Timp de trei zile, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din municipiu se află în sărbătoare. Cei o sută de ani de învățământ românesc în această instituție sunt marcați prin ateliere de lucru, comemorări, spectacole artistice, activități educative, dar și o gală „Ghiba 100”. Gala a avut loc pe 21 mai, de la ora 10, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Prezentat de Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic, evenimentul a început cu un moment oferit de corul Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”. Cuvântul a fost luat de către Eugenia Groșan, directorul colegiului, dar și de reprezentanții Ministerului Educației Naționale, ai Inspectoratului Școlar Județean Arad, ai celor două universități arădene, dar și ai autorităților locale și județene.
Pe scena sălii mari au urcat, pe lângă oficialități, și foști elevi, absolvenți de „Ghiba”, ajunși astăzi „oameni mari”, dar și foști profesori și foști directori, cărora le-au fost înmânate diplome de onoare. De asemenea, au fost premiați actualii elevi olimpici și câștigători de concursuri, în cadrul aceleiași gale.
Cu ușa deschisă
Sărbătoarea „Ghiba 100” continuă pe 22 mai, între orele 9 și 13, la sediul instituției de învățământ – pe Bulevardul General Dragalina, numărul șase – cu „Ziua Porților Deschise”. Pentru această parte a sărbătorii Centenarului Ghiba, organizatorii au pregătit jocuri de societate, un turneu de tenis, ateliere, lecții neconvenționale de istorie, chimie, fizică, informatică, dar și sesiune de informare despre teme precum oportunitățile europene sau protecția în mediul online.
Cartea „Ghiba 100”
Tot cu ocazia aniversării a o sută de ani de învățământ în limba română, la Ghiba Birta a fost lansat volumul „Ghiba 100. Mărturii și mărturisiri”, carte în care foști și actuali profesori, dar și o lungă serie de absolvenți ai Colegiului și-au povestit trecerea prin instituție. Cartea a apărut la editura Mirador, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!