Odată cu evenimentele din decembrie 1989 cu toţii am crezut că vor avea loc schimbări esenţiale şi la nivelul învăţământului preuniversitar. Fiecare variantă de guvernare a adus cu sine idei noi referitoare la reformarea învăţământului. Din păcate, de-a lungul acestor ani s-au încălcat principii fundamentale ale educaţiei: consecvenţa, direcţia bine stabilită, obiective clare şi simple, realizabile şi adaptate la cerinţele europene.
Orice reformă impune sacrificii. Lucrurile nu trebuie realizate cu o jumătate de măsură. Pentru a avea succes trebuie fermitate, consecvenţă şi profesionalism.
„ Problema este că puţini îşi dau seama de complexitatea reformei necesare în învăţământul nostru – spune directorul adjunct. prof. Livia Marinescu. De obicei ne limităm la structura sistemului de învăţământ, la planuri, la curriculum în general, dar neglijăm relaţia simplă profesor-elev, relaţie care dă consistenţă activităţii din şcoală. În aceast liceu încercăm să realizăm reforma pornind de la ideea că dascălul trebuie să treacă de la un învăţământ informativ la unul formativ”.
„Dascălii din Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” au o viziune nouă, modernă, de abordare a meseriei noastre pregătind elevul pentru viaţă, pentru integrare în societate, activitatea lor având un profund caracter formativ – ne declară prof. Constantin Cioarsa Cârligeanu, directorul colegiului arădean. Corpul nostru profesoral consideră că a apus perioada de glorie a dascălului de care să-ţi fie teamă. Astăzi trebuie astfel procedat încât să impui respect prin prezenţa şi activitatea ta, iar dascălii noştri asta fac”.
„Sunt anii de liceu pe care mai apoi, maturi, îi ducem cu noi în gând, oriunde ne poartă viaţa, iar numele lor e pentru noi – Colegiul Naţional «Elena Ghiba Birta»”, păreau a spune şi elevii de clasa a XII-a pe care i-am întâlnit, îmbrăcaţi frumos, pe coridoarele şcolii.
Baza materială
În acest an, C.N. „E.G. Birta” şi-a îmbunătăţit baza materială prin achiziţia de camere de supraveghere, instalaţii de aer condiţionat, cărţi pentru bibliotecă, materiale didactice pentru fiecare catedră, calculatoare performante, proiector video. Dotări: săli de clasă (30), laboratoare (6), bibliotecă, sală de festivităţi, cantină, săli de sport, sală multimedia.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!