Întreprinzătorii au la dispoziție un fond național de garantare pentru a solicita garanții atunci când vor să acceseze credite. În acest moment FNGCIMM are în analiză peste 550 de garanții în valoare de peste 87 de milioane de lei, dosare care se află în stadii diferite de analiză și aprobare.
Practic, „Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) continuă implementarea cadrului convenţional în baza căruia beneficiarii programelor Start-up Nation si Femeia Antreprenor pot accesa credite acordate de băncile comerciale partenere, obligaţiile de rambursare fiind garantate în mod expres, irevocabil și necondiţionat de către FNGCIMM, în calitate de fideiusor. În prezent, în cadrul Programului Start UP-Nation, se află în diverse stadii de analiză și aprobare peste 440 de garanții în nume şi cont propriu în valoare de peste 70 milioane lei pentru finanțări de peste 88 milioane lei, FNGCIMM construind un parteneriat durabil cu cele şapte instituţii financiar-bancare implicate în Programul Start-Up Nation. Prin Programul Start UP-Nation, întreprinzătorii pot beneficia de garanţii individuale în valoare de maximum 160.000 de lei, aferente unor finanţari cu o valoare maximă de 200.000 lei, procentul de garantare fiind de maximum 80% din valoarea creditului aprobat de Finanţator”, transmit reprezentanții FNGCIMM.
La garantarea creditelor are drept orice beneficiar înființat după data de 1 ianuarie 2020, inclusiv start-up, care se încadrează în categoria IMM și care nu este întreprindere în dificultate financiară, nu se află în procedura de insolvenţă, procedură de executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială, nu se află în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni și nu înregistrează datorii restante la bugetul statului, etc.
Potrivit celor de la Fondul de Garantare, programul „Femeia Antreprenor” înregistrează deja un număr de peste 100 solicitări de garantare în valoare de aprox. 16,8 milioane lei pentru finanțări de peste 22 milioane lei.
„Garanţiile aferente finanţărilor acordate beneficiarilor Programelor Start-up Nation și Femeia Antreprenor sunt acordate pe toată durata finanţării, în limita unui plafon de garantare și în termenii Convenţiilor încheiate cu băncile partenere, după aprobarea finanţării de către banca cu care antreprenorii au ales să lucreze, pe baza aceleiași documentații de credit”, mai spun cei de la FNGCIMM.
Despre Fondul de Garantare
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea Băncii Naţionale a României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!