Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1976, prozatorul arădean Gheorghe Schwartz s-a născut la Lugoj, judeţul Timiş, în 16 septembrie 1945.
coala primară, gimnaziul i liceul le-a urmat tot la Lugoj. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, secia Limba i literatura română, specialitatea defectologie, din cadrul Universităii Babe-Bolyai – Cluj Napoca, în anul 1968.Devine doctor în filosofie în anul 2000.
După absolvirea facultăii, se stabilete la Arad ca profesor, iar mai apoi este numit director al colii Speciale, şcoală în care profesează până în anul 2002. Cariera universitară şi-a început-o ca lector la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, în anul 1990. În 2002 devine profesor universitar de psihologie i filosofie la Universitatea „Aurel Vlaicu”, iar din anul 2003 ocupă funcia de decan al Facultăii de tiine Umaniste i Sociale, din cadrul aceleai universităi.
În perioada 1990 – 1992 este redactor ef adjunct al revistei literare „Arca” şi timp de un an, din 1992, consilier la Ambasada României în Bonn. Din 1990 în 1994 deţine funcţia de consilier ef la Inspectoratul pentru cultură al judeului Arad. Între anii 1994-1996 Gheorghe Schwartz a îndeplinit funcţii de redactor – şef şi de director la Studioul de Televiziune „Intersat” Arad.
Debutul său editorial a avut loc în revista literară „Familia” din Oradea, în anul 1969, cu proză scurtă. Volumul de debut, romanul „Martorul ”, apare în 1972, la editura „Facla” din Timioara. Au urmat alte 25 de cărţi: Pietrele, Ucenicul vrăjitor, A treia zi, Spitalul, Efectul P, Maximele Minimele, Castelul albastru, Om şi lege Cei o suta -Anabasis etc., cărţi care au primit 10 premii. Premiile au venit din partea Asociaţiei Scriitorilor din România, din Arad şi din Timişoara, din partea APLER, a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ca urmare a participării la Festivalul Internaţional de proză EMIA, etc.
Aşadar, miercuri, 26 septembrie, la ora 13, prozatorul Gheorghe Schwartz vine la Biblioteca Judeţenă „A.D. Xenopol” Arad, la proiectul „Personalităţi arădene”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!