ARAD. Alei năpădite de buruieni, spații verzi neîngrijite, gunoaie neadunate, coșuri de gunoi pline, construcții abandonate, cabine de schimb răsturnate, dușuri defecte, cârpeli mai mult sau mai puțin inspirate și o echipă formată din doi muncitori care vopseau de zor bazinul cu apă termală, cam aceasta era imaginea Ștrandului Neptun, marți, 26 aprilie, la orele amiezii. Practic, cu doar câteva zile înainte de 1 mai, data la care, în mod tradițional, se deschidea sezonul estival la ștrandul arădean. Tradiție care, în ultimii doi ani, nu s-a mai respectat din cauza pandemiei de COVID-19, iar anul acesta motivul amânării până la o dată deocamdată necunoscută este vremea deloc prietenoasă din această primăvară.
Costuri prea mari la bazine
Cu toate că reprezentanți ai administrației locale anunțau cu pompă reînvierea bazei de agrement, prea multe nu s-au făcut în acest sens. De fapt, am putea spune că nu s-a făcut mai nimic. În afară de un strat de vopsea dat pe alocuri, imaginea ștrandului nu este deloc atractivă pentru arădenii care ar alege, poate, să-și petreacă parte din timpul liber aici. Iar amânarea deschiderii desființează treptat o tradiție a municipiului, fapt care nu are cum să susțină însăși ideea de „reînviere” a ceea ce a fost cândva locul preferat de recreere al arădenilor.
Potrivit municipalității, temperaturile scăzute de afară nu justifică umplerea bazinelor cu apă, iar costurile asociate acestei operațiuni sunt unele ridicate, prin urmare sezonul estival așteaptă… vreme mai bună. Deducem de aici că, pentru administrația locală, ștrandul nu mai înseamnă decât zona de bazine, iar partea rămasă în afara gardurilor nu pare să conteze prea mult. Ceea ce se vede și în lipsa de preocupare a comercianților, a posesorilor de localuri, care nu se grăbesc nici ei în procesul de amenajare pentru sezonul în curs. Cel mai probabil, pentru că nu există de fapt un plan unitar pentru baza de agrement, plan care ar trebui să-i implice pe toți cei care, într-un fel sau altul, își aduc aportul la funcționarea ștrandului. Dar când administrația bazei de agrement nu pare a fi deosebit de preocupată de aceste aspecte, iar planul de relansare de care se vorbea recent este bazat doar pe modificarea orarului de funcționare, urmează fără doar și poate încă un an ratat pentru partea comercială.
Data deschiderii, în ceață
Am solicitat Primăriei Municipiului Arad câteva date referitoare la pregătirile pentru sezonul estival, ce lucrări s-au făcut până acum, care sunt proiectele viitoare și dacă tarifele de acces vor suferi modificări.
Cu excepția investițiilor viitoare prevăzute pentru ștrand, pentru care ar mai fi trebuit să așteptăm câteva zile, iată ce spune Municipalitatea:
„Administratorul bazei de agrement de pe malul Mureșului, societatea RECONS, nu a stabilit cu exactitate data pentru inaugurarea noului sezon estival pe Ștrandul Neptun. Vremea capricioasă și temperaturile modeste anunțate pentru începutul lunii mai, amână cel puțin pentru moment deschiderea oficială a ștrandului. Cu toate acestea, administratorul bazei de agrement a efectuat toate lucrările necesare astfel încât ștrandul să fie pregătit de deschidere: bazinele au fost refăcute, gazonul a fost supraînsămânțat și s-a efectuat curățenia generală. În ceea ce privește tarifele de acces pe ștrandul Neptun, momentan acestea se mențin la nivelul anului trecut.”
Realitatea din teren
„Toate lucrările necesare efectuate” la ștrand, după cum spune Primăria, par să nu fi cuprins tocmai intrarea pietonală. Același zid acoperit până la jumătate de grafitti, un banner spălat de ploi și casieria pe care stau, în continuare, lipite aceleași afișe, printate pe hârtii A4 în sezonul trecut. Acesta este primul impact vizual al potențialului vizitator cu ceea ce se numește baza de agrement. Mai departe, te așteaptă același gard inestetic, care a prins între timp rugină, aceleași porți de intrare, unele dintre ele închise cu lacăte, la fel de inestetice și în mare nevoie de o igienizare sau un strat nou de vopsea care să acopere părțile deteriorate. Gazonul, despre care ni se spune că a fost “supraînsămânțat”, este denivelat și cu multe locuri în care iarba n-a mai crescut. În schimb, printre dalele din preajma bazinelor cresc în voie buruieni la care, probabil, muncitorii nu au ajuns încă sau poate că acestea nu au fost considerate lucrări necesare. Cabinele de schimb nu sunt nici ele într-o stare mai bună, unele zac desfăcute în bucăți, în așteptarea unei mâini îndemânatice. Punctul de prim ajutor pare chiar el în mare nevoie de asistență „medicală”.
