Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Arad a fost invitată, la Timişoara, la o întâlnire care a avut ca scop găsirea căilor cele mai potrivite de colaborare între constructorul pe teritoriul românesc, SC Nabucco Gas Pipeline Romania SRL Mediaş, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi autorităţile locale pentru aplicarea prevederilor Ordinului nr. 2518/04.09.2007 privind procedura de descărcare de sarcină arheologică. În acest sens, s-a discutat despre condiţiile încheierii unui protocol între reprezentanţii SC Nabucco Gas Pipeline Romania SRL şi cei ai autorităţilor publice implicate în emiterea Certificatului de Descărcare de Sarcină Arheologică mai ales că, în judeţul Arad, conducta va avea aproximativ 50 km şi va trece prin 15 aşezări şi situri importante.
„Discuţiile, la care au participat şi conducătorii Direcţiilor pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional din toate judeţele care vor fi tranzitate de conducta de gaze din cadrul proiectului Nabucco, au fost extrem de interesante. Apreciez faptul că s-a gândit organizarea unei întâlniri informale înaintea demarării efective a lucrărilor, pentru a căuta cele mai operative forme de conlucrare astfel încât, din punctul nostru de vedere, în primul rând să fie protejate toate siturile arheologice de pe traseu iar certificatele de descărcare arheologică să poată fi emise în timp util, pentru a nu ţine în loc lucrările”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Samuel Adrian Caba, directorul D.J.C.P.N. Arad.
În România, conducta va traversa teritoriul administrativ a cinci judeţe: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!