GHIOROC. Comuna Ghioroc este campioana judeţeană a fondurilor europene atrase pe diferite linii de finanţare, prin diferite programe. Iar asta îl motivează pe primarul Corneliu Popi Morodan să continue această strategie, respectiv dezvoltarea comunei cu bani nerambursabili. Dacă, până în prezent, administraţia locală a bifat cam tot ce şi-a propus, acum primarul vrea să „atingă” proiecte care, altă dată, erau văzute drept interzise. Poate cel mai important proiect la care se gândeşte Corneliu Popi Morodan este introducerea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în comuna Ghioroc. „Chiar dacă, în urmă cu câţiva ani, acest fapt era doar un vis, fondurile europene ne pot îndeplini acest deziderat. Dorinţa pe care o aud cel mai des de la cetăţenii comunei Ghioroc se referă la reţeaua de gaze naturale. Vreau să îi anunţ, cu acest prilej, că suntem foarte aproape de a avea şi noi gaze naturale. Un proiect al Transgaz propune extinderea conductei principale de la Sâmbăteni spre Lipova. Traseul respectivei conducte trece printre Sâmbăteni şi Ghioroc, fiind în imediata apropiere a comunei noastre. Practic, această conductă va putea alimenta întreaga Podgorie. În paralel, analizăm o altă variantă, respectiv accesarea unor fonduri europene pe POIM în vederea realizării atât a conductei de aducţiune, cât şi a reţelei de distribuţie în comună”, ne-a spus primarul Ghiorocului. Acesta a completat că, indiferent dacă va fi folosită conducta Transgaz sau una realizată pentru Ghioroc pe fonduri europene, aceleaşi tipuri de fonduri nerambursabile vor fi folosite pentru realizarea reţelei în întreaga comună. „Noi sperăm chiar şi mai departe de atât. Noi vrem ca, în cadrul proiectului, să primim finanţare şi pentru realizarea branşamentelor la gospodării. Pentru a diminua costurile locuitorilor comunei, facem tot posibilul să realizăm şi aceste branşamente. În acest fel, cheltuielile cetăţenilor din Ghioroc pentru branşarea la reţeaua de gaze naturale vor fi mult mai reduse”, a explicat primarul Popi Morodan.
Asfalt peste tot
Un alt deziderat al primarului Corneliu Popi Morodan este acela de a „închide” toate satele comunei din punct de vedere al asfaltării. „Am depus deja două proiecte pentru asfaltarea întregii comune. Aceasta este o altă mare dorinţă a locuitorilor noştri. Proiectele de care vorbeam au fost depuse pentru finanţare la Compania Naţională de Investiţii”, spune primarul Ghiorocului. Acesta a specificat faptul că, până în prezent, din totalul de 50 de kilometri de străzi, cât are întreaga comună, sunt asfaltaţi deja aproximativ 36. „Vorbim de aproximativ 14 kilometri de străzi care vor fi asfaltate în cadrul acestor două proiecte”, explică Popi Morodan. Suma estimată pentru aceste două proiecte este de 14 milioane de lei. Asfaltarea acestor străzi este lucrarea logică, după introducerea reţelelor de utilităţi care s-a realizat până acum. „Am finalizat introducerea reţelelor de apă potabilă şi de canalizare în cea mai mare parte a comunei. Zilele acestea facem recepţia lucrărilor de introducere a reţelei de canalizare. Următoarea lucrare, pe logică, este asfaltarea străzilor pe care au fost introduse aceste utilităţi. Nu am vrut să asfaltăm străzi pe care nu am avut canalizare pentru a nu fi nevoiţi să spargem asfaltul nou şi să introducem reţelele de utilităţi. Acum, cu aceste două proiecte, vom încheia tot ce înseamnă asfaltarea comunei”, ne-a mai declarat primarul, care a ţinut să precizeze faptul că drumurile modernizate sunt cea mai mare dorinţă a cetăţenilor comunei. Precizarea vine în urma unor chestionare pe care locuitorii din Ghioroc au fost rugaţi să le completeze, pentru ca administraţia locală să implementeze proiecte dorite de comunitate.
Grădiniţă şi after-school
Un alt obiectiv important pentru Primăria Ghioroc, stabilit tot în urma unui sondaj făcut printre cetăţeni, este realizarea unei grădiniţe cu program prelungit şi a unui after-school. „Mamele din comuna noastră au votat, în cadrul unui sondaj, că o grădiniţă cu program prelungit şi un after-school ar trebui să fie printre priorităţile noastre. Le-am ascultat, am căutat finanţare şi am reuşit să câştigăm un proiect european în acest sens. Cu fonduri europene vom realiza cele două imobile în care vor funcţiona grădiniţa şi after-school-ul, iar în prezent suntem în faza de licitaţie pentru desemnarea constructorilor care vor construi aceste obiective. Dacă nu vom avea contestaţii şi dacă nu vom fi împiedicaţi de birocraţie în demersurile noastre, construcţia va începe chiar în acest an”, ne-a spus Corneliu Popi Morodan. Proiectul are o valoare de 470.000 de euro şi este finanţat prin AFIR, cu fonduri europene nerambursabile. „Totuşi, trebuie să contribuim şi noi cu plata cheltuielilor neeligibile, care se ridică la suma de 180.000 de euro. Dar, la final, vom avea o grădiniţă cu program prelungit, dotată în totalitate, şi un after-school în care elevii îşi vor putea petrece timpul până când părinţii lor se întorc de la locurile de muncă”, a completat Corneliu Popi Morodan.
Ce înseamnă cheltuielile neeligibile la care s-a referit primarul Ghiorocului? Ne răspunde chiar el: „Este vorba despre dotări, despre mobilierul specific, atât mobilier pentru sălile de clasă, cât şi paturi, despre jocuri şi jucării, despre tot ce înseamnă partea de dotare a bucătăriei. Toate acestea le vom achiziţiona noi. Dar, chiar şi aşa, trebuie să ne gândim că primim aproape jumătate de milion de euro pentru construcţii. Şi aici vorbim despre un proiect care a ieşit pe locul al doilea din punct de vedere al dorinţelor locuitorilor, în urma întâlnirilor cetăţeneşti pe care le-am avut cu locuitorii comunei. Mamele îşi vor putea lăsa copiii dimineaţa, când pleacă la locul de muncă, iar după masa, când încheie serviciul, pot să îi ia de la grădiniţă sau de la after-school. Pentru că nu doar copiii de grădiniţă vor putea beneficia de program prelungit, ci şi elevii de la şcolile din comună, ale căror părinţi au locuri de muncă”.
Trimite articolul
XFELICITARI SI SUCCES IN CEEA CE FACETI !!!
succes in alegeri, tocmai fiindca are culoare locala si nu culoare de partid. ce a zis a facut,…