Localurile estivale sunt, în continuare părăsite, mese și scaune acoperite cu praf, geamuri sparte, gunoaie rămase din sezonul trecut. Cam aceasta este imaginea bazei de agrement, a oazei de verdeață sau, mai exact, a celui de al doilea cel mai mare ștrand din vestul Europei, situat pe o apă curgătoare. 20 de hectare de delăsare, nepăsare, proastă administrare și lipsă de strategie adaptată vremurilor actuale.
Chiar dacă banii sunt puțini, o minimă atenție la detalii ar putea face diferența, dar dacă nu există o strategie la scară mare, nu există evident nici o strategie la scară mică, cum ar fi: curățarea spațiilor verzi de pet-uri, întreținerea mobilierului, repararea dușurilor, curățarea aleilor, a dalelor din preajma bazinelor, obligativitatea menținerii localurilor, chiar și în perioada de extra-sezon, în stare salubră. Cu costuri mici, doar aceste operațiuni ar putea da o cu totul altă față bazei de agrement, care a ajuns dintr-o atracție,o adevărată povară, aducătoare mai degrabă de dureri de cap, decât de venituri pentru administrația locală.
Tarife de sezon
Vestea bună este că autoritățile nu vor umbla la prețul biletelor și abonamentelor, care se vor păstra la nivelul lui 2021. Astfel, un bilet întreg va costa 22 lei/zi, în timp ce elevii, studenții cu vârsta până la 25 de ani, pensionarii și persoanele cu handicap vor plăti 10 lei/zi. Se mențin bilete de grup, la următoarele prețuri: bilet acces grup adulți – 10 persoane – 170 lei/zi; bilet acces grup copii cu învățător/profesor – 10 persoane – 67 lei/zi. Și familiile beneficiază de prețuri speciale: bilet familial – doi adulți și un copil – 40 lei//zi; bilet familial – doi adulți și doi copii – 42 lei//zi; bilet familial – doi adulți și trei sau mai mulți copii – 46 lei/zi. Cât privește abonamentele, prețul întreg pe sezon rămâne la 600 de lei, iar cel la preț redus ajunge la 300 de lei. Abonamentul lunar este de 310 lei, iar pentru cel pe o săptămână vom scoate din buzunare 100 de lei.
Trimite articolul
XVai doamna Ambrus, dar cata rautate …
Poate invidia ca la Chisineu Cris nu exista strand …
-
Nici nu ne trebuie ștrand la Criș că nu ne place să vină toată lumea în frumosul oraș. Suntem mai exclusiviști de felul nostru
Falka lasa intrare liberă de 1 Mai la ștrand.
Na… si atunci dati pe mana administratiei si cetatea. Sa faca un mare depozit de gunoi in toata bucla muresului.
Daca din greseala sau in tranzit ajungi prin in acest punct de “agrement”, te latra si agreseaza haita de caini care isi fac veacul pe aleile de acolo, iti reamintesc ca nu ai ce cauta pe acolo! Degeaba e semnalat la autoritati acest fapt ca nu se face nimic! Delasare e la ea acasa. Treaca azi vina, maine, leafa o incasam poimaine.
Vai si amar de administratia noastra locala! RUSINE!!!! Nu am cuvinte de”lauda” pentru ei…
-
Hai să fim realiști:
– Administrația asta a lui Falcă@gașca, care de ani dr zile “măcelăresc” Aradul, NU A FOST TELEPORTATĂ aici, ci aleasă la Alegeri, dupa Alegeri, ani de-a rândul, DE CETĂȚENII ARADULUI !
…Deci aceștia SUNT F. MULTUMIȚI DE ACEASTA ADMINISTRAȚIE….Așa că nu rămâne decât o voncluzie: fie cei nemulțumiți sunt f. puțini, fie cei nemulțumiți sunt f. puturoși, și preferă DOAR să cârcotescă pe net, în loc să-si “miște fundul” să meargă la vot și să aleagă pe altcineva !🤔
Asta e… N-aveți ce vă plânge…!
