunde amplasate în jurul copacilor, 4 rastele de biciclete „viu colorate” în galben, două „bănci inteligente cu panou solar și slot-uri de încărcare a echipamentelor mobile”, 20 de coșuri de gunoi din piatră și metal, respectiv 40 de bolarzi de piatră „din care 4 retractabili în vederea controlului accesului cu mașina”.