ARAD. În acest an şcolar, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” a câştigat un nou proiect în cadrul ACES, al treilea consecutiv fapt ce constiuie o premieră arădeană. Proiectul, la care participă un grup de elevi şi profesori ai liceului, se numeşte „Find your inner voice and shout out loud!” („Găsește-ți vocea și strigă!”), are ca parteneri licee din Republica Cehă (Brno) şi Slovacia (Kosice). Proiectele din cadrul Academy of Central European Schools sunt o iniţiativă finanţată de Fundaţia ERSTE, în cooperare cu Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria ) şi VCELI DOM ( Bratislava, Slovacia ). Programul se adresează şcolilor din Centrul şi Sudul Europei de Est care pot stabili parteneriate, cu scopul de a oferi elevilor şi profesorilor oportunitatea de a învăţa şi implementa tehnici inovatoare de învăţare pe teme de actualitate care promovează ideea de integrare europeană.
„În cadrul ACES – ne-a spus prof. Adina Ghişa (coordonatorul proiectului) – liceul „Iuliu Maniu” şi şcolile partenere – liceul cu profil tehnologic și IT din Brno şi Stredna priemyselna skola (Kosice) au propus un proiect ce vizează educarea elevilor prin dezvoltarea gândirii lor critice și a respectului față de valorile europene (toleranța, activismul, voluntariatul). În cadrul acestui proiect elevii sunt încurajați să aprecieze diversitatea ca sursă a creativității, având șansa de a-și descoperi abilități sau talente (vocea interioară) pe care le pot valorifica pentru a promova toleranța”.
Deschiderea activităţior în cadrul ACES a avut loc la București în luna septembrie, eveniment la care au participat prof. Adina Ghişa şi elevul Robert Stoltz (clasa a X-a C), alături de ceilalţi profesori coordonatori şi elevi din şcolile implicate în proiecte ACES.
Prima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc la Arad (26-29 noiembrie 2013) cu tema „Orașul meu – spațiu multicultural: perspective multiple”, fiind găzduită de către Liceul tehnologic Iuliu Maniu (școala coordonatoare).
A doua întâlnire a fost găzduită de liceul cu profil tehnologic și IT din Brno în perioada 16-19 decembrie 2013. La activităţile organizate de către liceul ceh, au participat elevii Drăgoescu Ionuț (cl. a XII-a A), Samoilenco Bogdan (cl. a XII-a C), Datcu Bogdan (cl. a XII/a B), Lupăștean Florin (cl. a XII-a B), Dobra Bogdan (cl. a XI-a C) și profesorii Adina Ghișa , Mirela Stoia, Nicoleta Cociuba.
Ultima mobilitate din cadrul acestui proiect (11-14 februarie 2014) a fost găzduită de către liceul „Stredna priemyselna skola” din Kosice ( Slovacia). La întâlnirea din Kosice au participat elevii Firus Andreea, Giurgiu Alina, Ovidiu Şandor (clasa a XI-a C), Frunză Larisa, Lipovan Andreea (cl. XI-a B) alături de prof. Adina Ghişa și prof. Mirela Stoia. Activitățile desfășurate în cele trei licee pe parcursul derulării proiectului a dat posibilitatea elevilor de a învăța lucruri noi prin intermediul unor activități moderne (ateliere de creație în cadru non formal, Biblioteca vie, vizite la diverse instituții cu caracter cultural )
Ultima activitate din proiect va avea loc la Senec (1-4 aprilie 2014), unde reprezentanţi din toate ţările Europei Centrale, care au câştigat proiecte aces, vor prezenta în cadru festiv, produsele proiectelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!