Dar de haitele de caini vagabonzi aciuiti aici nu se zice nimic. Deja au aparut si puii. De la intrarea de la podul Decebal pana la celalalt capat al strandului zeci de caini vagabonzi isi fac veacul si nimieni nu baga de seama pana nu se va intampla o tragedie. satul asta a ajuns de toata jena. Primarul nostru ar fi bine sa faca un rond de seara de la acea intrare pana in capatul celalalt de strand. Pacat ca nu este optiunea cu poze aici!
Asteptam cu justificat optimism sa aducea si Cetatea Aradului in stare de mizerie,ca doar s-au zbatut sa o obtina,si sa vezi ce jonglerii liberale cu fondurile europene. Acum,pe bune,a vazut cineva in Arad vreun lucru bun,in interesul cetatenilor,facut de Primarie ?
Bine ca e Ungaria aproape altfel am face plaja pe bloc .
Peste 100 de ani de administratie romaneasca.
FELICITARI!!!
Asta doar va mari si mai mult avansul dintre Oradea și satul Arad… Aici nu se poate face nimic, nici macar o întreținere decentă.
Administrația e ruptă de realitate.
Prețul biletului raportat la salariul minim este exagerat de mare.
E doar un amărât de strand distrus de administrația locală, nu este o stațiune de lux!
Sincer, stau să mă gândesc ce drac de comentariu ar merita acest articol. E atât de multă incompetență, dezinteres, mizerie și tristețe în Aradul ăsta că e inutil să mai îți pierzi timpul cu critici. Toate aceste defecte sunt tipice românilor și au dreptate toate celelalte țări civilizate când spun lucruri urâte despre România și se feresc de noi. Totul e din vina mentalități înapoiate pe care o avem si de care nu reușim să scăpăm. Mă întreb, oare vom reuși vreodată să nu mai fim ultimii la orice??? Să fim și noi un exemplu de urmat și nu o nație de evitat????
De la cine aveti atatea pretentii? De la Mehelean?
Ce l-a recomandat? Culoarea portocalie, galbena sau rosie… Ca a fost la toate partidele dupa cum a fost ciolanul de ros. Asa ca…..
-
Bine zis. Dar exista o speranta ca poate va face treaba fiul sau pe care l-a angajatrecent la….Recons. Baiatul tatii la firma lui tata 🙂
Din păcate Aradul este condus de Incompetenți Atât la Recons cât și la Primăria Arad…din punctul meu de vedere nici nu ar trebui băgați în seamă …daca un incompetent ii și mediatizat devine vedeta….Avem atâtea exemple din parlamentul Romaniei..Trăiască incompetenta ROMANEASCA
Domnilor de la Recons si de la primarie, dati strandul spre administrare, pentru cativa ani, Bulgariei, sau Poloniei, sau Ungariei, sa vedeti ce pot face niste oameni competenti si cu bun simt al datoriei din acest strand! Sau treceti-l in proprietatea privata a unuia dintre voi ca, se pare, propriile voastre averi le stiti gestiona! De zeci de ani, Strandul se deschidea de 1 mai, indiferent de vreme, chiar si sub primari veniti din alte parti ale tarii! Acum se schimba traditia, e scumpa apa! Dar cei care sunt platiti pentru administrare, nu sunt scumpi? S-ar putea scoate bani frumosi din strand, daca ar exista interes!
Ha(Bibi) cu ce te mai ocupi? Nu ai rușine? Asa sa te ajute D-zeu, după cum ai adus orașul asta.
Plânge Inima numai când vezi pozele și te reamintești de timpul când era Kaiser Bier Festival. Corleone, Space, Langoșerie, Birturi, Billard și și și. Ștrandul a fost Bebelușul nostru de Aur
Mda!
mergeti in Ungaria la Hajduszoboszlo , Gyula Szeged , Budapesta si altele si vedeti cum arata strandurile la ei si apoi mai vorbim.
Nu va intrebati de ce nu vin ungurii la noi la strand si de ce romanii se duc la strandurile din Ungaria cu sutele in fiecare wekend? In sezon nu gasesti loc de parcare la unguri din cauza numarului enorm de mare de masini din Romania
E asa de greu sa-l modernizati si pe cel din Arad sa-l aduceti la nivel european?
Jenabil
Nu merita 22 de roni întrarea condiții nu sunt prea multe preț prea mare 15 roni era un preț mai corect!
Ma intreb ce se intimpla cu banii strinsi din plata chiriilor pentru casute . Totusi sunt 500 de euro /casuta/6 luni.
Sunt peste 300 de casute .
Ce se intompla cu banii strinsi pentru taxa de gunoi , care este imensa (45 de lei pe luna)
Se prsupune ca acesti bani ar trebui folositi in scopul modernizarii strandului . Sau ????