„Împreună pentru a deveni tot ceea ce putem fi!” este viziunea acestei şcoli arădeane de tradiţie.
Ce semnificaţie are pentru Şcoala Generală Nr. 3 Arad conceptul de „şcoală deschisă”?
Vida. Şcoala Generală Nr. 3 Arad, a cărei existenţă numără peste 150 de ani şi care de-a lungul timpului a cunoscut diferite denumiri şi transformări, îşi oferă serviciile comunităţii din cartierele Pârneava, Confecţii şi Alfa.
Conceptul de şcoală deschisă reflectă atât beneficiile pe care le obţin elevii în educaţie, cât şi oferta prin care se atrage participarea în şcoală a celor responsabili de educaţia lor. Clădirile acestei şcoli sunt adevărate centre comunitare multifuncţionale: programul se derulează mai multe ore pe zi prin intermediul cluburilor care furnizează servicii pe baza unor programe educaţionale, utilizează toate resursele de care dispune, atât umane cât şi materiale.
Care sunt „ingredientele” necesare pentru a funcţiona o asemenea şcoală?
Vida. Activităţile dintr-o şcoală deschisă nu sunt posibile fără implicarea celui mai preţios capital: resursa umană şi implicarea comunităţii. Colegii mei, preocupaţi mereu de propria lor dezvoltare, formează o echipă caracterizată prin profesionalism, dăruire, depunând eforturi deosebite pentru realizarea unei educaţii de calitate. Ei derulează o gamă largă de activităţi, dincolo de responsabilităţile obişnuite de la clasă. Cu ajutorul profesorilor de sprijin se acordă asistenţă copiilor cu dificultăţi de învăţare.
O atenţie deosebită acordăm parteneriatelor noastre cu membrii comunităţii. O foarte bună colaborare avem cu Primăria Municipiului Arad, cu instituţii de cultură şi învăţământ, cu ONG-uri.
Care sunt priorităţile şcolii în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor de care dispune?
Vida. O preocupare constantă a şcolii este cea de accesare de proiecte care sustin creşterea calităţii actului educaţional şi sporirea bazei didactico-materiale. Suntem implicaţi în proiecte cu finanţare europeană de tip Comenius, Phare, de solidaritate internaţională, dezvoltarea resurselor umane (POSDRU, sociale) cât şi în proiecte şi parteneriate locale. O atenţie deosebită acordăm lărgirii ofertei educaţionale prin continuarea dezvoltării alternativei Step by Step.
Interesul nostru se îndreaptă şi spre implementarea unui nou program de formare propus corpului profesoral într-un spirit nou, vizând lărgirea ariei de competenţe care va duce la creşterea şanselor de succes şcolar. Am pornit demersurile pentru înfiinţarea Asociaţiei Părinţilor şi Profesorilor pentru o Şcoală Deschisă deoarece numai împreună putem îmbunătăţi calitatea educaţiei. Continuăm să modernizăm infrastructura prin amenajarea unor noi săli pentru Step by Step, renovarea sălii de sport şi reabilitarea a două clădiri ale şcolii.
Mesaj către comunitate
„Asigurăm elevii, părinţii şi membrii comunităţii că misiunea şcolii noastre este aceea de a veni în întâmpinarea rezolvării nevoilor educaţionale, că toate resursele de care dispunem sunt puse în slujba încercării de a dezvolta personalitatea copiilor pentru a deveni tot ceea ce pot fi. Şcoala Generală Nr.3 Arad nu îşi pune întrebarea cum trebuie să se schimbe unii elevi pentru a învăţa mai bine, ci mai degrabă caută răspuns la întrebarea cum trebuie să se schimbe şcoala ca elevii săi, indiferent de cine sunt sau de mediul de provenienţă, să obţină succes”.
„Educaţia copilului – o plăcută povară, dar şi o imensă responsabilitate!” (Andreea Vida)
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!