ARAD. Chiar dacă e 1 Mai și una din tradițiile Aradului a fost, ani la rând, deschiderea sezonului estival la Ștrandul Neptun, se pare că doi ani de pandemie au reușit să omoare definitiv acest eveniment. Doi ani de pandemie sau doi ani de dezinteres total față de ceea ce unii arădeni mai numesc încă, deși fără vreun motiv anume, mândria Aradului.
De altfel, dacă citești descrierea obiectivului de pe site-ul RECONS – care administrează baza de agrement – încă pare că vorbim despre ceea ce cunoșteam în anii 2000:
„Ştrandul este situat în spaţiul încadrat de bucla Mureşului, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de verdeaţă. Este al doilea ştrand ca mărime din Europa situat lângă o apă curgătoare. Lucrările de construcţie au fost demarate la sfârşitul anilor 60. Aleile sunt pavate, spaţiul verde cu peste 65 de specii de arbori este întreţinut, există un complex de agrement cu cinci bazine (8.700 mp din care unul de înot, unul pentru adulţi şi trei pentru copii cu apă termală) şi tobogan acvatic, și un alt complex cu 3 bazine din care 2 pentru copii și unul pentru înot, locuri pentru joacă, 331 de căsuţe de agrement. În incinta ştrandului funcţionează peste 40 de baruri, terase, berării, restaurante, discotecă, pizza, teren de fotbal, tobogane, jocuri etc. Există două solare pentru nudişti, două terenuri de tenis cu zgură, doua terenuri de volei, teren pentru minifotbal cu instalaţie nocturnă şi 438 de cabine închiriabile pentru sezon. Parcarea are 200 de locuri. Noaptea ştrandul devine punct de atracţie prin nenumăratele restaurante, baruri, cluburi, terase. Aici au loc în timpul verii diferite festivaluri şi concerte în aer liber. Parcă ar fi o staţiune! Prin toate acestea, ştrandul a devenit unul dintre cele mai spectaculoase locuri de agrement din Europa. Prin cele trei intrări ale ştrandului anual intră peste 3.000.000 de vizitatori.”
Se muncește…
Chiar dacă baza de agrement nu se deschide de 1 Mai, din cauza vremii nefavorbile, după cum spune municipalitatea, ne-am fi așteptat ca pregătirile pentru noul sezon să fie aproape de finalizare. Surpiză, însă, și anul acesta. Același zid acoperit până la jumătate de grafitti, casieria pe care stau, în continuare, lipite aceleași afișe, printate pe hârtii A4 în sezonul trecut – acesta este primul impact vizual al potențialului vizitator a ceea ce se numește baza de agrement. Mai departe, te așteaptă același gard inestetic, care a prins între timp rugină, aceleași porți de intrare, închise cu lacăte, la fel de inestetice și în mare nevoie de o igienizare sau un strat nou de vopsea care să acopere părțile deteriorate.
Dar se și lucra pe ştrand, vineri, la amiază. E drept, un singur muncitor cârpea de zor pereții unuia dintre bazine. Și cam atât. De pe fundul bazinului mare vopseaua s-a scorojit în mai multe locuri, foițe subțiri fiind adunate de vânt în mici mormane albastre. Restul bazinelor n-au văzut încă mână de muncitor. Pe fundul bazinului termal băltește o apă de culoare roșiatică, bucățile de gresie de pe marginea bazinelor lipsesc în mai multe locuri, grilajele de la rigola de recirculareau dispărut și ele pe alocuri, mozaicul de la dușuri este ciobit, la fel cum ciobite sunt și țâșnitoarele de apă – ruginite și fără smalț.
Mai departe, același peisaj dezolant: alei năpădite de buruieni, spații verzi neîngrijite, gunoaie neadunate, coșuri de gunoi pline, construcții abandonate. Cabinele de schimb nu sunt nici ele într-o stare mai bună, iar punctul de prim ajutor pare chiar el în mare nevoie de asistență „medicală”.
Tarife mai mari
Ce avem însă de anul acesta sunt tarifele majorate la intrarea în baza de agrement, chiar dacă nu atât de mari pe cât ar fi vrut cei de la RECONS. Acestea nu sunt încă publicate pe site-ul RECONS, dar ele au fost aprobate în ședința Consiliului Local Municipal din data de 28 noiembrie a anului trecut. Astfel, un bilet întreg va costa 30 de lei în loc de 22 de lei, cât a fost anul trecut. O familie formată din doi adulți și doi copii va scoate din buzunar suma de 68 de lei, față de 42 de lei în trecut. Cei care intră pe ștrand după ora 16:00, vor plăti 15 lei în loc de 10 lei. Neschimbat a rămas însă prețul abonamentelor pe întreg sezonul: 800 de lei preț întreg și 400 de lei preț redus. Elevii, studenții și pensionarii vor putea petrece o zi pe ștrand în schimbul sumei de 15 lei pe zi, față de 10 lei în sezonul trecut.
