Modernizarea agriculturii românești se face prin investițiile în exploatații. În acest sens, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se suțin investițiile în exploatațiile agricole dar și investițiile neagricole, această măsură de sprijin fiind una dintre cele mai importante. În acest context, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat ghidurile solicitantului pentru măsurile menite să vină în sprijinul fermierilor. Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), investiții pentru înființarea de activități neagricole (submăsura 6.2, doar pentru teritoriul ITI Delta Dunării), precum și investiții pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole (submăsura 6.4, doar pentru teritoriul ITI Delta Dunării).
„Investițiile în exploatațiile agricole sunt un pilon foarte important prin care putem face efectiv modernizarea agriculturii românești, iar publicarea versiunii finale a ghidului pentru această submăsură este un eveniment așteptat de către viitorii solicitanți de fonduri europene nerambursabile. În ceea ce privește finanțarea investițiilor neagricole, punem la dispoziția unei zone cu multe constrângeri naturale și sociale, Delta Dunării, o paletă destul de largă de posibilități pentru a dezvolta activități care să sprijine dezvoltarea economică a acestei minunate parți din țara noastră,” a declarat Adrian Chesnoiu, Directorul General al AFIR. Ghidurile solicitanților sutn disponibile pe pagina www.afir.ro – secțiunea Investiții prin PNDR.
Detalii despre finanțările agricole
Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, are ca obiective: îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute; restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale; respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții; creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate. Beneficiarii sunt: fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!