Sfârşit de poveste la fel de penibil ca povestea în sine. Alin Văcean pleacă de la Filarmonică pentru că a obţinut la evaluare sub nota 8, deşi cu nici o lună înainte, adică pe 30 iulie, era propus spre validare la şefia instituţiei, pe mai departe, cu aceeaşi notă sub opt. Cum de e posibil aşa ceva, numai Dumnezeu ştie. Şi probabil câţiva angajaţi din Primărie, care au puterea să creadă în minuni. Dar s-ar putea ca şi de această dată minunile să nu ţină mai mult de trei zile. Iar asta pentru că cineva a fost inspirat şi a cerut să vadă totuşi contractul de management al domnului Alin Văcean. Şi a aflat că acesta ar fi avut nevoie de nota 8, chiar şi la a doua evaluare, pentru a rămâne în funcţie, notă pe care nu a obţinut-o. Cum, necum, dar cumva obligat de legea şi de cererea amintită mai sus, angajaţii Primăriei s-au văzut nevoiţi să propună de această dată nu validarea pe funcţie a lui Alin Văcean, aşa cum au propus pe 30 iulie, ci … „încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu VĂCEAN”, aşa cum se propune pentru şedinţa ordinară din 31 august.
Ai semnat, ai murit?
Dacă credeţi că, astfel, lucrurile sunt pe cale să intre pe făgaşul normal în această problemă, vă înşelaţi, părerea noastră, amarnic. Pentru că, dacă bine ştim să citim printre rânduri, războiul va continua. Altfel nu ne explicăm cum acest proiect de hotărâre stabileşte aşa, tam-nesam, o premieră absolută în Arad: la finele proiectului toţi aleşii locali sunt trecuţi cu nume şi puşi să semneze pentru încetarea contractului de management al directorului Văcean. Adică li se spune aproape verde în faţă că-şi asumă cu nume şi semnătură votul. „Ai semnat, ai murit”, ca într-un citat celebru.
Ce spune proiectul de acum
Dar haideţi să vedem ce spune proiectul ce va fi supus votului aleşilor locali municipali luni, 31 august. Acesta le propune aleşilor să aprobe „rezultatul final al evaluării managementului domnului dr. Alin Corneliu VĂCEAN, la Filarmonica de Stat Arad, pentru anul 2014, şi anume nota 7,46”. Mai apoi, să constate „încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu VĂCEAN, potrivit art. 15 alin. ultim din Contractul de management nr. 62.546”. Mai mult, să voteze numele celui care va asigura interimatul la conducerea Filarmonicii de Stat, până când un nou manager va fi stabilit prin concurs. Şi tot aleşii ar urma să-i dea primarului dreptul de a încheia un contract de management cu persoana desemnată ca manager interimar.
Patru articole are proiectul propus acum de Primărie, cel mai important fiind eliminarea de la conducerea Filarmonicii a lui Alin Văcean. Care e justificarea acestui nou proiect? Haideţi să vedem ce spune acum Primăria: „Constatând că rezultatul necontestat al evaluării anuale pentru anul 2014 a managementului la Filarmonica de Stat Arad este reflectat de nota 7,46 obţinută de manager, dl. Alin Corneliu Văcean. Având în vedere faptul că, astfel cum rezultă din contractul de management nr. 62546 din 1.10.2014, încheiat cu respectarea legislaţiei în vigoare, art. 7 pct. 2, lit. f, art. 15 alin. ultim, art. 27 alin. (1), lit a 2, nota minim necesară pentru continuarea managementului este nota 8,00 (opt) şi că, deşi ulterior încheierii contractului, legislaţia privind managementul instituţiilor de cultură s-a modificat în sensul stabilirii notei 7 (şapte) ca minim necesară, contractul este guvernat de prevederile legale sub imperiul cărora s-a încheiat, potrivit principiului tempus regit actum. În plus, au fost supuse evaluării lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2014, perioadă în care a rămas valabilă chiar şi prevederea legală referitoare la nota 8 ca cerinţă minimă”. Aşa că se impune, spune expunerea de motive, încetarea mandatului! Mai clar decât atât nici nu se putea.
Alte legi invocate
Pentru a fi şi mai convingători, însă, reprezentanţii Primăriei fac referire la articolul 32 din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură (în vigoare la data încheierii contractului de management), articol care spune: „Contractul de management încetează dacă rezultatul evaluării anuale periodice este sub nota 8”. Tot în expunere este invocată şi OUG nr. 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, unde se aminteşte de faptul că, printre altele, contractul de management încetează dacă rezultatul evaluării anuale este sub nota 7, dar şi Constituţia României, care consacră principiul neretroactivităţii („Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”). E amintit aici şi Codul Civil, cu următoarele prevederi: „Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor” şi „Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa”.
După aşa o expunere de motive, ce propune executivul Primăriei celor 22 de aleşi puşi pe listă la finele proiectului? „Propunem încetarea contractului de management încheiat cu dl. Alin Corneliu VĂCEAN şi numirea unui manager interimar până la asigurarea prin concurs a managementului”. Singurele cuvinte care mai urmează după această propunere sunt numele aleşilor locali şi locul în care să-şi pună semnătura.
Tot o chestiune de curaj?
Vor avea curajul aleşii să voteze aşa cum zice legea şi cum le-a sugerat Lilioara Stepănescu? O vor întreba totuşi pe secretara CLM de ce pentru prima dată se regăsesc într-un tabel, în condiţiile în care întotdeauna în CLM voturile sunt numărate, iar cei care votează împotrivă sau se abţin sunt nominalizaţi? Vor răspunde oare reprezentanţii Primăriei la întrebările: De ce sunt alte reguli în cazul Văcean? Cât va mai dura povestea de aici?
Vezi cum suna proiectul din 30 iulie
Pentru a ne justifica niţel tonul în care am scris acest material, vă reamintim că, pe data de 30 iulie, în cadrul şedinţei CLM, la ultimul punct de pe ordinea de zi, acelaşi executiv al Primăriei le propunea aleşilor votarea proiectului de hotărâre cu numărul 17, adică „aprobarea rezultatului final al evaluării anuale a managementului la Filarmonica de Stat Arad”. Chiar dacă din articolele proiectului nu reiese foarte clar că se propune menţinerea pe funcţie a managerului Văcean la Filarmonică (articolul 1 propune aprobarea „rezultatul final al evaluării anuale a managementului la Filarmonica de Stat Arad ca fiind 7,46”), în expunerea de motive e clar care e direcţia. Pentru că iată ce e scris negru pe alb acolo: „În urma evaluării s-au acordat note pentru etapa I (analiza raportului de activitate) şi etapa a II-a (susţinerea raportului de activitate), iar Comisia de evaluare a recomandat continuarea contractului de management nr. 62.546/2014, rezultatul final al evaluării anuale fiind 7,46”.
Noi credem că e nevoie de niţel mai multe lămuriri în această chestiune. Pentru că nouă, de pildă, ne e greu să înţelegem cum de o situaţie identică e tratată diametral opus la nici o lună distanţă, de exact aceeaşi angajaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!