Fără dată
Deocamdată, municipalitatea nu a avansat o dată la care se va deschide oficial sezonul oficial la Ștrandul Neptun. Anul trecut, Primăria a decis deschiderea bazei de agrement în data de 14 mai.
Trimite articolul
XSfarsitul erei Falca! Anul urmator PNL ramne o pagina de istorie neagra a Aradului! Urmeaza foarte multe probleme penale penru intreaga conducere PNL-ista Aradeana, cu multe “turnari”, fiecare vrea sa scape cu sentinte cat mai blande! Tic, tac buba se sparge.
-
Doamne ajuta sa fie asa cum spui
-
Doamne dă să fie așa…sa plătească cineva pentru distrugerea Ștrandului
-
-
Da, a-și fi de acord cu ce spui , însă cine sa preia ? Caprar? Unu ii mai rău ca altul problema este in roata România . Nu ai cu Cine vota . Numai hoți și extremiști
-
Doamne ajută!🙏 Așa să fie, să plătească toți PNL-stii pt.tot răul făcut Aradului,până atunci să meargă la ștrand Falconeti cu marionetele lui,oricum a îngrădit ștrandul ca și cum ar fi moșia lui.🤮🤮😡😡😡
-
Totuși actuala conducere va fi realeasa sta cel mai bine în sondaje.Eternele șantiere de la liniile tramvai,bătaia de joc cu circulația rara sâmbătă și duminică spre piețe, schilodirea arborilor etc sunt agreate de arădeni din moment ce tot pe astia vor sa-î voteze.
N-am mai fost pe ștrand de vreo 10 ani. Mai bine la Bidi…
-
Ca e tare frumos si la Bidi… Nu am mai calcat de ani de zile acolo, de când am vazut cum colcăiau țiganii și era plin de mizerie și verdeață în apă… De câțiva ani merg la Felix și în Oradea, măcar acolo știu ca am condiții…
Sunt destule ștranduri în Ungaria, nu plânge nimeni.
Nici nu trebuiau aduse în discutie tarifele la ceva neterminat. Multe ar fi de spus, trăiască Recons și “statul la stat”. Un management cu adevărat “profesionist”. 👍
E bine așa se are in vedere evitarea a tot felul de legi care mai de care sa împovăreze primăriile cu cheltueliii bravo.
Așa ușor revenim la normal trebuie sa mergem in natura nu la ghiftuiala si nunți .
Bravo așa e bine sa încerce si sa ocolească toate aceste taxe care pur si simplu împovărează primăria cu tot felul de probleme economice care nu aparțin unui ștrand in aer liber.
Cine cunoaśte, ṣtie de cemerge la Battonya, Makó, Gyopáros, Hajdúszoboszló (2 ore!) Ṣtrandul Neptun lăsăm pentru miticii olteni, moldoveni, ucrainieni. Ca so savureze. Pentru niṣte venetici este bine aṣa cum este
-
mai asta,faci si mataluta parte din gasca care zbiara ca descreierati ca sint mari preturile de intrare pe strand?din bani de nimic aveti pretentii de hotel de 5 stele,cit te costa mai derbedeule o deplasare la strand in ungaria?acolo nu ti se pare scump?
1 MAI zi cu RUȘINE pentru Comuna ARAD.
De ce primăria nu îl concesionează unui privat dacă nu sunt în stare să se ocupe de el.
Multumita marelui construcor falconeti el a distrus acest oras.
Defapt multumita votacilor ce iau “supt strinfi” ani la rând .
Prostia ucide un oras frumos ce mai nou a ajuns satucul Arad .
Asa sa ajungi si tu un nimic,si sa mergi inapoi la Brad .
Probabil ca se urmărește vânzarea pe persoana fizica q ștrandului, ca in fond și pana la urma penalti doar atâta stiu sa facă, indiferent din ce coteț politic sunt.
Ce vorbiți ? Ștrandul este proprietatea privată a Reconsului, Nu vede Primăria nici un șvanț de acolo, ba dimpotrivă. Banii din parcări sunt tocați de super-mega arogantul de Mehelean, un impostor renumit.
Îmi pare așa de rău că noi nu “mișcăm” nimic cu ștrandul. La Oradea s-a putut. Acum și Timișoara are un complex aquaparc-spa-etc. și săptămâna asta era un articol că investitorul a luat încă un credit în valoare de 6 milioane de euro pentru extinderea acelui complex cu hotel și alte cele. Și noi…nimic. Chiar nu pot să înțeleg! Avem o administrație total dezinteresata și superficială.
Bibarțe vin alegerile ! Pa !
1Mai pocăit ca altul !
-
ce zici,koae??