În intervalul scurs de la acele sesiuni de comunicare, Gheorghe Falcă a reuşit să adune şi să cearnă mult mai multe date decât cele expuse în cadrul limitat al unei conferinţe, redactând apoi un volum de sinteză – şi chiar un adevărat proiect care, cel mai probabil, va orienta parcursul politic al autorului în următorii ani. Societatea vie. Proiect România 2020, este titlul volumului care a apărut, iată, de doar câteva zile, la prestigioasa editură bucureşteană Curtea veche.
Structura volumului
Volumul este alcătuit din două corpusuri strâns legate între ele prin vehicularea aceluiaşi concept, al societăţii vii. Astfel, un prim corpus de capitole investighează, cu date şi statistici, domenii esenţiale ale Statului: administraţia publică, salariile bugetarilor, Educaţia, Sănătatea, chestiunea demografică, asistenţa socială şi pensiile. Aceste capitole diagnostichează, uneori pe un ton ce poate părea multora prea tăios, bolile sistemice ale Statului: risipa, proporţiile exagerate ale administraţiei, ineficienţa, lipsa deciziilor fundamentale.
Acest corpus tehnic, foarte documentat, e completat de unul doctrinar, în care autorul propune o viziune nouă asupra tipului de angajament pe care Statul şi guvernările trebuie să-l aibă faţă de cetăţeni. Această viziune se hrăneşte din conceptul ideologic al societăţii vii, un concept care fundamentează un adevărat proiect politic.
Definirea termenilor
Ce este însă societatea vie? În sensul oferit de autor, societatea vie poate deveni acel proiect care să angajeze din nou, în mod fundamental, nu doar politicienii, ci şi cetăţenii României. În viziunea lui Gheorghe Falcă, ne aflăm, ca ţară, într-o situaţie de nedorit, care mortifică societatea şi viaţa politică: aceea că ne lipseşte un mare proiect comun. Ne lipseşt un proiect naţional, care să adune la un loc energiile celor care cred că destinul nostru ca ţară e departe de a fi împlinit, că România contemporană trebuie nu doar să se adapteze unor exigenţe externe, europene, ci are nevoie de o metamorfoză profundă a Statului şi, mai ales, a societăţii.
Aceasta din urmă, societatea, trebuie ca, printr-o recalibrare raţională a Statului, să fie revitalizată. Statul, retrăgîndu-se din acele zone în care s-a dovedit abuziv ori risipitor, trebuie să lase loc iniţiativei „cetăţenilor activi şi responsabili”, liderilor competenţi ai comunităţilor, comunităţi care pot să crească şi să se dezvolte natural, eliberate de povara unui „stat social ineficient”.
Aceasta este, în viziunea lui Gheorghe Falcă, societatea vie ca proiect pentru România anului 2020. Un proiect care poate părea multora nerealist, chiar utopic. Rămâne să urmărim evoluţia promotorului societăţii vii, pe autorul Gheorghe Falcă, pentru a fi cu adevărat convinşi de relevanţa demersului său. Care, e limpede, nu este un demers strict editorial.
Gheorghe Falca: Fara referendum la regionalizare
Titlul de excelenta pentru Gheorghe Falca
Citiți principiile noastre de moderare aici!