A trecut mai bine de o lună de zile de când boschetarii și oamenii străzii care au ocupat abuziv mai bine de doi ani fosta clădire a Gospodăririi Comunale Arad au fost evacuați. De atunci, arădenii care locuiesc în blocurile de pe Bulevardul Revoluției în dreptul numărului 24 – 36 pot răsufla ușurați. Locul care până acum era împânzit de boschetari acum este liniștit, curat și păzit de o firmă de pază și protecție, așa cum se presupune că ar trebui să fie tot timpul din respect pentru arădenii care locuiesc în zonă.
Unde au plecat boschetarii?
Nu prea departe. Cei aproape 40 de oameni ai străzii s-au mutat în Grădiște, la piciorul pasajului. Cum treci liniile ferate dinspre Stația CFR Arad înspre Grădiște, la piciorul pasajului, pe lângă țevile de termoficare. Primul lucru ce i-a trădat a fost mirosul pestilențial. Ascunși de vegetația abundentă oamenii străzii și-au amenajat aici adăpostul. Unul folosit de mai toți boschetarii ce își fac veacul pe Bulevardul Revoluției, segmentul Lacul Pădurice până la teatrul Ioan Slavici. Peisajul e unul demn de filmele regizate de Kusturica. Gunoaie aruncate peste tot, iar în mijlocul lor un așa zis pat imens improvizat din pături, cârpe, covoare unde par a încăpea peste 30 de trupuri, sau poate chiar mai multe.
Pasă către CFR Arad
Am contactat reprezentanții Poliției Locale Arad, pe care i-am întrebat din nou: De ce nu se poate interveni pentru dispersarea acestor oameni ai străzii în localitățile lor de reședință și din aceste locuri în care își fac adăpost și îi pun în pericol pe arădeni.
„Oamenii străzii care locuiesc în acest moment la piciorul pasajului ce face legătura între Grădiște și centru sunt pe terenul CFR Arad (Regionala CFR) și se regăsesc pe străzile orașului cerșind. Din informațiile noastre, acolo se află și cei care au ocupat abuziv fosta clădire a Gospodăririi Comunale Arad, curtea Bulevardului Revoluției 24 -36, cei pe care i-am evacuat în colaborare cu proprietarul actual al imobilului SC Gospodărira Comunală SA. Oamenii străzii s-au stabilit pe domeniul privat, respectiv al CFR-ului, iar curățenia locului trebuie făcută de către proprietar”, a declarat Viorica Graur, director general al Poliției Locale Arad.
Situația se repetă. Ca și în cazul clădirii GCA de pe Revoluției din nou ne lovim de dreptul la proprietate care pare să fi devenit arma principală a oamenilor străzii. Lipsa de reacție a autorităților de asemenea pare să se datoreze lacunelor din legislație care practic blochează de fiecare dată organele abilitate să își facă treaba. Pe teren privat nu se poate intra… Boschetarii însă pot! Un cerc vicios și o lege care apără oamenii străzii care cerșesc, fură, fac mizerie în detrimentul celor cinstiți care lucrează de dimineața până seara, uneori pe trei schimburi, pentru un trai decent cu un minim de peste 700 lei pe lună.
Și o soluție
O singură soluție de moment rămâne totuși în picioare. „Încă o dată facem apel catre toți arădenii de a nu mai da bani cerșetorilor. Astfel acest fenomen poate fi stopat”, a subliniat, Viorica Graur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!