Domnule Seculici, se apropie campania electorală și candidații încep să-și prezinte programele pentru comunitățile pe care le vizează. Aș vrea, însă, ca astăzi să nu discutăm despre politică. Aşadar, să începem cu începutul: de unde până unde numele Seculici?
SECULICI. E numele pe care l-am moștenit din tată în fiu, de la străbunicul meu, care era sârb la origine, de pe plaiuri bănăţene, dar care a iubit mult Ţara Românească. De altfel, toate generaţiile din familia Seculici au luptat, de-a lungul timpului, pe front pentru Ţara Românească. E un nume pe care îl port cu mândrie, deși nu cunosc limba sârbă. Dar tocmai acest nume reprezintă dovada că pe aceste meleaguri românii au trăit, din vremuri străvechi, în pace alături de alte popoare. Este unul dintre elementele caracteristice ale zonei Aradului, menționat în cărțile de istorie.
Sunteți arhitect de profesie și, spre deosebire de mulți dintre politicienii români, chiar ați practicat și continuați să practicați meseria pe care v-ați ales-o. Cum ați ajuns să faceți studii de arhitectură?
SECULICI. Am început studiile tehnice la Liceul de Construcții de Mașini din Timișoara. Cum dovedeam abilități atât la tehnică, dar și la partea artistică, am urmat în paralel cursuri de desen. Facultatea de Arhitectură a venit ca o consecință logică. Dar mai e un aspect. Având în vedere că tatăl meu lucra la un institut de proiectare în Timișoara, iar străbunicul meu din partea mamei a fost constructor, am vrut să institui o tradiție de familie, alegând o meserie apropiată. A fost cea mai bună alegere pe care puteam s-o fac și, după atâția ani, pot spune cu mulțumire că încă merg la slujbă cu aceeași bucurie pe care o simțeam la începutul carierei în proiectare.
Pentru cineva care se implică în afaceri, în viața comunității, în politică și într-o multitudine de alte activități, ai zice că nu mai e loc de hobby-uri. Totuşi, ce vă place să faceți în timpul liber? Mai apucați să citiți, să vă uitați la filme?
SECULICI. Am multe hobby-uri! Știu că timpul nu prea ajunge nimănui și cariera îi obligă pe majoritatea oamenilor să renunțe la pasiuni, iar eu nu fac excepţie. Dar mă străduiesc să îmi fac timp pentru lucrurile care-mi plac. Încă din perioada liceului m-a pasionat teatrul și am păstrat și astăzi obiceiul de a merge la spectacole. Îmi place, în egală măsură, și sportul. Am practicat atletismul, am jucat și fotbal, am mers mult cu bicicleta. Pot spune că ciclismul e unul dintre sporturile pe care le practic și astăzi cu plăcere, la sfârșit de săptămână și, evident, cu condiția să fie vreme bună. Mă pasionează mașinile, motiv pentru care conduc destul de mult și mi se pare o activitate relaxantă. Nu în ultimul rând, arhitectura este un adevărat hobby pentru mine şi nu pot decât să mă consider norocos că meseria pe care o am îmi permite să fac ceea ce-mi place. În rest, citesc, ascult muzică, urmăresc filme, mă întâlnesc cât pot de des cu prietenii… adică lucrurile normale pe care le face toată lumea. Sfatul meu pentru cei mai tineri ar fi să se dezvolte pe cât mai multe paliere, să nu se limiteze la o singură activitate, astfel încât să devină persoane complexe și interesante.
Domnule Seculici, după părerea dumneavoastră, ce contează cel mai mult în viață?
SECULICI. Am făcut în unele momente referire la lecțiile pe care le-am învățat de la părinții mei: credința în Dumnezeu, importanța unei familii unite, valorile care trebuie să stea la baza oricărui lucru pe care îl faci… Cred că acestea sunt lucrurile de bază, care definesc personalitatea unui om. Sunt lucrurile pe care am încercat să le imprim și celor cu care am venit în contact pe parcursul anilor. Sper că am reușit să influențez, cât de puțin, comunitatea în care trăiesc.
Dacă lăsăm politica deoparte, unde vă vedeți peste zece ani?
SECULICI. Visul meu este să avem o școală puternică de arhitectură la Arad și mi-aș dori să predau tinerilor care fac primii pași în această frumoasă meserie. Nu în ultimul rând, chiar dacă nu e strict legat de întrebarea dumneavoastră, aș vrea să văd o schimbare de mentalitate în societatea românească, o mai mare implicare a tuturor astfel încât să îndreptăm lucrurile care nu merg și să o ducem, cu toții, mai bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!