Cardiologia intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va fi la dispoziţia arădenilor 24 din 24. Asta şi-au propus reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad şi cei ai unităţii medicale, în urma unor discuţii de lucru care au avut loc între cele două părţi. Practic, în prezent, la Arad, infarctul se tratează în regim de urgenţă doar şapte ore pe zi, până la ora 15:00. Toate cazurile care apar după această oră sunt transferate spre unităţile medicale de profil din Timişoara, în special. Asta, în cazul în care pacienţii mai trăiesc suficient pentru a ajunge în oraşul de pe Bega. Acum, însă, autorităţile din Arad vor ca infarcturile să fie tratate non-stop şi în spitalul nostru. În acest sens, a fost întocmit un proiect de hotătâre de Consiliu Judeţean, care face referire la „înfiinţarea unei linii de gardă la domiciliu în specialitatea cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”.
Practic, chiar dacă personalul medical specializat pe cardiologia intervenţională nu va fi prezent în spital 24 de ore din 24, va fi la dispoziţie non-stop. Aşa că, în momentul în care este anunţat un caz, în câteva minute pacientul poate ajunge în sala de operaţie, timp în care medicul se deplasează de la domiciliu spre spital. „Față de liniile de gardă existente și aprobate și având în vedere necesitatea rezolvării unor situații deosebite care reclamă maximă urgență în acordarea asistenței medicale pacienților cu infarct miocardic acut, propunem pentru asigurarea corespunzătoare a continuității asistenței medicale în afara programului de muncă, a se înființa o linie de gardă la domiciliu în specialitatea cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, se arată în proiectul de hotărâre. Documentul va fi supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa care va avea loc vineri, 29 ianuarie, şi, ţinând cont că este vorba despre o hotărâre binevenită pentru arădeni, este greu de crezut că votul aleşilor va fi altul decât „pentru”.
Preferă siguranţa
Interpelat pe marginea acestei intenţii, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat că, deşi va fi vorba de cheltuieli suplimentare, preferă ca arădenii să beneficieze de un tratament cât mai rapid la Spitalul Judeţean Arad, mai ales că este vorba despre infarct. „Prefer să avem aici siguranţa că, oricăruia dintre noi, arădenii, i se întâmplă un infarct, se poate trata la Spitalul Judeţean Arad, nu să fie transferat la Timişoara, în ideea în care pe drum starea se poate agrava sau chiar poate interveni decesul”, a spus Cionca. Acesta a mai adăugat faptul că înfiinţarea acestei gărzi a fost posibilă şi după ce unitatea medicală din Arad a reuşit să mai angajeze personal. Cu toate acestea, avem mare nevoie de cardiologi. „Găsim foarte greu medici cardiologi specialişti. Ar trebui să începem să îi formăm la noi, în Arad, la universitate, cu ajutorul medicilor specialişti pe care îi avem deja”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Trimite articolul
XIata intre deciziile consiliului judetean cel putin aceasta este una foarte buna si luata in interesul cetateanului,ceea ce rar se vede.Problema va fi cu acele citeva minute pina cind medicul va ajunge la pacient….
aiuritor,de noaptea minti,adica conducerea spitalului judetean nu este capabila sa puna la punct un serviciu,indiferent care,trebuie sa vina politrucii din cja cu vezi doamne initiative?adica acei “manageri”ai spitalului judetean nu stiu deccit sluj si in genunchi?la gunoi cu voi haimanalelor
Prima decizie corecta in ultimii 20 de ani luata la spitalul judetean!