Arad. Scandalurile se țin lanț la Spitalul Clinic Județean de Urgență, ceea ce poate fi, până la urmă, un semn că pe alocuri se încearcă schimbarea vechilor metehne și scoaterea la iveală a unor practici neortodoxe, menținute de prea mult timp în unitatea medicală.
Ultima „întâmplare” ieșită la suprafață se referă la modul în care se fac gărzile în cadrul spitalului arădean, fapt cunoscut de altfel, avându-l de data aceasta în plan central pe fostul director medical al SCJU, Mircea Onel. Totul este minuțios documentat și expus în plângerea penală înaintată luni, de către Spitalul Județean Arad, Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Acesta este, de altfel, și motivul real al schimbării din funcție a dr. Onel.
Din informațiile pe care le avem, toate cele ce urmează i-ar fi fost aduse la cunoștință, fiind îndemnat să-și depună singur demisia, pentru ca ele să nu ajungă în instanță. Fapt care nu s-a întâmplat, iar Mircea Onel a fost demis de conducerea spitalului, la solicitarea Consiliului de Administrație.
Gărzi „fictive”
Astfel, se arată în plângerea penală, în perioada noiembrie 2020-martie 2021, pe secțiile Boli Infecțioase Adulți – Recuperare Medicină Fizică și Balneologie și Compartimentul Boli Infecțioase Adulți Paliative Ghioroc (secții Covid) s-a constatat că, deși în graficul de gărzi afișat figura dr. Popa Carmen, în pontajul secțiilor era trecut Mircea Onel. În fapt, gărzile erau efectuate de către Popa Carmen, spun cei de la spital,care folosea în registrul de gardă parafa doctorului Onel.
Potrivit SCJU, lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât Popa Carmen nu deținea drept de liberă practică, nu se afla în relații contractuale cu spitalul pentru efectuarea de gărzi și nu deținea parafa de medic specialist.
Povestea pare să fi început în luna decembrie a anului trecut și pusă în practică prima dată la Compartimentul Boli Infecțioase Adulți Paliative de la Ghioroc. Pentru cinci zile de gardă pe luna decembrie, în pontajul secției figura dr. Carmen Popa, ca ulterior să se întocmească un pontaj rectificativ prin care numele acesteia este înlocuit cu numele lui Onel Mircea. Povestea se repetă în luna martie a acestui an, când în lista de gărzi pentru unele zile apare numele dr. Popa, dar cel pontat pentru efectuarea lor este tot Onel. Cert este că, pentru lunile decembrie și martie, luni în care în pontaj figurează Mircea Onel, iar pe lista de gărzi Popa Carmen, nu s-a efectuat predarea/primirea serviciului. De asemenea, pentru aceleași date, condica de prezență nu este semnată.
Aceleași practici se regăsesc și la Secția Boli Infecțioase Adulți-Recuperare Medicină Fizică și Balneologie, din clădirea fostului Municipal. Șase gărzi în luna ianuarie ar fi făcut Popa Carmen, deși în pontajul de pe secție figurează Onel Mircea. Situația este similară și în luna martie, cu opt gărzi în care pe lista de gărzi se regăsește Popa Carmen, iar în pontaj îl avem din nou pe Onel.
Fals și uz de fals și pacienți în pericol
Acestea sunt câteva dintre acuzațiile care i se aduc lui Mircea Onel în plângerea penală. Practic el ar fi încasat niște bani pe gărzile neefectuate, bani din care ar fi remunerat o altă persoană, cea care se află pe listele de gărzi. Dacă, într-adevăr, s-a aflat cineva pe secții în perioadele menționate! Toate acestea vor fi însă soluționate de către Parchet, care va decide dacă va începe urmărirea penală.
În plângere se mai arată că dr. Popa Carmen a încheiat un contract de muncă cu spitalul doar în luna aprilie 2021, dată de la care și figurează în raportul de gardă.
Dar cel mai grav este, până la urmă, faptul că pacienții internați pe cele două secții Covid în perioada noiembrie-martie, au fost supravegheați și tratați de către un cadru medical care nu s-a aflat în raporturi de muncă cu Spitalul Județean de Urgență Arad și care nu a avut drept de liberă practică și cod parafă.
