Nevoia acută de bani la bugetul de stat a făcut ca acţiunile Gărzii Financiare Arad să se intensifice. Urmând directiva transmisă de primul ministru pentru eradicarea comerţului ilicit, echipele de comisari ai Gărzii plasate în punctele de trecere ale fronterei nu mai lasă niciun transport de mărfuri să intre în ţară fără să fie verificat la sânge.
Primele verificări tematice privind legalitatea achiziţiilor intracomunitare, ce s-au desfăşurat pe o perioadă de trei zile în Vama Nădlac, au avut ca rezultat confiscări de produse din carne, mere şi cartofi, evaluate la aproximativ 360 de mii de lei, dar şi aplicarea unor amezi cu o valoare de 46 mii lei. Produsele proveneau din ţări membre ale Uniunii Europene, iar în cazul cartofilor a fost identificată chiar o reţea de „firme fantomă” din Timişoara care acţionau pentru piaţa neagră.
Acesta pare a fi doar începutul sezonului „de vânătoare” al Gărzii Financiare, care speră să poată aduna prin aceste controale cât mai mulţi bani la bugetul de stat, dar şi să diminueze numărul celor care decid să-şi desfăşoare activităţile economice în afara normelor legislative.
Începând cu seara zilei de 13 mai, Garda Financiară Arad a efectuat verificări tematice privind legalitatea achiziţiilor intracomunitare de mărfuri efectuate prin punctul de trecere a frontierei Nădlac.
În primul caz, GFA a depistat un transport al unei firme din localitatea Zărneşti, jud. Braşov, care, potrivit actelor prezentate la control, efectua un transport de carne porc congelată de la o societate franceză, tot către o societate din „Hexagon”. „Analizand comanda de transport s-a constatat că are la locul de încărcare o altă firma franceză, diferită de cea înscrisă în CMR. S-a constatat că pe niciun document privind provenienţa cărnii transportate nu a fost înscris un beneficiar, fapt ce concluzionează săvârşirea unor fapte ilicite pentru eludarea plăţii T.V.A. Fapta constatată, constituie contravenţie, transportatorului i s-a aplicat o amenda de 6000 lei şi s-a dispus confiscarea cantităţii transportate de 20.665 kg carne porc congelată”, explică Anton Pop, director coordonator GFA.
De negăsit la sediu
Un alt caz descoperit în cadrul aceleiaşi acţiuni a vizat transportul a peste 20 de tone de mere către o firmă care era ddată în consemn la frontieră datorită faptului că în urma unui control derulat de Garda Financiară Ilfov s-a constat că firma nu funcţiona la sediul social declarata, fără a avea alte sedii secundare delcarate. Mai mult itinerariu stabilit cu tahograful din dotarea autotractorului nu a corespuns cu realitatea, astfel că contravenientului i-a fost aplicată o amendă de 20 mii lei, iar marfa a fost confiscată.
Un transportator din Tg. Jiu a fost oprit spre control de către GFA, autocamionul fiind încărcat cu 23,7 tone cartofi ce proveneau din Germania şi trebuiau să ajungă la Timişoara. Practic, la firmei din Timişoara un a putut fi identificată la sediul declarat, „fiind o societate de tipul celor «fantomă»” , a spus Pop. Amenda şi în acest caz a fost de 20.000 lei.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!