ARAD. Se lucrează la reabilitarea colegiului Elena Ghiba Birta. Se lucrează mai exact așa cum se lucra și până acum, cu toate că au fost făcute plângeri și sesizări pe la toate instituțiile abilitate în domeniu. Deși, pentru o vreme, lucrările păreau suspendate și speram că oprirea șantierului are legătură cu sesizările și cu materialele scrise de noi în directă legătură cu acestea, cu posibilele verificări pe temă, mai degrabă, faptul ne-a fost infirmat prin tot ce a urmat. Și a urmat: reluarea șantierului, o întâlnire cu unul dintre arădenii care au sesizat neregulile și informarea pe care Primăria Arad ne-a remis-o în care suntem anunțați că totul e în regulă în privința reabilitării clădirii monument istoric.
Cronologic, șantierul a fost reluat după întâlnirea de care aminteam mai sus, dar cum despre aceasta nu primisem decât de curând părerea oficialilor primăriei, am amintit până acum doar despre reluarea șantierului.
Întâlnirea a avut loc în urmă cu mai bine de două săptămâni. Arhitectul Alexandru Nagy Vizitiu, președintele Pro Urbe și cel care a sesizat parte din problemele apărute odată cu reabilitarea colegiului (alături de activistul civic Sebastian Bulumac), a fost invitat de către viceprimarul Bognar Levente să se întâlnească pentru a discuta pe temă. După discuție, l-am contactat pe arhitect care a avut amabilitatea să rezume întrevedere.
„Am fost chemat la domnul viceprimar Bognar Levente, care a citit presa și a vrut să detaliem subiectul lucrărilor la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Din păcate,când am ajuns, dânsul nu a mai putut participa la întrunire, având o altă întrevedere cu cineva de la București, dar am fost pus față în față cu dirigintele de șantier și cu reprezentanți din Primăria Arad”, ne-a povestit președinteleAsociației Pro Urbe.
Care a fost impresia arhitectului Alexandru Nagy Vizitiu după întrevederea de la Primărie? „Mi s-a părut că oamenii țin de convingerile lor mai degrabă, că nu a fost vorba de un dialog, ci mai degrabă de o impunere. Mi s-au pus în față, de pildă, niște fotografii, partea mobilă a ferestrelor (cercevele) fiind trecută ca scoasă fără recuperare. Doar că partea fixă era foarte bine prinsă, așa că scoaterea prin distrugere era mai ușoară și mai ieftină decât orice altceva! Cercevelele nu le vei mai putea potrivi niciodată, în acest caz. Diferențele sunt foarte mici, așa că poți lua și 100 de voluntari, va fi imposibil de potrivit. Le-am spus că dacă îmi dădeau mie patru cercevele, cele mai proaste în viziunea lor, eu puteam să le restaurez fără probleme”, a detaliat președintele Pro Urbe unul dintre subiectele atinse în discuție.
Proiectul inițial și lucrările
Dincolo de alte detalii ale întrunirii, Alexandru Nagy Vizitiu a subliniat faptul că, deși nu a înțeles exact în ce calitatea a fost chemat, a spus ce a avut de spus legat de lucrare. Arhitectul arădean a întrebat de pildă dacă unele dintre lucrurile asupra cărora s-a tras deja un semnal de alarmă în mass-media sunt prevăzute în proiect, iar dirigintele de șantier i-a răspuns că da, numai că în viziunea celui din urmă dispozițiile de șantier sunt parte din proiect, în timp ce evident președintele Pro Urbe s-a referit la proiectul inițial. „Le-am cerut să-mi pună la dispoziție proiectul pentru a le putea spune clar ce consider că este în neregulă; mi-au adus autorizația de construcție, iar primul aviz a fost de la Direcția Monumente, care spunea că tâmplăria se păstrează și că vor fi înlocuite doar elementele distruse. Acesta a fost avizul”, a exemplificat Vizitiu.
Nicio problemă la primărie
La mai bine de două săptămâni de la întrunire, Primăria Arad a prezentat și ea punctul de vedere pe acest subiect, subliniind că întrunirea avusese drept scop aflarea lucrurile pe care președintele Pro Urbe le reproșează în cazul intervenției de la colegiu: „Având în vedere faptul că este o lucrare din bani publici, evident ca ne dorim ca investițiile să fie făcute așa cum trebuie. În plus, ne dorim ca asociațiile gen Pro Urbe să ne fie partenere în tot acest demers de restaurare a clădirilor istorice”.
Tot de aici și tot de curând am aflat și cum vede Primăria Arad lucrările de reabilitare de la Colegiul „Elena Ghiba Birta”. Întrebați fiind dacă consideră că există probleme de reabilitare aici, dacă s-au luat măsuri sau dacă lucrurile au fost și sunt în viziunea lor pe făgaș normal, reprezentanții Primăriei Arad au precizat: „Concluzia ultimelor întâlniri avute cu reprezentanții instituțiilor avizatoare a fost că lucrările de reabilitare a clădirii Colegiului Național Elena Ghiba Birta respectă întru totul proiectul tehnic”.
Ce face Inspecția de Stat în Construcții?
În atare situație, nu ne mai rămâne decât să vedem cum se va pronunța pe subiect Inspecția de Stat în Construcții, poziția instituției fiind solicitată de arădeanul Sebastian Bulumac prin intermediul unei sesizări datată de mai bine de o lună. Poate ar fi interesant aici de menționat și faptul că cei de la Inspecție l-au informat pe președintele Pro Urbe, Alexandru Nagy Vizitiu că instituția se va duce în verificări acolo (deși, de obicei, în urma unor sesizări de gen, verificări au loc de îndată). Tot interesant ar fi de aflat care va fi poziția Ministerului Culturii, sesizat și el de același Sebastian Bulumac și care l-a delegat pe Adrian Șimon, reprezentantul lor în teritoriu, să verifice modul în care se execută reabilitarea colegiului.
Vinovații fără vină
Până atunci, poate ar mai trebui menționat faptul că lucrările, potrivit informațiilor pe care le deținem, au fost subcontractate. Cine își va asuma răspunderea în cazul unor intervenții în afara cadrului legal, dacă așa vor fi în cele din urmă catalogate acestea? Sigur nu Primăria Arad, pentru care la Colegiul Național Elena Ghiba Birta nu există nici o problemă. Și nici Uniunea Arhitecților, care nu pare să sesizeze nereguli aici, sau dacă le-a văzut… se ține departe de acestea. Ochiul nostru neavizat ar spune că sunt ceva probleme, dar încă sperăm că pe subiect se vor pronunța, așa cum ar trebui, specialiștii. Până atunci la colegiu se lucrează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!