ARAD. Mai mult de jumătate din școlile arădene nu s-au încadrat la începutul anului în bugetul calculat pe baza costului per elev. Printre ele sunt și cele mai importante instituții de învățământ: Colegiul Național „Moise Nicoară” (-446 mii lei), Liceul Pedagogic (-305 mii lei), Colegiul „Elena Ghiba Birta (-101 lei) sau Colegiul Național „Vasile Goldiș” (-94 mii lei). În ciuda faptului că în aceste școli nu se pune problema numărului de elevi, banii pentru salarii nu vor ajunge până la finele anului școlar. „Explicația este destul de simplă. Salariile profesorilor au fost majorate, au fost plătite parte din sumele câștigate pe baza sentințelor, dar cuantumul costului per elev a scăzut”, explică situația inspectorul școlar general adjunct, Mihai Spânu. O altă explicație ar fi numărul mare de profesori cu gradul I, cu gradații de merit, cu vechime în muncă, ale căror salarii necesită un buget mai mare.
Cele mai mari minusuri
Primele trei locuri din situația prezentată de Inspectoratul Școlar Județean sunt ocupate de către Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, care avea nevoie de 589 mii lei, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” cu un minus de 565 mii lei și Colegiul Tehnic de Protecția Mediului cu o diferență de 522 mii lei, la începutul anului școlar. Dacă ținem cont de viitoarea rețea școlară propusă de IȘJ, aceste licee vor primi un plus de elevi de la cele două școli care nu vor mai apărea în anul școlar următor: Liceul „Iuliu Moldovan”, care s-ar putea lipi de Colegiul Tehnic de Protecția Mediului, și Liceul „Henri Coandă”, care va pleca atât spre „Aurel Vlaicu”, cât și spre „Caius Iacob”.
Trebuie precizat că, dacă Liceul „Iuliu Moldovan” nu s-a încadrat în buget, cu un minus de 445 lei, Liceul „Henri Coandă” stă bine cu bugetul.
Stau bine la buget
Peste 60 de școli au reușit, însă, să se încadreze în bugetul pentru acest an școlar. Cele mai multe sunt școli gimnaziale, grădinițe și câteva licee din afara muncipiului. Au aceste școli un număr ridicat de elevi, sau un număr mai mare de profesori debutanți (salarii mai mici) sau totul se reduce la un management bun? Inspectorul școlar general Claudius Mladin a punctat „numărul de elevi nu este cea mai bună soluție. Pentru a avea un învățământ de calitate nu este normal să avem într-o clasă 38 de elevi. Nu putem renunța nici la personalul nedidactic. Evident un mangement bun este foarte important dar în unele situații nu este suficient. Trebuie majorat costul per elev. În aces sens vom încerca să sensibilizăm parlamentarii arădeni pentru a obține o creștere a cuantumului costului per elev” .
Ceea ce este important este faptul că la nivel de județ Aradul se încadrează în buget dar cu siguranță banii vor fi luați de acolo de unde rămân pentru a fi puși acolo unde nu ajung. Ceea ce nu este foarte cinstit.
Costul per elev
Reamintim că acest cost per elev a fost introdus prin Legea Educației Naționale și pe baza lui școlile primesc bani de la buget. Mai mulți bani, mai mulți elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!