Pe față
După cum menționam, de aici i se trage lui Onel schimbarea din funcție cu doar patru luni înainte de încheierea contractului cu Spitalul Județean, contract care ar fi expirat pe data de 16 iulie. Dar toate acestea nu ar fi ajuns atât de departe, nici în presă și probabil nici la parchet (!) dacă Onel și-ar fi dat singur demisia. Sau dacă, după schimbarea sa din funcție, nu ar fi dat în judecată Spitalul Județean Arad, căruia îi cere despăgubiri pentru înlocuirea sa din funcție.
Practici cunoscute
Acesta nu ar fi, însă, un caz singular. Potrivit informațiilor noastre, mai sunt medici care își folosesc rezidenții pe timpul gărzilor, chiar dacă aceștia nu au experiența necesară și ei se află acolo doar pentru a învăța. Evident, banii pe gărzi sunt încasați de medicii titulari. De altfel, diminuarea sumelor plătite pentru efectuarea gărzilor a fost principalul motiv pentru care medicii au inițiat proteste în urmă cu o lună.
Trimite articolul
XOnel asta este o puslama crescut si educat la goldis sa faca numai falsuri si sa dea numai tzepe . Este doar pe combinatii . A avut “profesori “ buni : ardelean si cotoraci .
Nu doar la arad si la ineu vin tot felu de doctori fara contract.
La fel ar trebui sa primească , adică plângere penală și cei care i-au propus sa își dea demisia benevol și nu va fi făcută plângere împotriva lui! Cum adică, descoperi și tu din pix îl ierți dacă face ce vrei tu! Cu nimic nu sunt mai buni cei ce iau decizii! Vai mama ei țara !
Doar mie imi suna a santaj?
-
Nu. Si mie.
Sunt curios cine va desfiinta cloaca din Arad din sistemul sanitar, Politie, invatamant, mediul politic etc.
Pacat de acest oras – nu rezista saracul la bataia de joc al acestor personaje in(rudite) si in(finite) intre ei de te crucesti cine a cui nas, fin nepot, amic, vecin, var, unchi – completati si voi – este. Dar lumea….rabda!
Intrebarea care mi o pun e , ce se intampla daca in timpul gazii , un asemenea specimen ia o decizie gresita care duce la decesul unui pacient , cine raspunde ? mortul e de vina , nu ?
Omorati oameni cu zile, arda-va jarul de nemernici… Mai vreti si bani in pls pe langa tonele de pani pe care le primiti…
Trebuia luat la întrebări și medicul Nini din Grădiște, exact la fel făcea cu gărzile și individul Nini….nu e mai presus decât Onel…
Anul trecut cand au fost facute nenumarate plangeri impotriva doamnei doctor BUZATU CERASELA ELENA medic anestezist in SCJUA ca executa garzi in spitalele din TIMISOARA ,timp in care ea figura prezenta la serviciu in spitalul din ARAD ,incasand bsume de bani de la ambele spitale si ,tot aceasta conducere in frunte cu acest ONEL au musamalizat reclamatiile.
Doamna manager, daca sunteti corecta faceti plangere penala si pentru doamna doctor BUZATU ,pana la urma situatia este
similara.
normal e sa nu se admita ca un medic sa faca mai mult de 1-2 garzi pe saptamana si fiecare doar in specialitatea lui
Ce face un ORL-ist de ex. daca e de garda la chirurgie sau interne sau un reumatolog daca e de garda la cardiologie? ha? dar se fac garzi pt ca zic unii ca plata e f f buna .
Cand a programat de garda pe cineva fara drept de practica si fara contract cu spitalul, nu a vazut nimeni. Directorul medical face asta, sau altii? Nimeni nu vwede ca medicul de garda nu este angajat de-al lor, nimeni nu stie nimic? Despre pacienti tot atatea stiu? Oare procurorii vor pune aceste intrebari, sau se vor multumii cu vinovatul aratat cu degetul (acela care trebuie sa fie vinovat)?
Spalati bani cu garzi la Paleative unde in nici intr-un judet din tara nu se fac garzi in paleative . RUSINE SA VA FIE !
Adormitul de la DSP ce mama naibii face ? … viseaza in continuare BMW , Katane si lilieci ? de ce adormitul pwlii nu organizeaza controale sa vada cine isi face datoria si cine nu ? bine ca si a bagat mujer la cutit si furculita …. vai de ea societate medicala ! niste fomisti si lipsiti de competenta