ARAD. Schimbarea directorului Colegiului Naţional „Moise Nicoară” a ajuns subiect de discuţie şi pentru primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a ţinut să-şi facă cunoscut punctul de vedere pe acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă. Iar prima acuzaţie adusă de edil cu privire la această schimbare a fost cea de politizare a sistemului de învăţământ. „Au trecut nouă ani de când sunt administrator al oraşului şi în toţi aceşti ani am încercat să nu politizez sistemul de învăţământ. Acest sistem este un sistem administrativ foarte important în România, iar politizarea nu face altceva decât să diminueze calitatea acestuia”, şi-a început atacul edilul local.
Falcă a indicat apoi importanţa acestui colegiu, care a primit „un ordin foarte important în învăţământ: ordinul meritul pentru învăţământ în grad de ofiţer”. El a precizat că aici a existat un management serios iar calitatea învăţământului a făcut ca tinerii absolvenţi ai colegiului să aibă deschideri la toate universităţile din ţară şi străinătate. „Şi totuşi”, a continuat atacul Gheorghe Falcă, „un inspector şcolar mediocru îşi permite să înlocuiască un director doar pentru că acest director l-a combătut şi a câştigat în faţa Ministerului Educaţiei o clasă care a fost tăiată în acest an, tocmai la acest liceu, care are cele mai bune rezultate din Arad. Domnul Mladin, însă, care a terminat Liceul Silvic din Timişoara, împreună cu domnul Măduţa, care a terminat şi el acelaşi Liceu Silvic, în aceeaşi clasă, cred că învăţământul se face pe clientela lor silvică din anii copilăriei”.
Schimbarea şi licitaţiile
Falcă susţine că problema Primăriei acum este legată de lucrarea pe care o derulează în instituţia de învăţământ (cea mai mare din România), care se apropie de final, care a ajuns în faza de achiziţie de tehnici informative, dar unde licitaţia pentru achiziţia de mobilier didactic a fost oprită pe acest considerent. „Ceea ce nu ştiu cei doi (Mladin şi Măduţa -n.r.) este că patrimoniul este al Primăriei Arad şi cel care gestionează patrimoniul, managerul şcolii, conform legii, trebuie să aibă acceptul Primăriei”, a declarat edilul.
Noul director al colegiului nu a fost nici el uitat de edil: „Îi transmit un mesaj noului director, absolvent al aceluiaşi colegiu silvic din judeţul vecin: să se întrebe dacă poate să managerieze un astfel de liceu?”.
Şi concluziile
Concluzia edilului la schimbarea directorului de la „Moise Nicoară” este următoarea: „Regretabil e faptul că atunci când politicul schimbă un om de valoare se găsesc imediat doritori care să ocupe acea funcţie, dar niciodată nu se găsesc mulţi doritori care să apere oamenii de valoare. După politizarea Colegiului Naţional Elena Ghiba Birta şi a Colegiului de Mediu, în stilul comunisto-pesedist, s-a trecut la politizarea celei mai mari redute a învăţământului arădean. E trist”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!